G4Media.ro

Judecătoria Sectorului 2 a suspendat activităţile de demolare a caselor de patrimoniu…

Sursa Foto: Nicusor Dan

Judecătoria Sectorului 2 a suspendat activităţile de demolare a caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2-8, iar proprietarul a fost amendat de Poliţia Locală

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a suspendat vineri activităţile de demolare a caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2-8 şi că proprietarul a fost amendat de Poliţia Locală.

„Demersurile în justiţie ale Primăriei Generale pentru a opri demolarea caselor de patrimoniu din strada Icoanei 2-8 au fost admise, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 a suspendat azi activităţile de demolare. Îmi pare bine că ni s-a dat dreptate în mod prompt şi sper că proprietarul imobilelor a înţeles că nu se pot face abuzuri. Menţionez şi faptul că Poliţia Locală a amendat proprietarul cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor de şantier”, a scris edilul general pe Facebook.

El a subliniat că va continua să apere clădirile de patrimoniu şi să se opună abuzurilor.

„Susţin dezvoltarea echilibrată şi legală a oraşului, nu haiducia imobiliară”, a precizat Nicuşor Dan.

Directorul Administraţiei Municipale de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Edmond Niculuşcă, anunţa joi că a început demolarea unor case vechi de peste o sută de ani aflate pe str. Icoanei, peste drum de Şcoala Centrală.

„A început demolarea caselor vechi de peste 100 de ani de peste drum de monumentul istoric de valoare naţională Şcoala Centrală. În urmă cu 12 ani, când am deblocat fondurile pentru restaurarea şcolii, mafia imobiliară încerca să ridice, peste drum de clădirea proiectată de Ion Mincu, un turn de 12 etaje. Atunci, Nicuşor Dan a reuşit să salveze mutilarea zonei istorice Icoanei. Primarul general actual a suspendat autorizaţia de demolare emisă de administraţia Firea până pe 30 iunie pentru suspiciuni de nelegalitate. Proprietarii au făcut un litigiu şi au suspendat actul primarului general de suspendare ieri, dar în urmă cu două zile Nicuşor Dan a emis un nou act de suspendare completat cu motivele de nelegalitate pentru suspendare”, a precizat directorul AMCCRS.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea act de suspendare a fost comunicat miercuri firmei care demolează cu executor judecătoresc, însă joi a început demolarea.

„Primarul general a trimis Poliţia Locală să oprească lucrările, dar nu au putut să le oprească nici ei, nici ISC, deoarece nu au atribuţie de impunere a sistării demolării când este infracţiune, doar procurorii. A fost făcută plângere penală şi aşteptăm să vedem ce decizie vor lua procurorii”, menţiona Niculuşcă, conform Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Dacă și sandramalele alea putrede pline de igrasie mai sunt de patrimoniu ne-am dat dracu. Nu e logic ca omul vrea și el sa isi faca o casa cu etaj din materiale de calitate. Dacă vb de construcții mari cu mai multe nivele ,subsoluri gen spitalul Coltea sau casa Vernescu sunt deacord , dar pt niște panarame șubrede de un nivel de nici 100m se face prea mare caz.

    • In Ungaria case dastea nu au existat nici in odinioarele mahalale, la noi sunt de patrimoniu.
      Adevarat, can te duci prin cucluresti, nu vezi nicio cladire care sa tradeze existenta vreunei conceptii urbanistice vechi sau mai noi. 🤣

    • Marimea cladirii este irelevanta. Este protejat ansamblul arhitectural al zonei. „Micul Paris” nu era doar la spitalul Coltea. Daca toate casele de pe strada aia ar fi fost intretinute, ar fi aratat altfel. Din pacate, proprietarii le degradeaza intentionat, ca sa le poata demola.

  2. Problema nu este ca Nicușor nu mai accepta dărâmarea caselor în zonele istorice (care este o acțiune corecta și buna), problema este ca el nu face nimic pentru a dezvolta zona/orașul, acele clădiri și zona rămânând în paragină. Are 6 luni și nu a facut/început nimic. Doar reorganizări, tăieri și plâns la TV de ce a lăsat Firea (de parca el a fost parașutat acum în România și nici nu a fost consilier general și candidat la ultimele 3 alegeri). Avea o lista de probleme strânse prin bucurestiulumilit.ro..s-a șters la dos cu ele..

    • Tu ai impresia ca gata, din prima zi cum a intrat ND in primarie poate sa se apuce de proiecte. Nu mentionezi ca bugetul capitalei a fost lasat cu datorii, arierate si mult pe minus. Toate capusele angajate de Firea in administratie. Toate companiile municipale ilegale.
      Cu cine vrei sa implementeze noile proiecte?
      Un ex. poate intelegi: Dupa ce cumperi un apartament vechi din anii 80 in care nu s-a mai investit de atunci, te muti si locuiesti acolo sau te apuci sa razi peretii, sa schimbi instalatia electrica, termica, geamurile, sa vopsesti si sa renovezi capital. Aceeasi situatie si la primarie, pana ce poti sa te apuci de ce proiecte vrei sa implementezi, trebuie sa iti faci ordine si sa vezi cum stai. Vorbim de cea mai mare primarie din tara totusi.

