Joe Biden și Xi Jinping se vor întâlni luni, înainte de summitul G20 din Indonezia, pe măsură ce tensiunile cu Taiwanul cresc
Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni luni, înainte de summitul Grupului celor 20 (G20) din Indonezia, o întâlnire despre care Biden și consilierii săi au declarat că se va concentra pe stabilirea așteptărilor față de chinezi, în condițiile în care tensiunile continuă să crească din cauza unor chestiuni precum Taiwanul și invazia Rusiei în Ucraina, relatează The New York Times.
Întâlnirea, prima în persoană între cei doi de când Biden a preluat funcția, va avea loc după ce președintele va participa la o conferință privind clima în Egipt (COP27) și va face o altă oprire în Cambodgia în această săptămână. În Cambodgia, el va discuta cu liderii țărilor din Asia de Sud-Est, ca parte a unui efort mai amplu de a consolida relațiile care ar putea contribui la contracararea influenței Chinei în regiune.
„Liderii vor discuta despre eforturile de a menține și aprofunda liniile de comunicare între Statele Unite și R.P.C., de a gestiona în mod responsabil concurența și de a lucra împreună acolo unde interesele noastre se aliniază, în special în ceea ce privește provocările transnaționale care afectează comunitatea internațională”, a declarat Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, folosind acronimul pentru Republica Populară Chineză.
Un oficial de rang înalt al administrației, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a întărit, de asemenea, poziția președintelui, exprimată miercuri în timpul unei conferințe de presă, potrivit căreia nu va face „concesii fundamentale” în ceea ce privește sprijinul SUA pentru Taiwan. China insistă că Taiwanul face parte din teritoriul său și nu poate exista ca națiune suverană.
Este de așteptat ca Biden și Xi să discute, de asemenea, despre comerț, drepturile omului și Coreea de Nord.
Stabilirea unei întâlniri îi oferă lui Biden, un politician care crede în puterea întâlnirilor față în față, o șansă de a restabili limitele cu un lider pe care îl tratează mai degrabă ca pe un inamic din timpul Războiului Rece decât ca pe un concurent sceptic pe care l-a cunoscut cândva, notează NYT. De când cei doi s-au întâlnit pentru prima dată, când erau amândoi vicepreședinți în urmă cu peste un deceniu, Xi și-a întărit controlul asupra puterii pe plan intern și a devenit mai conflictual ca adversar global, chiar dacă a fost mai izolat fizic în timpul pandemiei de coronavirus.
Biden a declarat miercuri, în timpul unei conferințe de presă, că dorește să traseze „linii roșii” în relația de lucru cu China, să evalueze interesele critice ale Statelor Unite și „să determine dacă acestea intră sau nu în conflict între ele. Și dacă da, cum să le rezolvăm și cum să le rezolvăm”.
Așteptările sunt scăzute. Înaltul oficial de la Casa Albă a încadrat joi întâlnirea ca fiind „construirea unui etaj” în relațiile dintre SUA și China și a declarat că președintele va fi „sincer” cu privire la preocupările sale. Cei doi lideri nu vor publica o declarație comună după întâlnire.
Niciun președinte american recent nu a adoptat o poziție mai îndrăzneață față de Taiwan decât Biden. El a declarat de patru ori că armata americană va apăra Taiwanul dacă China îl va ataca, deși alți oficiali americani insistă că aceasta nu este o politică oficială. Președintele a continuat să trimită nave militare americane prin strâmtoarea Taiwan, în timp ce China întreprinde acțiuni militare acolo pentru a schimba status quo-ul. Iar administrația sa a împins Taiwanul să stocheze arme pentru a deveni un „porc spinos” capabil să descurajeze o invazie a Armatei Populare de Eliberare.
Consilierii de top ai lui Biden au declarat că acesta a fost „direct și onest” în conversațiile cu China cu privire la interesul Statelor Unite în Taiwan, dar Xi a folosit un limbaj mai agresiv în avertismentele sale. „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, i-a spus el lui Biden în timpul unei convorbiri maraton din iulie, potrivit Ministerului chinez de Externe.
De la preluarea mandatului, Biden a vorbit cu Xi de cinci ori, chiar și în timp ce administrația sa a luat măsuri pentru a pune controale asupra capacității Chinei de a-și promova ambițiile tehnologice și militare. Aceste eforturi au atras reproșuri înflăcărate din partea Beijingului.
China „este singura țară care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a promova acest obiectiv”, a scris Biden într-un document de strategie de securitate națională publicat luna trecută. O strategie de apărare publicată de Pentagon la sfârșitul lunii trecute a descris China ca fiind o amenințare în creștere, subliniind eforturile acesteia de a-și consolida arsenalul nuclear.
Cu toate acestea, administrația Biden spune că speră că Xi va fi receptiv la colaborarea cu americanii pentru a opri deteriorarea relațiilor. Biden și consilierii săi au sugerat că cele două țări pot lucra împreună pentru a contracara Coreea de Nord, în condițiile în care aceasta intensifică testele de rachete și desfășoară avioane de război în apropierea graniței cu Coreea de Sud.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.