G4Media.ro

Josep Borrell: Nu ne putem gândi că umbrela protectoare a SUA va…

Sursa foto: consilium.europa.eu

Josep Borrell: Nu ne putem gândi că umbrela protectoare a SUA va fi mereu deschisă

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a avertizat luni, într-un interviu acordat EFE, de la Kiev, că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea de a primi mai puţină protecţie de la Washington şi a subliniat paşii pe care i-a făcut Bătrânul Continent pentru a-şi reduce dependenţa de SUA, transmite Agerpres.

„Nu ne putem gândi că umbrela protectoare a Statelor Unite va fi mereu deschisă şi că ne va garanta securitatea pe care, în primul şi-n primul rând, trebuie să ne-o garantăm singuri”, a declarat Borrell, într-un bilanţ al celor cinci ani în care s-a aflat la conducerea diplomaţiei comunitare, cu puţin timp înainte de a-şi încheia ultima vizită în Ucraina în această calitate.

Înconjurat de tancuri ruseşti carbonizate, expuse în Piaţa Sf. Mihail din capitala Ucrainei, unde a reafirmat continuitatea sprijinului european după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, Borrell s-a declarat artizanul promovării autosuficienţei europene în chestiuni de securitate.

„Eu nu am avut nevoie ca Trump să ajung la preşedinţia SUA pentru a declara de la bun început că Europa trebuie să-şi asigure securitatea şi apărarea în mod mai autonom”, a afirmat Borrell, care a subliniat că invazia militară rusă a Ucrainei, în februarie 2022, a făcut ca UE să se îndrepte mai rapid spre acest obiectiv.

Ghearele ursului

„Când vezi urechile lupului, sau labele ursului, abia atunci reacţionezi, iar în acest caz le-am văzut, chiar dacă este altcineva care plăteşte consecinţele în ceea ce priveşte distrugerea materială şi pierderea de vieţi omeneşti”, a declarat Borrell, cu referire la agresiunea militară rusă şi la efectele pe care aceasta le are în Ucraina.

Politicianul spaniol a reamintit că UE a luat decizii fără precedent în timpul acestui război, precum finanţarea achiziţiei de material militar pentru o ţară aflată în război.

Împreună, UE şi statele membre au contribuit cu o sumă „deloc de neglijat” de aproape 44 de miliarde de euro, a adăugat el.

Borrell a mai subliniat că UE este principalul donator al Ucrainei dacă se adaugă ajutorul militar şi civil, aproape jumătate din totalul fondurilor fiind trimise la Kiev de către toţi partenerii săi.

Înaltul oficial european a mai menţionat printre progresele către autonomia strategică europeană şi creşterea cheltuielilor militare pe care, după ani de rezistenţă şi în conformitate cu ceea ce ceruse Donald Trump în timpul primului său mandat de preşedinte, au adoptat-o după începerea invaziei ruse asupra Ucrainei ţări cu cea mai mare pondere în UE şi NATO, cum este cazul Germaniei.

O lume mai periculoasă

Totodată, Borrell a avertizat că aceşti paşi nu sunt suficienţi, ţinând cont de modul în care a evoluat situaţia pe continent şi la nivel internaţional în ultimii cinci ani.

„Lumea de astăzi este mult mai periculoasă; avem un război care este foarte aproape de graniţele noastre, care implică o ţară pe care am declarat-o candidată şi deci partener preferat”, a conchis Borrell, care consideră că este o obligaţie ca Ucraina să fie în continuare ajutată.

„Ne-am angajat să ajutăm această ţară şi cred că angajamentele trebuie respectate”, a încheiat Borrell.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Orice ar sugera tataie asta…timp de 3 ani de zile, UE nu a fost in stare sa faca nimic concrect dpdv militar la nivel de alianta, doar au taraganat lucrurile. Ca sa inlocuiesti SUA in Europa..ai nevoie de minim un deceniu si asta o zic experti in domeniu. Tot ni se sugereaza ca Europa o sa duca mai departe conflictul….multe tari l-au asteptat pe Trump sa termina, sa incerce o pace ca sa nu mai ofere bani.

  2. Mai degraba tari precum Romania si-au pus si isi vor pune baza in SUA si abia apoi pe tarile din UE. Si cred ca asa sunt multe din UE. Recunosc impactul SUA in NATO de mii de km distanta.