Judecătoarea Alina Ghica, care i-a dat dreptate lui Liviu Dragnea deși nu trebuia să fie în respectivul complet, se plânge că este discreditată și anunță că se va adresa CSM
Judecătoarea Alina Ghica de la Curtea de Apel București, care vineri i-a dat dreptate lui Liviu Dragnea și a desființat completurile de 5 ale Înaltei Curți de Casație așa cum a cerut liderul PSD, deși ea nu ar fi trebuit să fie în respectivul complet, se plânge că este discreditată de acea partea a presei care a scris despre subiect și a anunță că se va adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a-i apăra reputația.
”În ședinta de vineri, pe rol nu a fost doar dosarul completurilor de 5 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, ci alte 19 dosare. Rolul judecătorului este acela de a judeca pe baza probelor, nu a simpatiilor sau antipatiilor unora sau altora. Comentariile, speculațiile și încercarea de discreditare după ce am pronunțat hotărârea de anulare a deciziei ICCJ, sunt nefondate și sunt un atac la adresa independenței judecătorilor. Se exercită presiune publică asupra judecătorilor, mai ales că hotărârea mea nu este definitivă, ci urmează să aibă recurs la Înalta Curte. Voi solicita luni, 26 noiembrie, Consiliului Superior al Magistraturii să apere nu doar reputația mea, ci mai ales siguranța judecătorilor că suntem liberi să judecăm după probe. Independența sistemului judiciar este esențială într-o societate, indiferent pe cine suntem chemați să judecăm”, a declarat Alina Ghica pentru Q Magazine.
G4Media.ro a scris vineri că judecătoarea de la Curtea de Apel care i-a dat câștig de cauză lui Liviu Dragnea este Alina Ghica, fostă președintă CSM și considerată o apropiată a Liei Savonea, membru CSM care trece drept unul dintre oamenii de bază din justiție ai liderului PSD. Savonea a fost președinta Curții de Apel București. Potrivit surselor G4Media.ro, conducerea secţiei a VIII a a propus-o pe Ghica cu doar două zile înainte de ședința, să intre în complet în locul judecătorului Vasile Bîcu, cu nesocotirea oricăror reguli privind serviciul de permanență. Culmea ironiei, cauza judecată de Ghica privește tocmai legalitatea compunerii completelor de cinci judecători de la Înalta Curte.
Deși nu era de permanență, colegiul de conducere al Curții de Apel i-a aprobat intrarea în completul care i-a dat câștig de cauză lui Dragnea. Pe planificarea de permanență de vineri erau nu mai puțin de 13 judecători, însă nici unul n-a fost selectat pentru a intra în complet.
Or, potrivit articolului 110 din HCSM 1375/2015 alin 6-8, Alina Ghica nu putea intra în complet.
- (6) Planificarea de permanenţă se întocmeşte de preşedintele instanţei sau, după caz, de preşedintele secţiei, cu aprobarea colegiului de conducere, ţinându-se cont de completele de judecată din care face parte judecătorul, având prioritate asigurarea timpului necesar studierii dosarelor
- (8) În caz de absenţă, compunerea completului de judecată se va realiza prin participarea judecătorilor din planificarea de permanenţă, desemnaţi conform alin. (4) şi (6), întocmindu-se în acest sens un proces-verbal.
Citește articolul integral: Mari semne de întrebare privind modul în care a intrat în complet judecătoarea de la Curtea de Apel care i-a dat câștig de cauză lui Dragnea tocmai într-o cauză privind compunerea completurilor de la Înalta Curte
Foto: Judecătoarea Alina Ghica. Sursa: Agerpres / Ilie Bumbac
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii