Judecătoarele care l-au condamnat pe fostul șef CNAS Lucian Duță, trimise în fața Secției disciplinare a CSM / Judecătoarea Panioglu: ”Ne vor exclude pe toţi care sesizează, prin motivare, în baza probatoriului, fenomenul infracţional din interiorul sistemului judiciar?”
Inspecția Judiciară a sesizat Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu privire la judecătoarele Curții de Apel București (CAB), Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.
Judecătoarele au fost cercetate disciplinar de Inspecția judiciară după motivarea deciziei de condamnare la 6 ani de detenție a fostului șef al CNAS, Lucian Duță. Cele două judecătoare sunt acuzate de utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul motivării și de exercitarea funcției cu rea-credință. Ele riscă excluderea din magistratură.
În motivare, judecătoarele i-au acuzat pe procurorii Teodor Niță și Gigi Valentin Ștefan de la Parchetul Curții de Apel Constanța că au încercat să îl ajute pe fostul șef al CNAS, Lucian Duță. Procurorii din Constanța le-au deschis dosar, la plângerea lui Duță, martorilor-denunțători din dosarul fostului șef CNAS, Irina Socol și Radu Enache, cu scopul de a compromite probele din dosarul lui Lucian Duță – au acuzat judecătoarele Panioglu și Guluțanu.
Ele au descris acțiunea celor doi procurori ca având ”un vădit caracter penal”. Detalii aici. Inspecția judiciară, nu doar că nu i-a cercetat pe cei doi procurori, ci dimpotrivă le-a deschis dosar disciplinar judecătoarelor.
Pe 11 noiembrie 2022, un complet al Curții de Apel București format din judecătorii Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Iugan a admis în principiu o contestație în anulare formulată de medicul Lucian Duță față de decizia definitivă de condamnare la închisoare pronunțată de judecătoarele Panioglu și Guluțanu. Contestația în anulare a fost declarată adminisbilă în principiu în baza articolului 426 litera d din Codul de procedură penală: ”când instanța de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate”
Ce spune judecătoarea Daniela Panioglu
“Nu mă mai surprinde nimic. Mecanismul infernal, odată pornit, nu se mai opreşte. Aproape în fiecare zi aterizează câte unul sau doi inspectori judiciari, pentru acţiuni imaginare. Suntem trimise în faţa secţiei în 4 acţiuni disciplinare, dintre care 3 pe soluţie. Culmea aberaţiei şi hărţuială evidentă. Urmează a 5-a, tot pe soluţie, iar trimiterea la secţie este uşor previzibilă, în acest ritm susţinut şi alert.
În motivarea cu procurorii, am fost citate de pe o zi pe alta, am solicitat termen pentru a ne pregăti apărarea, drept elementar de care beneficiază orice inculpat sau, chiar, condamnat, însă peste două zile ne-au comunicat deja rezoluţia de trimitere în judecată disciplinară.
În ceea ce-l priveşte pe condamnatul Duţă Lucian-Nicolae, se mai încearcă şi altele, mult mai grave, în afara violentei campanii de presă în favoarea infracţionalităţii, după cum se întâmplă de ceva timp în România. Trebuie avut în vedere că mita pe care a perceput-o din numai trei contracte şi care a fost dovedită, restul rămânând în zona neagră, nedescoperită, este în sumă de 6.300.000 euro, bani publici.
Ceea ce se fac că nu pricep este că judecătorul are obligaţia, şi nu facultatea, de a analiza probele, iar probatoriul făcea dovada unei activităţi de natură penală desfăşurată de către cei doi procurori. Restul e problema procurorilor, şi nu a inspecţiei judiciare. Recent, am citit că, tot într-o hotărâre judecătorească, care aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, se făcea referire la o activitate similară desfăşurată de un alt procuror, venind tot de la Constanţa. Ne vor exclude pe toţi care sesizează, prin motivare, în baza probatoriului, fenomenul infracţional din interiorul sistemului judiciar sau de oriunde? Eu cred că da. Pentru că acum se poate, în vasta operaţiune naţională de salvare a infracţionalităţii, care include sacrificarea judecătorilor oneşti”, a declarat pentru G4media.ro judecătoarea Daniela Panioglu.
Context. Judecătoarele CAB, Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu, mai au două dosare disciplinare pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM.
Într-unul dintre dosare, judecătoarele sunt acuzate de abateri disciplinare precum nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse de conducătorul instanței, nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor și exercitarea funcției cu rea-credință.
Potrivit unor surse judiciare, dosarul disciplinar vizează cererea DNA de recuzare a judecătorilor CAB Nicoleta Nolden și Aurel Găitan din cazul fostului primar PSD din Pitești, Tudor Pendiuc, și al samasarului de drepturi litigioase, Valentin Vișoiu. Cererea de recuzare a fost admisă de judecătoarele Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu. Cele două au menținut completul inițial format din judecătorii Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Rădiunea. Detalii aici.
Acum, Inspecția judiciară le reproșează judecătoarelor Daniela Panioglu și Nadia Guluțanu că nu ar fi respins cererea de recuzare formulată de DNA, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.
Judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Nadia Guluțanu mai au fiecare, separat, câte un dosar disciplinar pe rolul Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM pentru întârzieri în motivarea sentințelor.
În mai acest an, judecătoarea Daniela Panioglu a fost sancționată deontologic de CSM după ce și-a reclamat șeful de secție de la CAB pentru incapacitate managerială. Sancțiunea de ordin etic o împiedică însă pe judecătoare să candideze la Înalta Curte timp de 3 ani.
Cine sunt cele două judecătoare. Ele l-au condamnat pe fostul șef CNAS Lucian Duță la 6 ani de detenție cu executare pentru luare de mită.
Judecătoarea Panioglu a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu, la 11 ani și 8 luni de închisoare. Ea l-a condamnat și pe omul de afaceri Nelu Iordache la 11 ani și 9 luni de detenție. Acum judecătoarea Panioglu judecă dosarul ”Fraudă la BRD” în care sunt inculpați frații Creștin, oameni de afaceri cu greutate, acționari ai Scandia Sibiu.
Judecătoarea Guluțanu are în lucru dosarul privind confiscarea de la magnatul Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA. Puiu Popoviciu este condamnat la 7 ani de detenție, dar a fugit la Londra și se află în proceduri de extrădare. Judecătoarea Nadia Guluțanu judecă și dosarul CNAS privind fraudele de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cine conduce Inspecția judiciară. IJ este condusă de judecătoarea Roxana Petcu, soția unui fostul prefect PSD de București.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii