Judecătorii constituționali rămân parțial fără superimunitate, dar s-au ales cu venituri lunare care pot depăși 10.000 de euro
Camera Deputaților a eliminat parțial miercuri, din legea privind funcționarea Curții Constituționale (CCR), prevederea adoptată la jumătatea lunii februarie prin care judecătorilor acestei instanțe li se acorda o superimunitate în fața legii penale. Pe de altă parte, Parlamentul a modificat modul de calcul și de acordare a pensiilor pentru judecătorii CCR. G4Media.ro vă prezintă cu cât urmează să crească veniturile judecătorilor de la CCR și un studiu de caz: cât va câștiga președintele CCR, Valer Dorneanu, după intrarea în vigoare a legii.
O modificare extrem de importantă vizează superveniturile de care vor beneficia judecătorii constituționali odată cu aplicarea legii. Supervenituri care vor putea depăși suma de 10.000 de euro pe lună. Parlamentul a modificat modul de calcul și de acordare a pensiilor pentru judecătorii CCR. Astfel, pensia unui membru al Curții va fi în cuantum de 80% din indemnizația brută a unui judecător aflat în funcție, inclusiv sporurile. Mai important, dacă un judecător primește deja o pensie pentru o activitate anterioară, indiferent de cuantumul acesteia, ea se va majora pentru a fi la nivel de Curte Constituțională și se va cumula cu indemnizația.
Calculând potrivit noii modificări, veniturile lunare ale președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, vor crește cu peste 15.000 de lei pe lună. În aceeași situație vor fi alți șase dintre judecătorii CCR, deoarece toți primesc în prezent și pensie pe lângă indemnizația de membru al Curții. Doar judecătorii Attila Varga și Maya Teodoriu nu sunt și pensionari.
Noile prevederi din legea de funcționare a CCR privind veniturile judecătorilor:
- ”Art. 71 – (1) Judecătorii Curții Constituționale cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, beneficiază la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și de sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile aferente ale judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite în funcția de judecător după data stabilirii acesteia.
- (2) În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exercițiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin. (1).
- (3) Pensia de serviciu poate fi cumulată cu orice venituri realizate.
- (4) Beneficiarii pensiilor aflate în plată pot opta pentru pensia de serviciu potrivit prevederilor prevăzute de alin. (1)”.
Calculele, potrivit noilor prevederi, în cazul președintelui CCR, Valer Dorneanu:
- Indemnizație de judecător: 22.543 lei
- Sporuri:
- 25% spor de suprasolicitare neuropsihică – 5.635 lei
- 5% spor de confidențialitate – 1.127 lei
- 15% spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 3.381 lei
- Spor pentru titlul de doctor – 950 lei
- Total sporuri: 11.093 lei
- Total indemnizație + sporuri – 33.636 lei brut și 19.677 lei net
- Valer Dorneanu primește în prezent și o pensie de 12.153 lei / lună
După intrarea în vigoare a modificărilor aduse legii CCR, pensia lui Valer Dorneanu va fi, la încetarea mandatului de judecător, de 80% din indemnizația brută, la care se adaugă sporurile. Adică 26.908 lei pe lună. La această sumă se adaugă câte 1% pentru fiecare an de vechime care depășește minimul de 25 de ani.
Valer Dorneanu și-a început cariera de procuror în 1967, deci a ajuns la o vechime de 51 de ani, cu 26 de ani mai mult decât minimul necesar. Așadar, 1% din 26.908 înmulțit cu 26 de ani înseamnă 6.994 de lei în plus pe lună.
Rezultă o pensie brută de 33.902 lei. După aplicarea contribuției la sănătate și a impozitului de 10%, pensia netă va fi de 27.461 lei.
Numai că Valer Dorneanu va beneficia de această sumă încă din timpul mandatului, deoarece pensia sa aflată acum în plată, în cuantum de 12.153 lei, va fi actualizată la nivelul pensiei de membru al Curții, adică la 27.461 lei.
Mai mult, pensia va putea fi cumulată cu indemnizația actuală și sporurile aferente, Valer Dorneanu ajungând la un venit de peste 47.000 de lei pe lună. Cu peste 15.000 de lei mai mult decât primește în prezent.
Ce a rămas din superimunitate
Potrivit modificărilor eliminate astăzi, judecătorii constituționali nu ar fi putut fi nici măcar urmăriți penal fără acordul plenului Curții, iar solicitarea de urmărire penală ar fi fost făcută de Ministrul Justiției.
Potrivit textului adoptat, judecătorii CCR vor putea fi urmăriți penal fără a fi nevoie de vreun acord în acest sens, dar nu vor putea fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului Curții, iar solicitarea trebuie făcută de Procurorul General. Practic, au fost introduse aceleași prevederi privind imunitatea care sunt valabile și în cazul senatorilor și deputaților.
Totuși, decizia de reținere, arestare, percheziționare sau trimitere în judecată trebuie luată cu votul a două treimi dintre judecători, adică minimum șase voturi din totalul de nouă. De asemenea, judecătorul trimis în judecată nu va mai fi suspendat automat din funcție, ci tot prin decizia cu două treimi a plenului. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca un judecător constituțional trimis în judecată să rămână în continuare în funcție chiar și după ce a fost trimis în judecată.
Modificările operate astăzi de Camera Deputaților au fost făcute după ce chiar Curtea Constituțională, la sesizarea PNL și USR, a retrimis în Parlament propria lege de funcționare, argumentând că ar fi un privilegiu discriminator ca judecătorii CCR să nu poată fi urmăriți penal fără încuviințarea Curții.
Foto: Valer Dorneanu, Florin Iordache și Augustin Lazăr (Sursa: Inquam photos / George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii