G4Media.ro

Jordan Bardella, lupul tânăr al extremei drepte franceze (AFP)

Foto: Facebook Jordan Bardella

Jordan Bardella, lupul tânăr al extremei drepte franceze (AFP)

În vârstă de doar 28 de ani, Jordan Bardella a reuşit să ridice partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), câştigător al alegerilor europene în Franţa, cu mult înaintea taberei preşedintelui Emmanuel Macron, lăudându-se că a obţinut duminică un „scor istoric”, în ciuda criticilor recurente privind lipsa sa de substanţă şi „duplicitatea” sa, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Obţinând peste 30% din voturile exprimate duminică, lista sa a oferit Adunării Naţionale cel mai bun scor din istoria sa într-un prim tur al unor alegeri naţionale şi a deschis calea pentru o a patra candidatură la preşedinţia ţării lui Marine Le Pen, care porneşte acum cu statutul de favorită.

Formule cizelate pentru a atrage atenţia şi zâmbete în orice moment pentru selfie-uri: capul listei RN a făcut un facelift partidului istoric al extremei drepte franceze fondat la începutul anilor 1970 de Jean-Marie Le Pen, acum în vârstă de 95 de ani.

Strategia de îmbunătăţire a percepţiei publice începută în urmă cu un deceniu de fiica sa Marine Le Pen, care a curăţat imaginea partidului şi a renunţat la declaraţiile antisemite şi rasiste ale fondatorului său, îşi găseşte punctul culminant cu Jordan Bardella.

Încă necunoscut publicului în urmă cu cinci ani, tânărul cu fizicul unui ginere ideal s-a impus în timp record într-un peisaj politic în plină reînnoire şi „a sedus toate categoriile”, rezumă Frederic Dabi, expert în sondaje publice, potrivit AFP.

Scorul său de duminică, însoţit, conform mai multor sondaje realizate în timpul campaniei, de o „curăţare” a electoratului, convingând categorii sociologice istoric ostile RN – manageri, pensionari -, pare a fi o victorie personală.

Bardella îşi scoate în evidenţă originile modeste, de ascendenţă italiană şi crescut de mama sa într-o suburbie pariziană a clasei muncitoare, pentru a părea aproape de preocupările francezilor: puterea de cumpărare, imigraţia, insecuritatea.

Membru al partidului de extremă dreapta de la vârsta de 17 ani, el a urcat în ierarhie şi a devenit liderul acestuia în 2021, în timp ce Marine Le Pen, care a ajuns de două ori în turul doi al alegerilor prezidenţiale în spatele lui Emmanuel Macron, se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2027.

El a fost purtătorul său de cuvânt în timpul ultimei campanii din 2022. El a condus, de asemenea, lista RN la ultimele alegeri europene din 2019, care a ieşit pe primul loc chiar înaintea majorităţii prezidenţiale.

Bardella, căreia Marine Le Pen i-a promis postul de prim-ministru dacă va fi aleasă în 2027, a ridicat miza cerând din nou, duminică seara, dizolvarea Adunării Naţionale şi organizarea de noi alegeri legislative.

Şeful listei extremei drepte a făcut campanie mai mult pe teme naţionale decât europene, alimentând astfel criticile oponenţilor săi cu privire la lipsa sa de cunoştinţe şi lipsa de interes pentru Europa.

Bardella, care se mândreşte cu faptul că are peste un milion de urmăritori pe TikTok, este acuzat că are grijă de imaginea sa media mai mult decât de cunoştinţele sale despre diferite dosare şi este criticat pentru „absenteismul” său din Parlamentul European. Eurodeputata radicală de stânga Manon Aubry îl numeşte un „deputat fantomă”.

El „nu este foarte confortabil” în dosarele europene, spune un ministru macronist. „Este tăcut şi se ascunde”, adaugă altul.

La o reuniune care a avut loc la Perpignan la 1 mai, el a pledat pentru o „Europă a naţiunilor”, „realităţilor”, „oamenilor”, „concretului”, „identităţii”, „frontierelor”, „comerţului echitabil, patriotismului economic, priorităţii naţionale, preferinţei europene”.

Apoi, la o conferinţă din 25 aprilie pentru a-şi prezenta programul, organizată după discursul preşedintelui Macron despre Europa, el a evitat întrebările jurnaliştilor.

Nu contează, cred alegătorii săi: duelul televizat de la sfârşitul lunii mai dintre Jordan Bardella şi premierul Gabriel Attal, care este foarte confortabil cu subiectele, nu a avut repercusiuni notabile, nici în sondaje, nici la votul de duminică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Propaganda rusă și politica dezastruoasă au dus Europa unde e acum. Încetarea ajutorului pentru Ucraina va fi bucuria hauriștilor și șoșocilor. Sper să nu simțim bocancul rușilor pe cap in doar câțiva ani.
    S-a dovedit că rușii au avut cea mai puternică propagandă, iar Europa este o bătrână senilă care a uitat „binefacerile” rușilor de după ww2.
    Daca iese și Trump și NATO se desființează, aceste minunate voturi vor costa viitorul copiilor noștri fiindcă ne vom întoarce din”iubirea drăgăstoasă” a rușilor