G4Media.ro

Judecătorii CCR amână pentru 2 august sesizarea Curții Supreme privind pensiile speciale

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Judecătorii CCR amână pentru 2 august sesizarea Curții Supreme privind pensiile speciale

Curtea Constituţională a amânat pentru data de 2 august discutarea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările aduse legii privind pensiile de serviciu.

În ceea ce privește sesizările în legătură cu legea privind cumulul pensiei cu salariul, dezbaterea a fost amânată pentru 21 septembrie.

  • Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – amânat pentru 2 august
  • Obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecție formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție – amânat pt 21 septembrie, a anunțat miercuri CCR.

Potrivit CCR, motivul amânării a fost legat de „necesitatea unor lămuriri suplimentare”.

ÎCCJ  a sesizat, în 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Ambele legi au trecut în 28 iunie de Parlament, fiind în faza de control al constituţionalităţii, înainte de a fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: l Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.244/2023); Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare”, conform unui comunicat al ÎCCJ.

În ambele cazuri este vorba despre actele normative în întregime, conform ICCJ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs ? Își juecă lor înșiși cumulul pensiei nesimțite cu salariul ! Unde s-a mai văzut așa ceva ? Referendum pentru pensia (nesimțită) și cumulul ei cu salariul ! Noi plătim, noi ar trebui să judecăm !

  2. Taiati-le odata nu mai tergiversati

  3. Ce se spetesc astia cu munca. Ar trebui sa li se taie din salarii la fiecare amanare.

  4. Daca judecatorii CCR vor responge legea, inseamna ca este absolut legala, constitutionala .
    Pt ca atunci cand aceasi lege, a fost intocmita corect in perioada Basescu -Boc, nu au fost probleme de constitutionalitate, iar interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost legala, calculul pensiilor pe contributivitate a fost constitutional, legal, etc .
    Problema este ca, aceste beneficii, au fost reintroduse de guvernul PSD al ui Ponta.
    Iar acum , raspunzator de eventuala respingere a legii la CCR, este clar ca raspunzator este ministrul muncii si seful dumnealui, dl Ciolacu, majoritari, practic decidenti, care practic puteau sa preia legea privind pensiile speciale a lui Basescu si Boc, pt care CCR nu a avut obiectiuni ( cu exceptia magistratilor).
    Practic dl Ciolacu si dl Budai , s au exprimat de multe ori ca nu sunt de acord cu reduceri pt majoritatea acestui tip de pensii ( pensiile special( pt cetatean, sunt toate pensiile nebazate pe contributivitate : magistrati, aviatori, diplomati, militari, etc), si introducerea lor pe contributivitate cum a facut guvernul
    Si ne punem intrebarea , daca actuala lege, nu a fost facuta special pt a fi respinsa de CCR, pt a se cumula de oricine pensia cu salariul, pt a nu se elimina inechitatile din sistemul de pensii, si a nu se introduce principiul contributivitatii in sistemul de pensii ?
    Si asta oare chiar cu consecinta neincasarii transelor din PNRR ?

  5. Mai usor cu smiorcaiala pe subiectul asta si treceti la munca. Aveti taxe si impozite de platit :)))).

  6. Să ne mai gândim, fiindcă sistemul e perfectibil. Dacă pensiile speciale s-ar moșteni din tată în fiu, atunci țara noastră și-ar forma repede o aristocrație compatibilă cu a monarhiilor din Vest.

  7. Apoi, dacă politrucul nu a vrut de la bun început geaba plângem pe umărul CC. Legea a fost făcută în asemenea hal pentru a fi respinsă la Bruxelles. 😛

  8. Nu inteleg de ce nu se trimite la CJUE aceasta lege ca sa se constate ca orice hotararea a CCR privind pensiile speciale este impotriva dreptului european din 2 motive: judecatorii CCR nu pot sa isi judece singuri pensiile si al doilea motiv : in UE nu exista pensii speciale care nu sunt bazate pe contributivitate.