Judecător bulgar, după decizia de extrădare a Elenei Udrea: Nu ne-a fost ușor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influențeze decizia instanței, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz
Judecătorul bulgar Svetla Bukova, raportor în dosarul de extrădare a Elenei Udrea, a declarat, vineri, după ce Curtea de Apel a decis predarea fostului ministru al turismului autorităților române că ”nu ne-a fost ușor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influențeze decizia instanței, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz”.
Elena Udrea a declarat, imediat după decizie, că Udrea va ieși cu un mesaj zilele următoare ”pentru cei care au făcut presiuni asupra judecătorilor. Sută la sută s-au făcut presiuni asupra judecătorilor”.
Ultimul termen al procesului privind extrădarea din Bulgaria a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani de închisoare, în dosarul Gala Bute, s-a desășurat vineri și a fost relatat Live de G4Media.ro
Instanța din Bulgaria urmează să notifice autoritățile române care vor anunța când și cum o vor prelua, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Poliția Română în colaborare cu autoritățile bulgare ar urma să stabilească o dată pentru predarea persoanei Elenei Udrea, care va fi preluată sub escortă de către o echipa românească și dusă la penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa.
Redăm mai jos integral comunicatul Curții de Apel din Sofia:
”Un complet de trei membri al Curții de Apel Sofia, prezidat de Plamen Datsov și membrii Dimitar Fikiin și Svetla Bukova, a autorizat extrădarea în România a cetățeanului român Elena Udrea. Solicitarea a fost făcută de statul român în legătură cu un mandat european de arestare emis în legătură cu pedeapsa efectivă de 6 ani închisoare pentru Udrea sub acuzația de corupție în patria sa.
Cetăţeanul român, fost ministru în guvernul lui Traian Băsescu din vecinul nostru de nord, a fost reţinut la punctul de trecere a frontierei Kulata pe 8 aprilie 2022. Autorităţile române au cerut ulterior extrădarea ei. Judecătoria Blagoevgrad i-a permis întoarcerea în România în aprilie. 19. 2022
Această decizie a fost însă atacată de avocații Udreyei la Curtea de Apel – Sofia. După mai multe audieri în dosar, în cadrul cărora au fost strânse sute de documente și fapte legate de dosarul Udrea, judecătorii de apel au emis o decizie prin care a autorizat extrădarea acesteia.
În cursul cauzei, Parchetul bulgar a apărat opinia conform căreia Udrea ar trebui predată autorităților române, întrucât există toate temeiurile în acest sens și nu există dovezi că drepturile și libertățile omului îi vor fi încălcate la întoarcerea acasă. . Ea a fost condamnată pentru corupție în România și nu are niciun obstacol în a-și ispăși pedeapsa acolo, a precizat parchetul.
Contrar acestei opinii, avocații Udreiei au spus că condițiile din închisorile din România sunt foarte proaste, iar sănătatea și viața ei ar fi amenințate dacă ar rămâne acolo. Ea a primit deja o amenințare cu viața ei în custodia românească, iar autoritățile nu au răspuns, au spus avocații. Aceștia au mai susținut că procesul împotriva Elenei Udrea în România a fost politic și că sentința ei a fost pronunțată de un complet de judecători ilegal, întrucât avea un judecător membru care nu a depus jurământul ca judecător în România.
Însăși Udrea a vorbit mult timp în instanță pe aceste probleme și s-a declarat victimă a partidelor de opoziție din România, ceea ce i-a provocat un dosar de corupție.
Înainte de a se pronunța cu o decizie definitivă, Curtea de Apel din Sofia a refuzat să admită o cerere suplimentară a Elenei Udreya, care a insistat să se facă trimitere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg. Acesta a trebuit să răspundă dacă, conform normelor europene, este corectă extrădarea unui inculpat sau condamnat dintr-un stat membru în altul, având în vedere că există dovezi care sugerează că drepturile și libertățile omului pot fi încălcate.persoana din statul solicitant. .
Magistrații de apel au refuzat însă să adreseze o întrebare, precizând că instanța din Luxemburg s-a pronunțat deja pe o astfel de problemă și în acest sens s-a lămurit cauza pentru extrădarea lui Udrea.
Potrivit deciziei finale a Curții de Apel din Sofia, există suficiente fapte care să arate că în România au fost semnalate încălcări în dosarul împotriva Udreiei și că autoritățile române au întreprins multe măsuri pentru eliminarea acestora, inclusiv dreptul de a redeschide caz.care se examinează în prezent în instanţa de acolo.
De asemenea, instanța bulgară nu poate pune la îndoială inviolabilitatea colegilor săi români, care au audiat dosarul împotriva lui Udrea. Membrul-judecător citat al completului, care nu depuse jurământul, nu mai lucrează în instanța română, dar nu pentru că a fost eliberat dintr-un motiv oarecare, ci pentru că s-a pensionat, au precizat judecătorii bulgari.
În ceea ce privește locurile de detenție și condițiile din acestea – autoritățile române au ținut cont de această problemă și lucrează pentru a o depăși, angajându-se să respecte toate drepturile, în special în cazul reținutei Elena Udrea.
„Nu ne-a fost ușor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influențeze decizia instanței, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz”, a spus raportorul cazului, judecătorul Svetla Bukova.
În legătură cu decizia Curții de Apel – Sofia, urmează extrădarea cetățeanului român.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
36 comentarii