Judecătoria Sectorului 3 respinge contestația împotriva amenzii de 35 de milioane de euro pentru defrișările din Parcul IOR
Judecătoria Sectorului 3 a decis pe 5 noiembrie să respingă contestația formulată de proprietarul terenului retrocedat din Parcul IOR, Maria Cocoru, împotriva amenzii record de 35 de milioane de euro aplicate de Poliția Locală a Capitalei. Decizia instanței vine la aproape un an după ce autoritățile au sancționat diminuarea semnificativă a spațiului verde din zonă, unde mai multe hectare au fost defrișate și afectate prin acțiuni de decopertare și excavare.
Potrivit instanței, contestația amenzii a fost respinsă ca o consecință a faptului că a fost „formulată de o persoană lipsită de capacitate procesuală de folosință” (decizia AICI). Presa a scris că Maria Cocoru, proprietara terenului de 12 hectare din Parcul IOR din București, a decedat între timp, după emiterea amenzii, așa cum reiese dintr-un alt proces suspendat până la stabilirea moștenitorilor.
În octombrie 2023, Primăria Capitalei a aplicat amenda pe baza Legii 94/2007, care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde. Potrivit Poliției Locale, proprietarul terenului a încălcat legea prin tăierea copacilor și distrugerea vegetației pe o suprafață de peste 8.000 de metri pătrați.
Maria Cocoru, cu vârsta de peste 80 de ani, a contestat amenda, însă a decedat înainte ca instanța să emită o decizie finală. Dacă amenda va fi menținută, moștenitorii ar putea fi obligați să plătească suma uriașă, prin executare silită, însă o interpretare a deciziei Judecătoriei Sectorului 3 nu a fost emisă până la acest moment de Primăria Capitalei.
Primarul Nicușor Dan anunța, la momentul emiterii amenzii, că acest tip de sancțiune reprezintă un semnal clar că autoritățile se vor opune distrugerii spațiilor verzi din București, dar a recunoscut că obținerea terenului înapoi pentru administrația publică rămâne o provocare juridică.
Întrebat de ce nu se expropriază/cumpără de către Primăria Capitalei bucata de teren retrocedată, Nicușor Dan a răspuns, în urmă cu un an, că este de acord cu exproprierea doar după ce nu mai există căi juridice de recuperare a lui, întrucât valoarea terenului de 11 hectare se ridică la o sumă considerabilă, de aproximativ 66 milioane euro.
„Eu sunt de acord cu exproprierea dacă nu mai există căi juridice de a recupera proprietatea. Din păcate legea 255 a exproprierii trimite la grila notarială, iar grila notarială pentru spațiu verde dă o valoare de 60% din valoarea unui teren construibil, și nu, cum aș considera eu corect, 10% sau în orice caz proporțional cu coeficientul de utilizare a terenului, cum ar fi logic sa fie, proporțional cu ce poți construi pe el. La un calcul sumar, dacă este să expropriem 11 ha și înmulțim cu 600 euro/mp ajungem la o suma de 66 milioane de euro, ceea ce este o sumă considerabilă. Deci haideți să așteptam încă puțin rezultatul analizei juridice”, a precizat, la acel moment, primarul Nicușor Dan.
Suprafața de 112.339 mp din parcul IOR (zona Potcoava-Titan) a fost restituită în natură prin dispoziția primarului general al Bucureștiului nr. 4333/18.05.2005, în mandatul lui Adriean Videanu, potrivit SpotMedia. Cea care a primit terenul de la Primăria Capitalei este Maria Cocoru. Ulterior, suprafața respectivă de teren a făcut obiectul mai multor litigii. Până la acest moment, nici PMB, nici Primăria Sectorului 3 nu au reușit să demonstreze, în instanță, că suprafața de 12 hectare este parc și nu spațiu cu alte destinații.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu