G4Media.ro

Judecătorul care l-a achitat pe Radu Mazăre, având un teren care apare…

sursa foto: Info Sud-Est

Judecătorul care l-a achitat pe Radu Mazăre, având un teren care apare în Dosarul Retrocedărilor, este cercetat de Inspecția Judiciară/ Epure este un apropiat al Liei Savonea și vrea să fie judecător la ÎCCJ

Consiliul Superior al Magistraturii confirmă, într-un răspuns la o solicitare adresată de Epoch Times, că preşedintele instituţiei, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a realiza cercetări cu privire la judecătorul care l-a achitat definitiv pe Radu Mazăre într-unul dintre dosare, în care fostul primar fusese condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în primă instanţă.

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost achitat definitiv în dosarul terenurilor din centrul stațiunii Mamaia, vândute la prețuri derizorii, transmite Info Sud-Est. Speța a fost instrumentată de DNA Constanța, iar procurorii au arătat în rechizitoriu cum 1,5 hectare de teren aferent al Palatului Reginei Maria au fost vândute cu doar 23 de euro/mp. La acea vreme, un metru pătrat de teren din Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro.

În aceeași speță, Mazăre a mai fost trimis în judecată pentru vânzarea subevaluată a terenului aferent Cazinoului din stațiune, care a ajuns la o societate deținută de Sorina Hortolomei Moscu, una dintre apropiatele fostului primar. În primă instanță, Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Cine l-a achitat pe Radu Mazăre pentru vânzarea unor terenuri la prețuri de 5 ori mai mici, spunând că ”fapta nu e prevăzută de legea penală”

Judecătorii care l-au achitat luni pe Radu Mazăre sunt Marius Cristian Epure, președintele Curții de Apel Constanța, și Adriana Ispas, judecător care a făcut opinie separată și în speța în care a fost condamnat definitiv afaceristul fugar Sorin Strutinsky, prieten al fostului primar. Strutinsky ar fi trebuit să fie în închisoare pentru 10 ani și 8 luni după ce a fost găsit vinovat pentru trafic de influență și spălare de bani. Strutinsky este dat în urmărire internațională din iulie 2020.

Cei doi magistrați au stabilit că, deși Radu Mazăre a vândut terenuri în centrul stațiunii Mamaia cu prețuri de 5 ori mai mici decât piața imobiliară și grila notarilor publici, fapta pentru care procurorii DNA l-au trimis în judecată și pentru care fostul primar a fost condamnat la 6 ani și jumătate în primă instanță ”nu este prevăzută în legea penală”.

Judecătorul Marius Cristian Epure și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Tot Marius Epure este unul dintre șefii de instanțe care s-au opus protestelor magistraților împotriva modificării Legilor Justiției, ocazie cu care a intrat în conflict cu o bună parte din judecătorii Curții de Apel Constanța. Aceștia au criticat atitudinea șefului instanței referitoare la acest subiect.

De asemenea, Epure este un apropiat al fostei șefe CSM Lia Savonea și a fost criticat de mai mulți magistrați ai Curții de Apel Constanța atunci când a semnat o scrisoare de susținere a acesteia, pentru că ar fi lăsat impresia că exprimă punctul de vedere al întregului corp de judecători.

Marius Cristian Epure este judecător din anul 2001 și a ajuns președintele Curții de Apel Constanța în decembrie 2018. Pe plan local este un magistrat controversat prin prisma deciziilor pe care le-a luat de-a lungul timpului.

Una dintre acestea este eliberarea a trei traficanți de droguri care au fost prinși de DIICOT cu 10 kilograme de cocaină și care, ulterior, au fost condamnați definitiv la pedepse cuprinse între 11 și 13 ani. O altă decizie controversată a judecătorului Epure a fost acceptarea cererii de revizuire a sentințelor într-un dosar în care mai mulți evazioniști fuseseră condamnați definitiv pentru returnare ilegală de TVA. Ulterior, în aceeași speță, inculpații au fost din nou condamnați.

Poate cea mai controversată sentință a judecătorului Epure a fost eliberarea din arest a principalului suspect în cazul unui triplu asasinat. În anul 2008, spațiul public constănțean a fost cutremurat de vestea că albanezul Shyti Blenis a ucis părinții unei fetițe iar pe copilă a îngropat-o de vie. Judecătorul Epure l-a eliberat pe suspect din arest, i-a dat voie să părăsească țara și a întors dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Un an mai târziu, Shyti Blenis a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la închisoare pe viață.

De numele lui Marius Cristian Epure se leagă și controversa referitoare la terenul pe care și-a construit o vilă într-un cartier rezidențial din Constanța. Casa judecătorului, cu o suprafață de 245 mp, a fost ridicată în anul 2009 pe un teren care apare în Dosarul Retrocedărilor, speță în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.

În 2008, cotidianul Ziua de Constanța făcea public faptul că judecătorul a cumpărat un teren de 500 de mp de la Octavian Alexandru Șerban, cel care apare în dosarul Retrocedărilor drept ”interpus pentru transmiterea de proprietăţi imobiliare deposedate şi dobânditor de terenuri provenite din infracţiuni”. Procurorii l-au trimis în judecată alături de Radu Mazăre și alți 35 de inculpați, însă Șerban a fost achitat. Alexandru Octavian Șerban cumpărase terenul de la Mariana Leșe care fusese împroprietărită direct de Mazăre. Leșe a fost la rândul ei trimisă în judecată dar, între timp, a decedat. Judecătorul Epure a fost al treilea cumpărător al terenului din cartierul respectiv și, de-a lungul timpului, nu a simțit nevoia să lămurească acest episod.

Judecătorul Marius Epure are o avere consistentă și un singur venit, salariul de magistrat. Conform ultimei declarații publicate pe site-ul CSM, în iunie 2019, magistratul este proprietarul unic al unui teren intravilan de 500 mp în Constanța (cumpărat în 2007), 1600 mp de teren agricol în Tuzla (cumpărat în 2008), 1600 mp de teren agricol în Costinești (cumpărat în 2008), un apartament de 41 mp în Pitești (cumpărat în 2003), o casă de 245 mp în Constanța (construită în 2009), un autoturism Kya Rio, un Peugeot 407 (partaj voluntar ieșire din devălmășie – proprietatea exclusivă a soției) și un Opel Combo (Cumpărare – proprietatea exclusivă a soției). Judecătorul mai are trecute în declarația de avere două conturi bancare, unul de 8779,34 euro și altul de 7383,73 lei. De asemenea, acesta are și un credit bancar scadent în anul 2033, cu un sold de 105.022 euro. Epure a avut în 2020 un venit anual de 252.172 lei ca judecător la Curtea de Apel Constanța, inclusiv drepturi obținute prin hotărâre judecătorească (conform declarației de avere completată în 25.05.2020, publicată pe site-ul CSM)

Printre primele decizii pe care Epure le-a luat în calitate de șef al Curții de Apel  Constanța a fost să îi așeze pe procurori în sala de judecată la același nivel cu avocații inculpaților și să nu le mai permită procurorilor accesul la informațiile din dosare prin aplicația ECRIS.

sursa foto: Info Sud-Est

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Condamnat initial la 6 ani de parnaie si dupa aia achitat sa-ti bagi pwla in ea de tara scapa cine poate de aici

    • Și a ajuns președintele Curții de Apel Constanța. Îți dai seama ce cloacă este acolo ? Dar iese la pensie cu 6.000 de euro lunar….

    • Inamovibili, cu salarii uriase, cu pensii nesimtite pe care le obtin cand au chef sau cand sint ca sunt prinsi cu ocaua mica, dar mu e suficient. Se lacomesc si la mita si gratiaza hoti si criminali daca li se ofera destul.
      Numai UN POPOR IMBECIL poate suporta asemenea porcarii!
      Cum sa nu demisionezi din el si sa pleci unde vezi cu ochii!

    • Mai avem mult de învăţat şi de pătimit. Justiţia nu e de capul ei. Ea este creaţia interesată a clasei dominante care dirijează politicienii, ce legi să voteze. Literar, se observă la contribuabil visuri privind clipa înlocuirii tuturor pensiilor speciale cu nişte „indemnizaţii de recunoştinţă”, finanţate din donaţii provenite îndeosebi din zona imobiliară.

  2. Art 281 Nulitățile absolute
    (1) Determină întotdeauna aplicarea nulității încălcarea dispozițiilor privind:
    a) compunerea completului de judecată;

    Mi se pare mie sau Excelența Sa Domnul Judecător a judecat în stare de supermegaincompatibilitate? Pentru că din ce citesc el a făcut afaceri cu părțile. Așa ca un judecător pasionat de justiție ce era, mai combina terenuri în timpul liber cu interlopii Constanței pe care îi elibera după aia….. Îmi vine să râd când citesc de Inspecția Judiciară. Asta e o poveste de DNA, nu de Inspecție Judiciară.

  3. Il așteptăm la Antena 3, sa ne-o zică pe aia cu statul paraleu!

  4. dupa parerea mea, daca este dovedit ca este un judecator corupt care a ajutat infractorii in mod voit, ar trebui spanzurat.
    O sa explic si de ce
    Pentru ca atunci cand un judecator face asta, el submineaza actul de justitie in ansamblul lui care pentru noi cetatenii reprezinta ultimul resort in cautarea dreptatii si singura garantie a unei societati normale.

    • In SUA pt. un asemenea caz judecatorul si-ar pierde automat toate licentele, ar fi arestat si toate cazurile rejudecate.

  5. Coviduț19,
    Uite, frate, ce bucălat e dl. jude ! Nu ți-e foame sau ce-i cu tine? Să nu-mi spui că ți-e frică de vaccin ca de Dracu’ !

    • …are privirea ” limpede”, împăcat cu smoala ce îl așteaptă!
      Bucălat, dar uitătura!?
      Omu bun la toate!
      Toate ce le poate oferi mazărea!

  6. Judecatori corupti, justitie doar pe hartie.

  7. deci toate verdictele pe care lea dat au fost rasturnate de alte instante inclusiv a asasinului
    si doar acuma este cercetat de inspectia judiciara???
    pai asta ar trebui agatat de un copac

  8. Pai sa iasă lumea în stradă sa desființeze inspecția judiciara, secția de cercetare, etc, cum aveți tupeu sa va luați de justiție, de judecători ei sunt mai presus decât orice…

  9. Acest persoanaj sinistru trebuie cercetat de DNA…

  10. Așa cum am mai spus principala cauză a situației în care ne aflăm ca țară e justiția coruptă .Sint mii de astfel de cazuri cu acești ticăloși de asa ziși magistrați care fac ce vor ei pentru că pot si care nu sint mediatizate. Eu am o plângere la inspecția judiciară care a fost clasată am făcut apel și aștept răspunsul deși știu care va fi. Dar de data asta merg pana la CEDO .

  11. Mafiot la mafiot nu-si scoate ochii niciodata.

  12. Atac grav la independenta justiției, sa iasă tefelisti de urgenta în strada!

  13. O justitie de rahat ca si tara nimeni nu vrea sa faca dreptate dar primesc salari de lux si se pensioneaza la 50 ani sa le fie rusine

    • Ăsta nu se pensionează încă, stai liniștit. Mai face câteva milioane și după aceea….pensia de 6.000 euro/lună….nu cred că mai există în lume o țară mai plină de fraieri ca România. Care înghit tot …

  14. Cercetat de IJ? Păi pt ce s-ar întreba măcar unul pe care îl cunosc eu. Pt a putea fi achitat de orice urmă de vinovăție, păstrat dosarul curat care nu cumva să-i pună în pericol drumul catre funcții și șpagă mai mare.

  15. SOTUL DISTINSEI DOAMNE SAVONEA NU ARE AFACERI IN IMOBILIARE ?
    CE MICA E LUMEA ! SUNT MULTI INRUDITI: SECURISTI CU JUDECATORI CU POLITICIENI CU …
    A LOR E romania!

  16. Actul de vânzare în sine, la un preț mai mic decât cel al pieței sau cel din grilele notariale, bineînțeles că nu este unul penal dar, mita este. Ori diferența între cel mai mic preț din grila notarială și cel cu care s-a efectuat vânzarea se constituie mită. Nimeni nu l-ar fi putut opri pe cumpărătorul cu 23 euro/mp să revândă proprietatea cu 300 euro/mp, diferența fiind evident mita pe care i-o dădea măzărel.

  17. Şi ne mai mirăm de ce este jefuită România de 31 de ani. Cu judecători ca ăsta primeşti achitare pentru orice. Asta nu este justiţie, asta se numeşte: GRUP INFRACŢIONAL ORGANIZAT.

  18. Iata ca justitia-i aservita Savonierei , care-i in tot si-n toate. Halal independenta a justitiei. Si uite asa, ajungem la CEDO si tot prostul de votant plateste ptr. „interesele oculte ale GIO.

  19. Curtea de apel din Constanta ar trebui desfiintata. Existenta acesteia a creeat posibilitatea masluirii oricaror demersuri ce nu sunt pe placul alesilor locali.
    Nu doar acest judecator , ci toti sunt mana in mana acolo, o cloaca de mafioti.
    Cat timp toate caile de atac posibile pe un dosar se judeca in acelasi judet nu exista nici o cale de eradicare a coruptiei in Constanta.

  20. Florea ,Floarea cum o cheamă pe constănțeanca de la SIIJ și mai este un jucădecator lănga Dorneanu la ccr, tot din Constanța. Hai cu pesedeii la furat din averea României. Spor la hoții politicienilor și la pensii grase plătite de statul român din împrumuturi.Dupa care vine Ciolacul și îl întreabă pe Cățu retoric de ce se împrumută, că ei opoziția sunt niște inocenți,nu ei au dat pensiile grase.Le-a dat Ponta ,Oprea și alți pesedei,ca doar dansează între ei pe spinarea amărâților de romăni. RUȘINE tuturor ce conduc această țară și celor care se
    vor la conducerea ei.

  21. INCREDIBIL ,CORUPTIE PESTE TOT.ASTA TREBE ARESTAT SI REJUDECATE TOATE DOSARELE.
    CITA PARSIVITATE,ASTA FURA SI MAI E SI PLATIT …..DIN BANII PUBLICI