G4Media.ro

Judecătorul care a declarat nelegală Secția Specială în baza deciziei CJUE, cercetat…

Judecătorul care a declarat nelegală Secția Specială în baza deciziei CJUE, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru exercitarea funcției cu rea credință

Inspecția Judiciară (IJ) a început cercetarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență față de judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, cel care a declarat nelegală Secția Specială (SIIJ) din perspectiva dreptului european, după decizia Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021, potrivit unui document al IJ consultat și citat de jurnalistul Virgil Burlă pe presshub.ro.

IJ îl acuză pe judecătorul Costin Andrei Stancu că nu s-ar fi rezumat să analizeze doar plângerea privind durata prea mare a cercetărilor într-un dosar al SIIJ, ci și-a permis să spună că dosarul trebuie trimis altui parchet competent din moment ce SIIJ ar fi – în lumina deciziei CJUE – o structură de parchet contrară dreptului UE.

În dosarul disciplinar citat i se impută magistratului Costin Andrei Stancu de la CA Pitești că ”preia alte statuări ale Curții (CJUE – n.r.), cărora le atribuie semnificația clară a incompatibilității legislației naționale de înființare a SIIJ cu prevederile TUE (Tratatul privind UE – n.r.) și ale Deciziei 2006/928 (decizia Comisiei Europene prin care României i-a fost impus MCV în domeniul justiției – n.r.) și, în consecință, apreciază că trebuie înlăturate de la aplicare prevederile art. 88 cuprinse în legea 304/2004 privind organizarea judiciară (articolul privind înființarea SIIJ – n.r.)” și că ”a justificat soluția pe hotărârea CJUE, apreciind că aceasta ar fi statuat fără dubiu că dispozițiile de înființare și funcționare a SIIJ contravin art. 2 și art 19 al doilea paragraf TUE și Deciziei 2006/928”.

Inspectorul care îl cercetează pe judecătorul Stancu ar avea mandat nul

În plus, inspectorul desemnat cu verificările disciplinare ar avea mandat nul din moment ce a fost numit în perioada interimatului judecătorului Lucian Netejoru la conducerea IJ. Interimatul lui Netejoru a fost declarat nelegal din perspectiva dreptului europnean întrucât a fost numit politic la șefia IJ prin OUG de către guvern, a explicat procurorul militar Bogdan Pîrlog pentru G4media.ro.

Potrivit unor surse citate de jurnalistul Virgil Burlă, inspectoarea care-l anchetează pe judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Piteşti este Silvia Georgiana Ignat. Ea a fost numită de Netejoru în funcție pe 8 aprilie 2019, chiar în timpul interimatului declarat nelegal de CJUE. Judecătorul Lucian Netejoru a ocupat funcția de inspector-șef interimar al IJ în perioada 1 septembrie 2018 – 15 mai 2019.

Din moment ce prevederile dreptului Uniunii Europene îndepărtează de la aplicare dispozițiile contrare din dreptul național, adică OUG nr. 77/2018 privind numirea interimară a inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, aceasta nu se va mai aplica, din cauza contrarietății cu dreptul UE. Astfel, toate actele emise în perioada interimatului de Netejoru, adică regulamentele ori actele de numire în funcție a unor inspectori, inclusiv a Georgianei Ignat, sunt nule, a explicat procurorul militar Bogdan Pîrlog, co-președinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din 2021 arată că „anii 2018 și 2019 au fost marcați de controverse cu privire la abordarea CSM față de funcția de inspector-șef, întrucât CSM a prelungit efectiv durata mandatului inspectorului-șef în exercițiu, în pofida controverselor legate de o prelungire provizorie, sub forma interimatului, pe baza unei ordonanțe de urgență a guvernului. Curtea de Justiție a UE a fost sesizată cu o cerere de decizie preliminară privind compatibilitatea cu articolul 2 și cu articolul 19 alineatul (1) din TUE a competenței guvernului de a efectua în cadrul Inspecției Judiciare numiri interimare în funcții de conducere responsabile cu desfășurarea procedurilor disciplinare împotriva judecătorilor și a procurorilor”.

Mai mult, „în hotărârea din 18 mai 2021, CJUE a statuat că o reglementare națională nu poate să dea naștere unor îndoieli cu privire la faptul că prerogativele unui organ judiciar însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare și cu exercitarea acțiunii disciplinare împotriva judecătorilor și a procurorilor ar putea fi utilizate ca instrument de presiune asupra activității respectivilor judecători și procurori sau de control politic al acestei activități. Curtea a statuat că o reglementare națională este de natură să dea naștere unor astfel de îndoieli atunci când are ca efect, fie și cu titlu provizoriu, să permită guvernului statului membru în cauză să facă numiri în funcțiile de conducere ale organului care are misiunea de a efectua cercetările disciplinare și de a exercita acțiunea disciplinară împotriva judecătorilor și a procurorilor cu încălcarea procedurii ordinare de numire prevăzute de dreptul național.

Astfel, hotărârea reconfirmă scopul recomandării din 2018. Autoritățile care supraveghează Inspecția Judiciară, în special CSM, vor trebui să țină seama în mod corespunzător de hotărâre, și în lumina preocupărilor repetate exprimate cu privire la activitatea Inspecției Judiciare”, se mai arată în raportul MCV.

Citește și

MOTIVARE De ce Curtea de Apel Piteşti a declarat ilegală Secţia specială: Nu prezintă garanţiile de independenţă cerute de Tratatul UE şi încalcă drepturile fundamentale ale magistraţilor anchetaţi

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Tine de securitatea națională sa se destructureze mafia filorusa din Justiție.

    • filorusa? mai degraba filo-spaga, filo-vile, filo-pensii nesimtite, filo-manele etc

    • Oamenii pușcăriașului Dragnea controleaza inca inspectia judiciara. Nu va panicati prea tare, vor dispărea si ei usor.

  2. Consiliul Securist al Mafiei ne bagă pe gât „independenţa magistraţilor” la orice abuz. Fie că e dosarul revoluţiei sau dosarul Ţăndărei, „independenţa magistraţilor” este justificarea pentru orice. Chiar şi sentinţele de la spitalul de nebuni sau jocul de barbut cu martorii ale judecătorului Tudoran sunt acceptabile.

    Înţeleg că în cazul de faţă, s-a luat pauză de la „independenţa magistraţilor”. Aici judecătorul nu mai era independent şi poate fi tras la răspundere pentru hotărâre.

    Oare o să se aplice şi in dosarul revoluţiei „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă”?

    Ce abjecţie infecţioasă!

  3. Vesnica recunostinta lui Savonea, Dorneanu si Netejoru, fara de care fratii nostri pesedisti nu ar fi reusit sa distruga Justitia si DNA si sa elibereze mii de criminali, pedofili, hoti si violatori

    • @ Cosa Nostra.
      PeeeSeeeDeee. Asta e deja problema psihica.

    • Nea obsesie, combate cu argumente că nu e așa. Ai dreaq cârnăciori de bere ce sunteți. Cine o fi de vină? Sexomarxiștii nu? Suck it!

    • Tradatorul de neam si tara Iohannis aproba tacit atrocitatile bandei SIIJ asupra romanilor onesti…

  4. Atunci cand eu reclamam la Inspectia Judiciara ca niste judecatori scriau lucruri false intr-o sentinta (contare probelor din dosar) si ca nu respecta procedura, Netejoru raspundea ca nu se pot baga peste o sentinta definitiva, ca se rastoarna statul de drept si se prabuseste democratia in noroi!
    Acum vad ca exact asta face, intra cu bocancii intr-o hotarare definitiva. O sa depun plangere pentru discriminare impotriva lui.

  5. !Cosa Nostra

    din cate imi dau seama tineti cu orice pret ca sectia asta speciala sa fie desfiintata

    in timp ce eu ma gandeam ca ar trebui infiintate 3 sectii speciale, cate una pe fiecare deceniu, din cele 3 care au trecut

    si care sa ia la mana adoptiile, traficul de persoane ( retele de prostitutie), disparitia flotei, privatizarile, disparitia Bancorex, Banca internationala a religiilor, Bankcoop, Credit Bank, retrocedarile imobiliare ilegale, retrocedarile funciare ilegale, taierea padurilor, etc

    si fiecare sectie sa aiba minim 300 de persoane, nu 15 cat are sectia asta speciala…..

    deci banui ca va este frica….in ce sunteti implicat, in trafic de copii, in trafic de persoane, in retrocedari ilegale?

    eu zic ca voi astia care ati praduit tara ar trebui sa faceti un pas inapoi…nu sa tipati sa dispara cat mai repede sectia speciala…

    • Ba, ăsta care te crezi „dăstept” ,adică un fel de de „ciumat roșu cu mintea mică dă tot!” ,poate ne spui și măcar ce a început să facă ,nu ce-a făcut ,că n-a făcut nimic(!), în afară de a o hartui pe Kovesi ,acest „gestapou” inventat de PSD ,pe care matale îi pupi în dos de fiecare dată !

    • Secția specială și Inspecția judiciară sunt SINGURELE STRUCTURI care nu sunt controlate de Sekuriști adică de Sri. În mod evident trebuie să dispară …

    • Sectia Speciala nu trebuie sa dispara, asta e foarte clar
      Sectia Speciala, CSM, CCR si Inspectia Judiciara sunt armele noastre si ale fratilor nostri pesedisti cu care putem ajuta toti criminalii, hotii si violatorii sa scape de puscarie, iar daca fac din greseala puscarie, sa iasa foarte repede, bineinteles pastrandu-si miliardele furate

    • Bravo. De adevărul asta fug toți.

  6. Teroarea criminalilor e fara scrupule in Romania.

  7. Alo, USRPLUS (ca de la ceilalti nu am nicio pretentie), faceti mai repede ceva si terminati cu bolsevicii astia! Pe bune, chiar nu-i poate opri nimeni?!? E inadmisibil!

  8. Scarba si greata……

  9. astia de la ”sectia speciala” sunt oamenii psdragnea.
    tot regimul psdragnea a fost alcatuit si sustinut exclusiv de infractori.

  10. !G.S.

    citindu-va postarea mi-am adus aminte de cele spuse de G.Courteline, si parafrazandu-l zic si eu, anume ca nu exista satisfactie mai mare decat aceea ca un idiot get-beget sa te faca *ciumat rosu*!

    sa mergem la principii! singura modalitate ca o putere sa nu * deraieze* este sa existe o alta putere care sa o controleze…il citez aici pe Montesquieu,

    cam asa si cu procurorii si judecatorii…..ar trebui sa stie ca exista cineva care-i poate controla…un exemplu, chiar cazul de fata…

    apoi, daca doresti sa spui ca o institutie este disfunctionala, faci ceea ce se numeste, diagnoza organizationala…..

    vad ca domnia-voastra este un expert in asa ceva…..adica stie obiectivele, realizarile si le compara cu mijloacele ( timp, oameni, bani)..

    in cazul de fata sectia asta speciala functioneaza cu 15 oameni, adica un om pe 3 judete…pana si aia care-i verifica pe pescari sunt mai multi… deci din start are o eficienta extraordinara dupa formula 1 impartit la zero este infinit

    eu va spun ca nu exista in 30 de ani nici o fel de diagnoza organizationala, nici un fel de evaluare a vreunei legi…toate schimbarile sunt din *burta*…uitati-va la legea educatiei, de cate ori s-a schimbat….

    si apoi, chiar nu credeti ca ar trebui luate la mana dosarele privatizarilor, adoptiilor, disparitiei flotei, a bancilor, adoptiile?

    pai eu zic ca ar trebui inmultite numarul de sectii speciale, de crescut numarul angajatilor, nu un angajat pe 3 judete!

    deci din cate imi dau seama sunteti implicat in marile ilegalitati din astia ultimii 30 de ani si va tremura chilotii ca nu cumva sa se ajunga la domnia-voastra!

    de aceea politicienii doresc sa o desfiinteze….ca nu cumva sa se ajunga pe la ei, prin *curte*…

    decenta domnule….daca ati furat, devalizat, ati vandut copii, nu va mai dati fata mare!

  11. Trăiască SIIJ!

  12. Sectia Speciala nu trebuie sa dispara, asta e foarte clar
    Sectia Speciala, CSM, CCR si Inspectia Judiciara sunt armele noastre si ale fratilor nostri pesedisti cu care putem ajuta toti criminalii, hotii si violatorii sa scape de puscarie, iar daca fac din greseala puscarie, sa iasa foarte repede, bineinteles pastrandu-si miliardele furate

  13. !Cosa Nostra

    Sunteti implicat in traficul de copii ( pedofilie) sau in traficul de persoane ( prostitutie) devreme ce combateti pe-acilea ca sectia asta sa dispara,

    ca nu carecumva sa se deschida dosare si sa se ajunga si in curtea domniei-voastre?

    altfel, de ce sunteti atat de speriat de existenta acestei sectii?

  14. Cercetat disciplinar doar pentru atât? Păi și pe-ai cu „minunile Justiției”, cum rămâne?

  15. HA HA HA HA HA HA HA HA !
    iliescu CONDUCE PRIN SLUGILE PUSE LA ccr !
    HA HA HA HA HA HA HA HA !

  16. ..și gata!
    Mă simt superior vouă, postaci de rând….
    Habarniștilor,nu înțelegeți nimic din Cubettain…
    Ei am citit așadar, îmi sunteți inferiori!
    Psihologii e pe bani. G4media e pe gratis….
    Decât….

  17. !Gigi Duru

    se vede ca spiritul lui Stalin este, prin domnia-voastra, viu si pulseaza viata!

    cine nu este de acord cu puterea trebuie neaparat internat intr-un ospiciu!

    cine stie ce potlogarii aveti la activ, aranjamente cu procurorii si judecatorii si acum va este frica ca nu carecumva sa se redeschida dosarul!

    decenta domnule, decenta….asta va lipseste!

  18. !Curteline

    Courteline si nu Curteline!

    ce rau v-a facut maica dumneavoastra de vreti sa-i faceti praf visele….

    a visat sa ajungeti un om demn, care niciodata nu va jigni pe cineva doar pentru ca si-a expus un punct de vedere!

    v-a cantat la culcare, s-a ingrijorat cand v-ati imbolnavit, v-a pus cadou sub pomul de Craciun..ca sa nu mai spun de grija materiala si acum va razbunati pe dansa?

    ce rau v-a facut ?

  19. Putregaiul din justiție e cvasiprezent si nu vom scăpa de el nici cu 100 de secții speciale. Totul se rezumă la calitatea oamenilor la caracterul și corectitudinea lor.Iar asta lipsește cu desăvârșire. Ca s-au dat hotărâri judecătorești discutabile în dosare cu miza și interese înțeleg dar există mii de hotărâri strigătoare la cer în cazuri simple date magistrați iar în cazul sesizărilor la inspecția judiciară primești decizii de rid și curcile totul sub atenta competența a acestui nemernic Netejoru.De aceea sintem unde sintem ca țară pentru ca oamenii corecți și de caracter au dispărut din toate domeniile și mai ales din justiție.

  20. D-le asta mic de tot,mic spre mai nimic, nu te mai agita atât cu cercetatul privatizărilor dubioase, infierile ilegale, flota etc. ca s-ar putea sa ai o mare surpriza surpriza și sa rămână PSD-ul fără membrii ca au cam plecat la pușcărie. Nu era nevoie sa fie înființată Secția speciala pt. ca exista deja o secție în cadrul DNA care se ocupa de infracțiunile unor judecători sau procurori care chiar a trimis magistrat la pușcărie. Câte cazuri ai auzit d-ta ca a rezolvat pana acum aceasta secție speciala? Rostul ei este tocmai de a mușamaliza matrapazlacurile unor judecători si procurori certați cu legea și sa să-i cerceteze pe corecți, dacă devin prea curajoși cu aplicarea legilor ca în cazul de fata, judecătorul de la Pitești.

  21. !Klara

    care ar fi problema daca in urma cercetarilor sectiei in cauza ar intra la *zdup*politicieni PSD sau de alta culoare politica? ziceti ca ar trebui sa le plang de mila politicienilor?

    eu nu am nici un regret pe acest subiect, politicienii traiesc in alta lume decat traiesc eu, si ca atare poupincourismul unora si altora de pe-acilea este nu doar dizgratios, ci si o dovada de prostie..

    arata spiritul nostru feudal, cand iobagii, sleiti si infometati mergeau duminica la crasma, se imbatau avand stomacul gol si se bateau apoi cu cutitele pe motivul a carui boier este nevasta mai frumoasa….

    de ce nu s-ar lua la mana privatizarile dubioase, *adoptiile*, retrocedarile imobiliare etc dintre 1990-2020? ce aveti impotriva acestei idei? nu doriti o justitie responsabila si mai putin corupta?

    dupa mintea mea, poate gresesc, ar trebui sa existe 3 sectii speciale, cu cate 500 de oameni fiecare care sa ia la mana dosarele flota, Bancorex, Banca Religiilor, etc. etc…nu sa desfiintam o sectie care are 15 ( cincisprezece oameni, adica un angajat pe 3 judete)!

    cum adica rostul sectiei este de a * mușamaliza matrapazlacurile unor judecători si procurori certați cu legea și sa să-i cerceteze pe corecți, * ?

    asta este o lozinca care o spun toti cei simtind pericolul acestei sectii o dau in cuvinte….

    Din cate stiu eu, sectia aceasta nu este subordonata politic! DNA-ul da!

    dupa parerea domniei-voastre, care din cele doua ar fi mai politizata?

    si apoi, sa luam de bun ce spuneti dumneavoastra, de ce sa nu-i dai afara pe cei in cauza si tii sa desfiintezi institutia?

    pai la cate faradelegi fac institutiile din Ro, ati auzit de vreuna sa fie desfiintata?

    parerea mea, poate gresesc, este ca aceasta sectie este dorita a fi desfiintata pentru ca asupra judecatorilor si procurorilor sa existe un singur control! or sectia inseamna un control in plus…

    deci ai un judecator corupt ii dai un dosar si apoi ii dai telefon si ii spui la telefon solutia, altfel il va paste inchisoarea! iar judecatorul se simte constrans, dar ii este frica apoi ca o asemenea sectia l-ar baga in cofa!

    pai nu au murit la noi judecatori in inchisoare cand nu au dat solutia primita la telefon?

    nu au ajuns procurori carora li s-au dat dosare si care dupa ce au executat ordinul primit au fost bagati in inchisoare, pe motivul corect, de coruptie, dar ca si sa i se inchida gura?

    cam asa functioneaza sistemul….

    poate eu gresesc….dar ma intreb? ati auzit de vreo diagnoza facuta pe aceasta sectie? dar ati auzit de vreo diagnoza facuta pe vreo institutie? dar de vreo evaluare facuta pe vreo lege in Romania? niciodata!

    Peter Drucker este un teoretician al managementului. El are o *vorba*. Americanii nu sunt mai destepti decat restul lumii, au doua mari calitati, fac evaluari si se tin de programul de schimbare generat de evaluari! asta inseamna imbunatatire continua!

    eu zic ca a fi critic cu guvernarile, de orice culoare ar fi ele, este o atitudine rezonabila si demna!

    cu siguranta ca aveti o problema cu demnitatea devreme ce incepeti cu *D-le asta mic de tot,mic spre mai nimic,*..se pare ca notiunea va este complet necunoscuta si ca v-ati obisnuit sa nu aveti demnitate!

    ma rog, se poate trai si asa….

  22. ! Adi F.

    apreciez postarea….ati definit corect situatia…

    corectitudinea vine din vocatia profesionala…iar asta de aproape o suta de ani nu a existat pe plaiurile noastre la nivelul justitiei….si in alte domenii…

    ce poti face in aceasta situatie? sa contruiesti structuri competitive si care se lupta intre ele…

    sa maresti riscurile in decizie….si aici ne putem sprijini pe instante europene si ca atare sa te poti indrepta impotriva judecatorilor cu sanctiuni financiare…in cazul in care instantele europene dau alta solutie..

    sa maresti importanta imaginii publice…si a rolului presei….

    deci exista solutii….

    ideea de a desfiinta o structura de control mi se pare o golaneala ordinara…