G4Media.ro

Joseph Daul, președintele Partidului Popular European: Sistemul judiciar al României trebuie să…

Joseph Daul, președintele Partidului Popular European: Sistemul judiciar al României trebuie să servească tuturor, nu doar unora / ”Solicit Guvernului României să ia imediat măsurile necesare pentru a pune în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneția, precum și recomandările Comisiei Europene”

Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a criticat vineri adoptarea de către PSD-ALDE și aliații lor din Parlament a modificărilor criticate aduse Codurilor penale, atrăgând atenția că schimbările aduse la cele două acte normative au fost făcute pentru ca Liviu Dragnea și alți politicieni să nu poată fi trași la răspundere pentru infracțiunile comise.

“Încă o dată, coaliția condusă de socialiști (PSD-ALDE), și-a arătat adevărata față. Este descurajator să vezi că o coaliție de guvernare a unui stat membru al UE schimbă Codul Penal pentru a se asigura că liderul lor și alți politicieni nu vor fi nevoiți să răspundă pentru greșelile lor. Un asemenea comportament al coaliției PSD-ALDE nu este nici pro-european, nici demn de o alianță de guvernare. Astfel de acțiuni afectează lupta anticorupție în România și buna funcționare a justiției, în ansamblu. Mai rău, reformele de succes ale României după aderarea la UE sunt în prezent puse în discuție de actuala coaliție de guvernare”, a transmis Joseph Daul într-un comunicat de presă.

Președintele PPE atrage atenția că acțiunile PSD-ALDE în ceea ce privește sistemul judiciar sunt incompatibile cu principiile statului de drept, sunt incompatibile cu tratatele europene și se opun în totalitate intereselor a milioane de români cinstiți.

”Este de necrezut că o majoritate de guvernământ dintr-un stat membru al UE, care deține Președinția Consiliului UE, continuă să încalce, în mod frecvent, regulile și normele europene. În timpul deținerii Președinției Consiliului UE, Guvernul Român ar fi trebuit să fie un model al respectării valorilor europene, dar, chiar din prima zi, nu a reușit să o facă”, subliniază liderul european.

”Solicit Guvernului României să ia imediat măsurile necesare pentru a pune în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneția, precum și recomandările Comisiei Europene prezentate în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Un sistem independent de justiție nu este un lux și nu este făcut pentru ca doar unii să beneficieze de acesta, este o necesitate pentru o democrație cu adevărat funcțională ce trebuie să servească fiecărui român. Având în vedere situația gravă, îl felicit pe Președintele Klaus Iohannis pentru eforturile și inițiativa acestuia de a organiza un referendum cu privire la evoluția sistemului judiciar din România”, a conchis liderul PPE.

Foto: Președintele PPE, Joseph Daul / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. OK, pe cand excluderea UDMR-ului din PPE?

    • Buuuuuuuuna intrebare!!!

    • Aveți ce ați votat, proștilor! Mi-a zis mie dobre, alter egoul meu, na PSD și PNL și USR pe pâine! Ciolos, gengis han și regina elisaveta…! Ura! Fac raport! Raport!

  2. Daul nu stia cum sa ajunga altfel sa-l felicite pe Iohanis?! Putea s-o faca direct si gata.

  3. Pai, aliatii lor din Parlament sunt si UDMRistii vostri, membri ai PPE!!!
    Lor ce le ziceti?
    Nimic, de 2 Ani si 4 luni auzim doar „atentionari”, „avertismente”, „luari la cunsotinta”, „ingrijorare” si altele asemenea dins pre Brussels …
    In timpul asta de 2 ANI si 4 Luni, PSD+ALDE+UDMR au macelarit sub ochii vostri Legile Justitie, in timp ce mare parte a romanilor satui de mizeria asta, ori au plecat ori au renuntat…
    Sper sa iasa la vot, altfel ani de zile vom auzi iar „avertiemmente”, „atentionari”, „luari la cunostinta”, Ingrijorare”…

    • Hai sa nu amestecam lucrurile. Da, PPE sunt lasi in privinta unor mafioti ca Orban si UDMR, ei au un monopol al lor de mentinut in PE si pana nu au devenit mult prea jenanti si arme in arsenalul adversarilor care le bat obrazul cu Orban, nu i-a interesat foarte tare ce naiba se intampla la periferie ca doar nu mor conservatorii de grija liberalismului si a statului de drept. Important e sa nu deranjeze business-ul.

      DAR, PSD si anexele au macelarit justitia sub ochii NOSTRI in primul rand, responsabilitatea e a noastra, a fiecarui roman complice fie direct ca de la daddy pica banul, fie prin indirect din nepasare. Un DAR bis si mai important e ca presiunile de la Bruxelles din culise, nu astea din declaratii pentru presa, sunt enorme. Tudorel a recunoscut pe fata ca nu putea sa explice UE ca el trebuie sa dea OUGuri pentru Dragnea. Asa ca e timpul sa ne maturizam putin si sa nu mai urlam ca matusa de la Bruxelles nu ne face curat in camera.

      (Imi cer scuze pentru greseli, urasc sa scriu de pe telefon…)

    • @SVeil: „Tudorel a recunoscut pe fata ca nu putea sa explice UE ca el trebuie sa dea OUGuri pentru Dragnea.”?
      Tudorel slugarel trebuia sa iasa in fata natiunii, la ora de maxima audienta si sa spuna ca Dragnea i-a cerut asta!
      Nu a facut-o, s-a fofilat ca un escroc, care se tot dadea cinstit nevoie mare, cand tot satul stia ca „fura”!!
      Nu cred nici o clipa ca PSDeii l-au pus in fruntea MJ pentru CVul lui impresionant, dimpotriva!
      Iar cand nu s-au mai putut folosi de el, l-au arancat ca pe-o masea stricata, spun asta pentru ca e trist ca un profesionsit de talia lui sa ajunga in gura balacarelilor unor analfabeti sau vadimisti precum slugile lui Dragnea!
      Spuneti ca presiunile din culise sunt enorme, numai ca vedem bine ca nu merge cu „presiuni in culise” cu acesti infractori, liderii de la Brussels daca chiar voiau sa ii potoleasca trebuiau sa faca ceva mai mult, pentru ca acum in campanie se vor trezi mereu cu intrebari despre situatia din Ungaria, Polonia si Romania, atunci intreb: ce vor face, cum vor raspunde, vor continua sa aminteasca cum i-au „atentionat”, „avertizat”, cum si-au exprimat „ingrijorarile”, pai atunci cum sa ne miram ca euroscepticii zburda veseli asteptand 26 mai?!
      N-a fost clar de la inceput, de cand cu OUG 13 din Ianuarie 2017 ca Dragnea si Tariceanu „vor merge pana la capat” cu Justitia?!
      Ca NU le pasa de ce spune Brussels-ul, cat le pasa sa scape de Jilava?!!!

    • Faceti CEVA!!! Voi, ailalti, oricine, numai noi nu.
      (Sigur, acel ceva numit articolul 7 trebuia declansat impotriva lui Orban prin 2011, atunci ar fi putut avea un efect… Dar PPE nici nu voia sa auda pe vremea aceea, pana si anul trecut s-au codit, si nu neaparat de grija a 10 parlamentari unguri, ci a industriei auto germane in Ungaria, printre altele.)

      Si va intreb din nou: explicati-mi va rog mecanismele prin care institutiile europene ar trebui sa ne tina de manuta si sa ne impiedice sa votam borfasi si hoti. De parca patrihotii… Pardon, „euroscepticii” n-ar zbiera ca din gura de sarpe ca vai, dictatura EUSSR nu ne lasa sa furam, se amesteca in treburile interne, etc. Ce e acel „ceva” nebulos de la care va asteptati in campanie electorala? UE a facut deja un pas enorm de aparare impotriva borfasilor pentru ca s-au prins ca OLAF e ineficient atata timp cat guvernele nationale au ultimul cuvant asupra investigatiilor de frauda cu fonduri europene. Constructia institutionala dureaza, nu pocnesti pur si simplu din degete.

      La ce atributii ce revin acum guvernelor statelor membre e pregatit dl. Manfred Webber sa renunte? Poate ne spun domnii viitori parlamentari EPP Blaga si Falca. Cinste PNL-lui ca este un partid pro-european, indiferent de personajele pe care le trimite acolo, nu despre ei e vorba. Ideea e ca daca doriti institutii europene puternice si politici transnationale anti-frauda eficiente, nu votati PPE (ia intrebati colegii PPE letoni cine se impotriveste sa-i ajute la creerea unei autoritati europene pentru contracarararea spalarii de bani in UE? Va dau un indiciu prin eliminare: nu e Timmermans si nici Macron…)

  4. De fapt, cred ca PPE pregateste terenul pentru activarea articolului 7, pentru ca Guvernul Romaniei n-are ce sa mai faca acum pentru indreptarea situatiei. E preambulul pentru decizia care se va lua dupa alegeri.

  5. buna remarca lili. numai avertizari

  6. In loc de avertizari , in cazul in care ar fi de buna credinta , ar trebui sa faca referiri concrete la ce anume articole din codul penal si cel de procedura penala fac referire .
    De exemplu in codul de procedura penale nu este nimic stipulat ca se pot face condamnari numai pe turnatorii , si pe baza de protocoale sau intercemptari , trebuie sa existe probe irefutabile . Nu pomenesc nimic , despre faptul ca ICCJ nu a respectat prevederile legale in ceea ce priveste alcatuirea completelor , cat despre plicurile galbene care erau inmanate judecatorilor de catre SRI , nu se face vorbire .