    • Asa e…nu trebuie sa se apuce acum. Mai poate aștepta câțiva ani. Ia uite ce s a apucat el sa l pupe pe nd și s o dea iar cu greaua mostenire

  3. Doamna ajuta! In sfarsit ceva normal in tara asta.

    • Cineva minte grav. Casele alea de 100 de ani NU sunt de patrimoniu. Proprietarul NU vrea sa faca in loc un turn de 12 etaje. Politia NU l a amendat pt demolare ci pentru nerespectarea conditiilor de samtier. In general, acest primar vrea doar sa mentina mizeria in oras, nu face nimic pentru dezvoltarea lui. Daca orice cocioaba e protejata doar pt ca a fost ridicata acum 100 de ani nu o sa ajungem departe.

    • Domnule Hans. Căutați pe internet ce înseamnă ‘zonă protejată’. Apoi căutați exemple de ‘zone protejate’ în țările civilizate. Apoi, cu nelămuririle rămase, mai întrebați în stânga şi-n dreapta câte un profesionist. Nu tot timpul părerile personale sunt şi corecte.

  4. Sa intelegem ca toate cocioabele au devenit obiecte de patrimoniu? O casa aflata in stare avansata de degradare clasificata ca si monument istoric? Pai, daca-i asa, s-o cumpere primaria sau primarul si s-o reabiliteze! Credeti ca-i intreseaza?

    Asa niciodata n-o sa asanam maghernitele care colcaie de igrasie si de gunoaie! Declarati toata capitala monument istoric si inchideti-o! Muzeu scrie pe ea!!!! Cu Nicusor… custode!

    • Pai hai sa aducem militari residence in centru sau leordeni-ul.
      Da e „greu” sa pastrezi fatada si sa contruiesti in spate cum vrei.
      Cat despre primar nu va face nicio lucrare de infrastructura tot mandatul. Se stia de la inceput ca e impotriva multor proiecte, unele incepute deja.

    • De ce nu fac ceea ce fac in România “investitorii / dezvoltatorii” italieni și de alte naționalități la ei in țările lor?! Deci?! Fiindcă acolo exista legi care se aplica! Dl. PG pare ca e un neica nimeni care se milogește de niște nababi.
      Bai băieți, usr isti da nu numai, îmbrăcați-va ca niște demnitari, respectați-va imaginea și veți fi respectați! Costa mult cravatele in ultimul timp sau v-au rămas mici cămășile și va strâng la gât!?

  5. Mie imi este clar de mult timp: ND nu doreste modernizarea orasului nostru, ci mentinerea lui intr-o mizerie de nedescris: eu ca proprietar al unui case vechi, nu pot sa fac nimic pe proprietatea mea ca unul ca ND vine si imi spune ca nu se poate! Este la fel de grav cu demolarile de pe vremea lui Ceausescu dar in extrema cealalta! Stie ND ca de multe ori este mai ieftin sa demolezi si sa faci ceva nou, mai trainic, decat sa renovezi. Eu am renovat casa in ultimii 30 de ani de 5 ori si tot trebuie sa fac acest lucru iarasi peste 1 an. Ma costa mai putin daca o demoloam si o reconstruiam. ND este din punctul meu un cancer de om care are interese oculte. Sa il ia DNA la puricat si sa aflam si noi cum a facut avere.

    • LMAO. Unde te crezi cu lacrimogenele astea? latrina3?
      Cum sa renovezi o casa la fiecare 6 ani? Ce-i faci? Umpli gaurile cu plastilina? Un zid de caramida rezista sute de ani cu minimum de intretinere.

    • @Pehash
      Tu stai la bloc sau nu ai construit nimic in viata ta! Nu sti ce inseamna o casa veche, ce inseamna tencuiala si toate ornamentele vechi de peste 100 de ani. M-am deranjat destul sa-ti raspund! Ignorantule! Iar referirea la latrina 3 este gratuita! Vorbesti in lozinci analfabet postac ce esti!

  6. Casele vechi din centru sunt mentinute asa, in stare de degradare, in mod intentionat. Unele chiar iau foc peste noapte, aprinse de „oamenii strazii”. Dezvoltarea Bucurestiului se poate face si in exterior, nu e musai in centru. Baraganul e mare. Dar ma rog… fiecare vede ce vrea.

  7. În ritmul ăsta și palatele țigănești vor devenii monumente istorice , stați liniștiți ca cine intra în posesia unui imobil în stil gotic ,victorian sau brencovenesc nu e nebun sa îl darame .Astea sunt niște case simple și modeste pt acea vreme, multe din ele chiar și nedecomandate.

  8. În primul rand casele alea mari peste care au trecut sute de ani și care sunt adevărate monumente arhitecturale vor rămâne cel putin încă atât timp în picioare ,ce vedem noi acolo sunt niște maghernite care stau în profte ca sa nu cada. Mi se pare absurd sa am un teren moștenire cu o astfel de casa dar sa nu mă pot folosi sub nici o forma de el pt ca nu vrea muschiu’ lu’ ND și în loc sa îmi pot construii o casa noua cu materiale de calitate mă văd nevoit sa locuiesc în infecția lu mamare înghesuit în 50m p. Logica spune ca o igienizare a terenului prin demolare și construirea unui imobil nou face cât o mie de spoieli nereușite împotriva igrasiei. App pt aia care vb de micul Paris, ați intrat vreodată intr-o casa din asta sa vedeți cum se simte mirosul de mucegai și lemn vechi putred mâncat de carii? Tot monumente istorice din astea sunt și alea pe Mircea Vulcanescu unde sunt folosite ca bordeluri pline de infecție și mizerie ,te duci vara cu copilul la muzeul militar mergând la pas pe str și iti apar în cale toate boarfele și toti boschetarii aciuati în zona. Sa înțeleg ca aia sunt domnii și domnițele alea dichisite din perioada interbelica , au venit la pachet cu casele?