Judecători din 20 de țări europene au manifestat la Varșovia în sprijinul magistraților polonezi/ Printre ei, s-au aflat și judecători români
La marșul tăcerii de la Varșovia, judecătorilor polonezi și s-au alăturat colegi din alte 20 de stat, într-o manifestare fără precedent a solidarității judiciare internaționale, scrie The Guardian.
Îmbrăcați mulți dintre ei în robe, judecătorii, însoțiți de mii de protestatari, au manifestat împotriva măsurilor represiv îndreptate împotriva judecătorilor polonzi, măsuri despre care președintele Curții Supreme a spus că ar putea determina ieșirea Poloniei din UE.
”Este un eveniment extraordinar. Este pentru prima dată când ne-am adunat pentru a apăra independența sistemului judiciar, nu doar în Polonia ci în întreaga Uniune Europeană”, a declarat judecătoarea Andrea Chiș, membră a CSM, care a participat la protest.
Publicația britanică a consemnat și existența scrisoarii prin care sute de magistrați din România și-au arătat ”sprijinul necondiționat” pentru colegii din Polonia. ”Susținerea este foarte importantă pentru noi. Suntem judecători europeni, suntem parte a Europei și susținerea reprezintă confirmarea acestui lucru”, a declarat Monika Frąckowiak, judecătoare din Poznan și co-organizatoare a evenimentului.
Judecătorii polonezi ai unor dosare sensibile din punct de vedere politic sau chiar și-au arătat opoziția față de afectarea independenței justiției sunt frecvent amenințați cu proceduri disciplinare sau chiar cu acuzații în instanță iar în unele cazuri cu campanii de intimidare.
După ce a preluat puterea în 2015, Partidul Lege și Justiție a preluat controlul direct al Consiliului Național Judiciar (KRS), o instituție care supraveghează numirea, promovarea și respectarea disciplinei de către judecătorii polonezi. În decembrie, Curtea Supremă, încă independentă, a statuat că KRS și noua cameră disciplinară au fost nelegal constituite. Guvernul a ripostat cu un proiect de lege care face ilegală punerea sub semnul întrebării a numirilor în sistemul judiciar, ceea ce echivalează cu o interdicție impusă judecătorilor de a respecta o decizie a Curții Supreme.
Dacă va fi adoptat proiectul, aflat acum în dezbaterea Senatului, va deveni ilegal pentru judecători să ceară decizii Curții Europene de Justiție, deși această posibilitate este esențială în funcționarea sistemului legal european.
Situația a determinat un avertisment sever din partea președintelui Curții Supreme din Polonia, Małgorzata Gersdorf, care a spus că ”o asemenea soluție va duce direct la ieșirea Polonie din UE”.
Reprezentanți ai asociațiilor europene ale magistraților susține că dictonul tradițional după care ”judecătorii vorbesc doar prin sentințele lor” are neajunsuri.
”În țările în care independența sistemului judiciar este respectată, atunci bineînțeles că judecătorii nu ar trebui să se implice în politică, dar când independența este distrusă nu vă puteți aștepta să se lase duși ca mieii la tăiere. Nu doar că judecătorii au voie să se lupte, este datoria lor să o facă”, a afirmat Kees Sterk, judecător danez și președinte al European Network of Councils for the Judiciary.
Foto: Andrea Chiș, membru CSM, la protestul de la Varșovia/ Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.