G4Media.ro

Judecătorii au închis dosarul în care fosta conducere a Poliției Locale București…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Judecătorii au închis dosarul în care fosta conducere a Poliției Locale București fusese trimisă în judecată de DNA după ce a externalizat servicii către o firmă privată/ Motivul: prescrierea faptelor în urma deciziei CCR

Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea procesului penal într-un dosar în care fosta conducere a Poliţiei Locale Bucureşti a fost acuzată că a externalizat către o firmă, în mod nelegal, servicii de patrulare, intervenţie, constatare contravenţii şi aplicare sancţiuni, iar „bodyguarzii” societăţii respective au aplicat ilegal amenzi în valoare de aproape un milion de euro, transmite Agerpres.ro.

Dosarul a fost închis după ce judecătorii au pus în aplicare deciziile Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care se referă la prescrierea faptelor.

Este vorba de Ion Ţincu, la data faptelor director al Direcţiei Generale de Poliţie Locală Bucureşti, şi alţi patru foşti şefi de servicii din cadrul acestei instituţii: Mihaela Cîrnaru – Serviciul Buget Financiar, Gabriel Florin Andrei – Serviciul Achiziţii Investiţii, Carmen Gabriela Barbu – Serviciul Juridic şi Camelia Ionescu – Serviciul Contabilitate, trimişi în judecată pentru abuz în serviciu.

Concret, foştii şefi de la Poliţia Locală Bucureşti erau acuzaţi de DNA că, în perioada 2010 – 2011, au încheiat două contracte cu o firmă privată, prin care au fost externalizate, în mod nelegal, serviciile de patrulare, intervenţie, constatare contravenţii şi aplicare sancţiuni.

Practic, „bodyguarzii” unei firmei private au fost asimilaţi agenţilor de la Poliţia Locală din Primăria Capitalei, aceştia aplicând ilegal 3.317 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 4,6 milioane lei.

Conform DNA, angajaţilor firmei private le-au fost conferite prerogative legate de activităţi ce presupun exerciţiul autorităţii de stat, respectiv portul uniformei şi însemnelor Poliţiei Locale, patrularea, constatarea şi sancţionarea contravenţiilor.

DNA susţinea că, prin aceste demersuri, a fost produs Primăriei Municipiului Bucureşti un prejudiciu în cuantum de 380.875 euro, reprezentând valoarea contractelor încheiate în mod nelegal, concomitent cu obţinerea de către firma beneficiară a unui folos necuvenit în cuantum de 499.390 lei, stabilit după scăderea cheltuielilor presupuse de desfăşurarea contractelor.

Persoanele amendate ilegal de falşii poliţişti locali s-au constituit părţi civile în dosar, iar procesul în cazul lor a fost disjuns.

Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.

Aceste decizii vor afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Eu cred ca Nicusor Dan ar trebui sa faca lumina in aceasta speță.
    Eu inteleg ca Politia Locala „produce” bani si in loc sa-i predea primariei îi cheltuieste discretionar.
    Sa se inteleaga, nu-mibpasa de bani.
    Imi pasa de legi ca sunt facute fix in spiritul descentralizarii: fiecare e „stapan” pewte mosia lui.
    Primarul doar semneaza bugetul propus de Consiliul Local.

  2. Iccj ul alinei corbu și cab ul Liei savonea fac furori.
    Adică după ce completul format de corbu și condus de gradinaru a dat decizia de îndrumare pentru prescriptie acum aceast decizie e folosita la foc automat de cab / fieful Liei savonea pentru a scăpa toată floarea cea vestita a infractorilor multimilionari.
    Au furat și acum au scăpat. Mai bogați mai ” spalati”
    Iar noi stam în casa deși Dumnezeu ne a dat vreme calda în mijloc de ianuarie. Dormi națiune, dormi în pace ca savonea, corbu, gradinaru și echipa lui iohannis are grija de viitorul tau

  3. Cine arestează pe mafiotii din CCR si ICCJ?
    Au distrus țara și încrederea poporului în dreptate.
    Unde estu tu Țepeș?

  4. Toate dosarele se „soluţionează” în favoarea infractorilor.

    Pensii speciale pentru oameni.

  5. Fapte din 2010? E normal asa ceva? Cum sa dureze atata timp? Sunteti normali ? Care mai este rolul pedepsei dupa atata timp? Sa speram ca CCR a rezolvat in sfarsit problema si vom avea parte de o justitie normala….cu dosare rezolvate la timp!

  6. Justitia este o gluma amara. Cum sa tii un dosar la sertar mai bine de 10 ani? Chiar nu mai raspunde nimeni pentru bataia asta de joc?

  7. Justitia psdista: daca esti un sarac si furi o paine, condamnat intr-o luna, faci puscarie. Daca esti politician PSD sau interlop cu relatii, dureaza procesul 10 ani, se prescriu faptele sau primesti cu suspendare. Votantii PSD sunt incantati, nu ar vota niciodata cu usristii care se stie ca merg cu trotineta.