G4Media.ro

Joe Biden şi Kamala Harris, după pronunţarea verdictelor în cazul George Floyd:…

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Joe Biden şi Kamala Harris, după pronunţarea verdictelor în cazul George Floyd: A fost o crimă în lumina zilei. America are o lungă istorie de rasism sistemic. Este un pas înainte

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi seară, de la Casa Albă, că verdictele în procesul fostului poliţist Derek Chauvin din Minneapolis, acuzat de uciderea lui George Floyd, în mai 2020, reprezintă „un pas înainte” şi a spus că naţiunea încă se confruntă cu rasismul sistemic în toate situaţiile, inclusiv în Poliţie.

După pronunţarea verdictului, Biden a spus: „A fost o crimă în plină lumină a zilei şi a ridicat cortina pentru ca toată lumea să vadă. Rasismul sistemic este o presiune în sufletul naţiunii noastre. Verdictul e un pas înainte, poate fi un pas uriaş înainte pentru justiţia americană”.

Preşedintele a mai spus că verdictele „vinovat” sunt „mult prea rare” şi „insuficiente”, citează NBC News. Biden a remarcat şi faptul că au existat poliţişti care au depus mărturie în sprijinul acuzării, şi „nu au închis rândurile”. El a apreciat eforturile activiştilor care au protestat şi pe „tânăra curajoasă” care a înregistrat întregul incident din 25 mai 2020, când Chauvin a stat cu genunchiul pe pieptul lui Floyd mai bine de 9 minute, în timp ce acesta gemea că nu poate respira.

Vorbind înaintea lui Biden, vicepreşedinta Kamala Harris a spus: „America are o lungă istorie de rasism sistemic. Americanii de culoare, în special bărbaţii, au fost trataţi ca mai puţin oameni. Datorită telefoanelor inteligente, mulţi americani au văzut acum nedreptatea rasială cu care americanii de culoare se confruntă de generaţii”.

Cei 12 juraţi au decis, după zece ore de deliberări, că Chauvin este vinovat de crimă de gradul doi şi crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă. Încătuşat, el a fost dus direct la închisoare.

Biden şi Harris au vorbit la telefon cu familia lui Floyd. „Nimic nu va face totul mai bine, dar, cel puţin acum, există ceva dreptate”, le-a spus preşedintele. „Sunteţi o familie incredibilă. Îmi doresc să fiu acolo să vă îmbrăţişez. Suntem toţi foarte uşuraţi”.

Harris le-a comunicat: „În numele şi amintirea lui George, ne vom asigura că moştenirea lui este intactă şi că istoria va privi la acest moment şi va şti că este un moment de inflexiune”.

Joe Biden a mai spus după anunţarea verdictului că bărbaţii şi femeile care deţin o insignă „îşi deservesc onorabil comunităţile” şi că cei care nu reuşesc să respecte standardul trebuie traşi la răspundere. El a adăugat că a spus familiei Floyd că va continua să solicite adoptarea legislaţiei de reformare a poliţiei.

Preşedintele a mai precizat că a discutat şi cu fiica lui George Floyd, Gianna, care i-a spus la prima întâlnire, la funeraliile bărbatului: „Tati a schimbat lumea”. Biden a delcarat că marţi după-amiază i-a spus: „Tati chiar a schimbat lumea”.

Biden a îndemnat ca protestele să rămână paşnice. „Este un moment pentru ca ţara să fie unită”. El a amintit ultimele cuvinte ale lui Floyd: „Nu pot să respir”. Şi a adăugat: „Nu putem lăsa aceste cuvinte să moară cu el”.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Prieteni,cand vorbim de justitie,suprematia legii,nepolitizare si asa mai departe,cred ca nu mai putem sa ne uitam la americani asa cum o faceam acum 30 de ani.E clar altceva,o alta tara.Tocmai slavesc o decizie care a fost obtinuta prin amenintare-ori dai verdictul „corect” ori ardem si omoram.La noi,in Ro,cred ca suntem departe de asa ceva,nu vad zeci de mii de oameni in fata unei judecatorii,amenintand judecatorii si asa mai departe.

    • La noi cei care ar pune presiune pe judecători ar fi imediat arestați, judecați și condamnați la închisoare cu executare. Este clar ca SUA o ia pe calea pe care a luat-o Africa de Sud. Acolo infracționalitatea este uriașă, ca in Mexic. Poți fi ucis pe strada in oricare moment. Ca și în SUA toți poarta arme. Multi albi a părăsit această țară, stabilindu-se in alte tari.

  2. Președintele iese in timp ce juriul deliberează și spune ca spera la verdictul „corect”. Ca intr-o țara bananiera.

    • Erau in izolare atunci.
      Problema e ca a zis ca se roaga pentru un verdict „corect” INAINTE ca sa se dea verdictul.Si dupa,purtatorul ei de cuvant a zis ca nu a spus asa ceva,doar era un ecou al sentimentelor natiunii-adica ceea ce ai auzit,de fapt,nu ai auzit.
      Nici Dragnea nu cred ca facea din astea.
      Plus ca juratii au trebuit sa ajunga cu escorta la judecatorie,pentru ca erau zeci de mii de oameni afara.Multi incercau sa le afle identitatea evident,astfel in caz ca cineva nu vota „corect” probabil era omorat sau familia lui era omorata,iar un avocat al apararii am citit ca a primit acasa un cap de porc taiat.
      Astea sunt treburi care tin de justitie africana 100 la suta.

  3. Deja au dat verdictul, cum se poate asa ceva? Nu dureaza ani ca la noi?

  4. Am tot spus pe aici ca democratii din SUA sunt exact la fel, in esenta, ca psdistii si oricare alti stangisti ai lumii.
    Biden spunea, in timpul deliverarii juriului, ca se roaga pentru “verdictul corect”, si ca “dovezile sunt covarsitoare”. Maxine Waters, in Congres de 30 de ani, a mers la Minneapolis acum cateva zile si a instigat multimea de negri adunata in fata tribunalului spunand ca daca nu va fi condamnat Chauvin oamenii trebuie sa ramana in strada, sa fie “mai activi”, “mai confruntationali”.
    Asta se cheama incitare la violenta si este una din exceptiile de la free speach, alaturi de creerea de panica in locuri aglomerate su defaimarea. Republicanii au incercat sa o zboare din Congres penteu asta, dar democratii au facut zid in jurul ei. Fix ca psd cu penalii lor.
    Iar declaratiile lui Biden, din timpul procesului si de dupa, se cheama ingerinta in activitatea sistemului juridic. A incalcat principiul separarii puterilor in stat, influentand procesul prin declaratiile lui.

  5. Un verdict corect.