    • Romania si-a luat niste angajamente internationale in privinta anti-coruptiei. A semnat niste tratate si s-a angajat sa respecte MCV-ul. Pe baza acestor tratate a fost acceptata in Uniunea Europeana. Actualele modificari duc la slabirea luptei impotriva coruptiei per ansamblu, in plus elimina anumite infractiuni considerate acte de coruptie la nivelul normelor europene.

      In Europa si SUA, serviciile de informatii secrete coopereaza cu justitia. Daca ati ascultat audierea lui Bohnert din Comisia Europeana, acesta a fost intrebat de un PSD-ist ce parere are despre colabobararea cu serviciile secrete si el a raspuns ca i se pare absolut normal, ca va colabora cu serviciile secrete in vederea stabilirii faptelor si adevarului. A parut chiar surprins ca a fost intrebat asta.

      In privinta dreptului statului suveran roman de a legifera si hotararile CC cu privire la complete:
      Tratatele semnate si angajamentele fata de UE spun ca romanii sa defineasca clar coruptia iar cei acuzati sa aiba parte de un proces corect din partea unei justitii independente. Chestiunile procedurale nu conteaza. Conteaza judecarea pe fond. Sa fie totul legiferat in asemenea masura incat acuzatii sa fie judecati pentru furt, nu sa scape din cauza unor gaselnite procedurale stabilite de Parlament.

      Pentru crearea completurilor de 5 legislatia a fost contradictorie. Asa a fost stabilita de Parlamentul asta, format de experti juridici de la Spiru Haret.
      Prevederile legale sunt stabilite de Parlament. Acestea conteaza la nivel de birocratie.
      O tara care nu pedepseste furturile din cauza unor chestiuni procedurala sau birocratice, care impune prescrieri pentru fapte grave tocmai pentru a nu se putea realiza un proces corect si bine pregatit nu este la nivel institutional demn sa fie in Uniunea Europeana. Nu respecta normele europene si tratatele asumate. Iar pentru acesta faultare a justitiei sunt responsabili Parlamentul – care da masurile procedurale contradictorii si legi anti-tratate europene, Guvernul – prin OUG care sunteaza institutii democratice si intr-o mai mica masura ICCJ – pentru lipsa de viziune si faptul ca nu a apelat la CC in privinta tuturor procedurilor contradictorii emise de Parlament.

  7. Nu, doamnelor și domnilor. Nu e vina Bruxelles-ului pentru nesimțirea, obrăznicia, impertinența acestor animale bipede care conduc această țară. Acești nespălați impertinenți care ne conduc poartă întreaga vină pentru haosul juridic pe care l-au creat în țărișoara noastră. E de vină Comisia de la Veneția că jegul de Iordache o compară cu Mesia? Vina e la conducătorii noștri „distinși”dar neprețuiți. Dar și noi, cetățenii avem mare parte din vină. Sperăm să ne ștergem parte din vină pe 26 mai și până în noiembrie 2020. Așa să ne ajute Dumnezeu. Vânt din ce mai în ce mai puternic adie de la Botoșani, Suceava dar mai ales de la Iași.

  8. Cam tardive propunerile domnului Joseph Daul dupa ce masurile au fost respinse.

  9. Domnule Andrei , va apreciez pentru expozeul dvs. competent , bazat pe argumente reale .
    Foarte corect ca in UE si in SUA serviciile sectete coopereaza cu justitia , dar in faza de cercetare penala presupusul faptuitor are acces la toate probele , din pacate in sistemul din Romania nici in faza de judecata presupusul faptuitor nu are acces la dosar in totalitate .
    Sunt convins ca stiti ca cel putin in SUA se aplica in mod real „Ăsta-i principiul legii: Mai bine să scape nouăzeci şi nouă de vinovaţi decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat.” – James Joyce , pe cand la noi nu se intampla asa ceva .
    Procurorii nu trebuie sa aiba statut de magistrati .
    Raspunderea trebuie sa fie individuala , si nu sa platesaca statul roman pentru faptele celor din justitie .

  10. Doar batutul din gura cu avertizari nu ajuta cu nimic, sarpelui daca nu-i tai capul nu ai scapat, asa ca Dahl asta ar trebui sa taie in carne vie, direct, nu doar sa atentioneze, ii doare-n fund pe psd-ei de avertizari!!! Arde-i bre pe toti, acolo unde-i doare, si atunci sa vezi cum se respecta indicatiile din UE!! Si pe UDMR cand ii dati afara, ca si ei au votat ceea ce critici, dle Dahl!!! Vorbiti ca sa nu taceti, ACTIUNE, IOC!!!