G4Media.ro

Judecători din 20 de țări europene au manifestat la Varșovia în sprijinul…

Judecători din 20 de țări europene au manifestat la Varșovia în sprijinul magistraților polonezi/ Printre ei, s-au aflat și judecători români

La marșul tăcerii de la Varșovia, judecătorilor polonezi și s-au alăturat colegi din alte 20 de stat, într-o manifestare fără precedent a solidarității judiciare internaționale, scrie The Guardian.

Îmbrăcați mulți dintre ei în robe, judecătorii, însoțiți de mii de protestatari, au manifestat împotriva măsurilor represiv îndreptate împotriva judecătorilor polonzi, măsuri despre care președintele Curții Supreme a spus că ar putea determina ieșirea Poloniei din UE.

”Este un eveniment extraordinar. Este pentru prima dată când ne-am adunat pentru a apăra independența sistemului judiciar, nu doar în Polonia ci în întreaga Uniune Europeană”, a declarat judecătoarea Andrea Chiș, membră a CSM, care a participat la protest.

Publicația britanică a consemnat și existența scrisoarii prin care sute de magistrați din România și-au arătat ”sprijinul necondiționat” pentru colegii din Polonia. ”Susținerea este foarte importantă pentru noi. Suntem judecători europeni, suntem parte a Europei și susținerea reprezintă confirmarea acestui lucru”, a declarat Monika Frąckowiak, judecătoare din Poznan și co-organizatoare a evenimentului.

Judecătorii polonezi ai unor dosare sensibile din punct de vedere politic sau chiar și-au arătat opoziția față de afectarea independenței justiției sunt frecvent amenințați cu proceduri disciplinare sau chiar cu acuzații în instanță iar în unele cazuri cu campanii de intimidare.

După ce a preluat puterea în 2015, Partidul Lege și Justiție a preluat controlul direct al Consiliului Național Judiciar (KRS), o instituție care supraveghează numirea, promovarea și respectarea disciplinei de către judecătorii polonezi. În decembrie, Curtea Supremă, încă independentă, a statuat că KRS și noua cameră disciplinară au fost nelegal constituite. Guvernul a ripostat cu un proiect de lege care face ilegală punerea sub semnul întrebării a numirilor în sistemul judiciar, ceea ce echivalează cu o interdicție impusă judecătorilor de a respecta o decizie a Curții Supreme.

Dacă va fi adoptat proiectul, aflat acum în dezbaterea Senatului, va deveni ilegal pentru judecători să ceară decizii Curții Europene de Justiție, deși această posibilitate este esențială în funcționarea sistemului legal european.

Situația a determinat un avertisment sever din partea președintelui Curții Supreme din Polonia, Małgorzata Gersdorf, care a spus că ”o asemenea soluție va duce direct la ieșirea Polonie din UE”.

Reprezentanți ai asociațiilor europene ale magistraților susține că dictonul tradițional după care ”judecătorii vorbesc doar prin sentințele lor” are neajunsuri.

”În țările în care independența sistemului judiciar este respectată, atunci bineînțeles că judecătorii  nu ar trebui să se implice în politică, dar când independența este distrusă nu vă puteți aștepta să se lase duși ca mieii la tăiere. Nu doar că judecătorii au voie să se lupte, este datoria lor să o facă”, a afirmat Kees Sterk, judecător danez și președinte al  European Network of Councils for the Judiciary.

Foto: Andrea Chiș, membru CSM, la protestul de la Varșovia/ Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Judecati singuri!!!

    Cea mai mare pensie din tara asta plina cu saraci o incaseaza un procuror!
    Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror comunist şi fost comandat de penitenciar are o pensie de 75.000 de lei echivalentul 16.000 euro! Lunar!

    Angela Merkel, cancelarul Germaniei, incaseaza lunar putin peste 17000 Euro!!! Un salariu raportat la economia Germaniei. Cea mai puternica din Europa. Iar Romania, a 3-a cea mai saraca tara din Uniunea Europeana.

    Augustin Lazar, ia si el vreo 30.000 de lei pe luna, Livia Stanciu, fost procuror comunist, peste 32.000 de lei lunar.

    Iar alte mii de magistrati incaseaza peste 20.000 de lei pe luna.

    Ce-or fi facut procurorii astia in Romania de trebuie ei sa incaseze atatea mii de euro lunar? Au salvat tara de coruptie? Ar fi intrebarea legitima a milioanelor de pensionari care abia trec luna cu 1000 de lei sau 210 euro.

    Bun, nu e vina tuturor magistratilor. Se imparte. In primul rand e a statului asta mizerabil care a acceptata sa plateasca asemenea pensii imposibil de imaginat in realitate. Si a unor magistrati, a unor procurori si judecatori care au acceptat compromisul de’ai scapa de justitie si inchisoare pe talharii Romaniei.

    Mai concret, niste politicieni hoti care au furat tara din tata’n fiu, cand au fost prinsi cu hotia, “au promis” si au facut legi speciale drept recompensa pentru ca au fost lasati sa scape fara sa plateasca 1 leu, salvandu-se de justitie si de puscarie.

    Nu mai vorbim de raspunderea magistratilor. Practic nici nu exista. Singura categorie sociala care nu prea are raspundere penala.

    Marcel Vela, ministrul de interne, a initiat un proiect lege absolut mizerabil, lege conform careia statul Roman va trebui sa le deconteze magistratilor si ratele la case. Incredibil cata nesimtire, slugarnicie, tupeu dar si frica.

    Legi-recompensa cu dedicatie spre magistrati.

    Au facut-o toti. Si pesedistii si penelistii. Iar acum, fiind randul penelistilor la masa, si stiind cum sta treaba, i-au scos pe sfintii justitiei de la taiere.
    Iaca de asta n’o sa taie penelistii nicio pensie speciala de la magistrati.

    Si mai e ceva. Ticalosii au rahatul moale la cur de frica procurorilor, ca poate nu s-or intoarce impotriva lor, tinand cont ca in PNL sunt o gramada de penali, unii descoperiti, altii nu, multi dintre ei fecundati cu PDLul insarcinat de Petrov pe sub birourile Cotrocenilor, trecuti prin mana fricosului Crin Antonescu si avortati de Iohannis in noul PNL care pateaza grav memoria lui Bratianu.

    Iar acum, cand au dat de “carne” vor sta prostii cu laba in san fara sa puna mana pe mormanul de euro care le misuna prin fata ochilor?? E doar o intrebare.

    Si trebuie, in felul asta, sa isi asigure spatele ca nu ii va incolona nimeni pe la usile DNA-ului.

    Da, eu am toata consideratia si respectul fata de magistratii cinstiti. Judecatori si procurori pentru care legea a ramas lege indiferent ca suspectul e de la PSD sau PNL, sau prieten tata sau cu zeii facatori de NUP.

    Oamenii astia merita un salariu decent, iar atunci cand se apropie momentul pensionarii sa nu se gandeasca la ce vor face dupa ce au servit drept si onest tara, daca va fi nevoie sa isi mai caute de munca sa poata trai decent anii de pensie, asa cum fac marea parte a romanilor, care, dupa ce se pensioneaza isi mai cauta de munca sa poata supravietui.

    Probabil ca pana la 15.000 de lei pe luna se poate vorbi despre suficienta, bun-simt si normalitate.

    Dar de la o pensie decenta pana la sume ce depasesc 15.000 si ajung la 30.000 sau 75.000 lei / luna, este cale lunga.

    Este sfidator si jignitor fata de milioanele de romani, barabati si femei, oameni care au servit tara asta, la canal, la forje, la drumuri si poduri, in mine, prin saline, in calduri sau in frig si zapezi, sa incaseaza abia 1000 lei lunar. Sau foarte putin peste

    Medicii, inginerii, profesorii, educatorii, astia ce au? De ce nu merita si ei pensii bune? Speciale? V-au salvat famiile de la moarte, imbecililor, v-au invatat copiii, au construit Romania. Sigur, astia nu va scapa de puscarie, hotilor. E clar.

    Romania e singura tara din Uniunea Europeana unde magistratii incaseaza salarii si pensii astronomice in raport cu economia reala si cu venitul mediu.