G4Media.ro

Judecătoarea Elena Burlan a revenit la Tribunalul Bucuresti. Ea a scăpat de…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Judecătoarea Elena Burlan a revenit la Tribunalul Bucuresti. Ea a scăpat de o eventuală condamnare prin prescrierea faptelor, după ce fusese condamnată în primă instanță la închisoare pentru luare de mită de la interlopi prin intermediul unei ghicitoare

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat în ședința de luni încetarea suspendării din funcție a judecătoarei Elena Burlan, care revine astfel pe postul de la Tribunalul București, potrivit unui comunicat al instituției.

CSM a invocat articolul 200 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede că „dacă se dispune clasarea, achitarea sau încetarea procesului penal faţă de judecător sau procuror, suspendarea din funcţie încetează (…).”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus la 16 martie încetarea procesului penal împotriva judecătoarei Elena Burlan-Puşcaş, care primise în primă instanţă o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie, după ce faptele s-au prescris.

În iulie 2020, Elena Burlan-Puşcaş fusese condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru luare de mită.

La judecarea apelului, Instanţa supremă a constatat că faptele de care este acuzată judecătoarea s-au prescris, fiind aplicate în acest sens două decizii ale Curţii Constituţionale. În consecinţă, condamnarea de la prima instanţă a fost anulată.

„Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.396 alin.1 şi 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp şi art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal faţă de inculpata Burlan – Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia Instanţei supreme.

Pe de altă parte, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 10.000 euro, bani luaţi ca mită de judecătoarea Burlan.

Judecătoarea Elena Burlan-Puşcaş a fost suspendată în funcţie în mai 2018, însă, după ce dosarul ei a fost închis, va primi toate salariile restante, ea având şi vechimea necesară pentru a beneficia de pensie specială.

Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.

Astfel, în anul 2009, judecătoarea avea pe rol un dosar în care membri ai clanului Vică din Chitila erau acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă (tentativă de omor calificat, şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice).

Ea a acceptat să primească suma de 10.000 de euro pentru a dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi alţi 30.000 de euro pentru a pronunţa o hotărâre de condamnare cu suspendare faţă de toţi cei nouă inculpaţi din dosar.

Banii ar fi fost primiţi prin intermediul unei ghicitoare, cu care judecătoarea avea o relaţie apropiată. Concret, prezicătoarea o vizita pe Elena Burlan acasă, dar şi la locul de muncă – Tribunalul Bucureşti – unde presta servicii de ghicit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. SAVONIERELE ….

  2. Și va avea pensie nesimțită, plătită de românii derând, nu de infractorii protejați. Asrta e ”justiția” mafiotă română

  3. Vina acestor ”afaceri murdare” o are CCR -ul care trebuie reorganizat, fără implicare politică. Până exista aceasta sectă a penalilor, țara va avea doar pensii speciale si magistrati corupți!

  4. Intrucat , prescriptia nu te face ca sa te bati cu pumnul in piept ca esti nevinovat , cel mai indicat este faptul ca tu sa ceri continuarea procesului , pentru a dovedi ca esti nevinovat , mai ales ca nu esti un simplu proletar .

  5. CSM s-a sesizat si l-a dat afara din magistratura pe judecatorul Danilet pentru ca nu i-a placut cat de violent era ala cand isi taia gardul viu cu o scula electrica. Pentru cei cere nu stiu cazul, asta nu e o figura de stil. E chiar motivarea deciziei CCR, cica ala „leza demnitatea imaginii de magistrat” prin acel filmulet postat pe tik-tok, parca.

    In cazul judecatoarei de mai sus (dovezi clara ale mitei, prima decizie cu condamnare, doar prescriptia a scapat-o), CSM e mut ca o lebada. E numai buna sa primeasca salariul pe ani de zile din urma si sa revina la a imparti dreptatea in tara asta.

    De ce? Pentru ca asta vrea CSM acum. Judecatori maleabili, „de-ai nostri”, cu care te poti „intelege”. Ar trebuie sa le fie rusine magistratilor din tara asta. Ca CSM-ul asta rezulta din votul lor.

  6. „Catastrofa”aceasta din justitie,”palmată” de banii primiti de la bugetul statului de catre partidele care „sponsorizează” cartelul media,putea fi evitată dacă în patru ani de zile Parlamentul,asa cum îl obligă Constitutia,refacea textul de lege privind intreruperea termenului de prescriptie a raspunderii penale,declarat neconstitutional,în 2018,de CCR. În această perioadă,dupa condamnarea lui Draknea,șeful Camerei Deputatilor a fost Ciolacu,care nu a facut nimic în acest sens,ca sa nu mai zic ca a tacut ca „ghită”în porumb,ca el este din Buzau.
    Netezindu-si calea,pentru a ajunge prim ministru,fostul tarcovnic al lui Haisam(p-ăsta Simion nu-l vede,ca sa urle la el,ca mare „patriot”ce se dă)declară răspicat pe sticla de televizor,fară sa fie contrazis de Prelipceanu(parcă asa îl cheamă)că „Romania este cea mai SIGURA TARA DIN LUME”!!! Probabil ca a preluat stafeta de la Bode,care,tot asa,după crima mafiotă de la Arad,prin aruncarea in aer a unui „gip”de lux,a zis ca Romania este o tară sigură.
    Prin urmare,trebuie sa ne asteptam,la declaratii si mai pompoase,ori de cate ori origiile penale fac ravagii in Romania.Iată,acum a venit criza asigurarilor,care si asta se pare ca bubuie în surdină,fiindcă va fi calmată cu bani de la bugetul statului,iar gaura facută va fi acoperită prin cresterea datoriei publice,cu dobanzi si mai mari.