G4Media.ro

Judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO după…

sursa foto: Facebook

Judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook / Precedentul Baka contra Ungariei: CEDO apără libertatea de exprimare a magistraților

Judecătorul clujean Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO după prima sancțiune disciplinară primită ca urmare a faptului că, în ianuarie 2019, a criticat pe Facebook asaltul PSD asupra statului de drept, potrivit portalului CEDO.

Danileț a introdus acțiunea la CEDO în martie 2021 și a invocat încălcarea articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Procesul deschis de Danileț a trecut de primul filtru de admisibilitate, iar, în octombrie acest an, Curtea de la Strasbourg a cerut guvernului de la București să îți expună punctul de vedere. Vezi aici.

Danileț a invocat faptul că sancțiunea disciplinară a fost o ingerință în libertatea lui de exprimare în condițiile în care postările sale au vizat dezbateri de interes general, iar sancțiunea i-a lezat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei sale profesionale. În plus, judecătorul a invocat faptul că textul de lege privind abaterea disciplinară pentru care a fost sancționat nu este clar și previzibil.

În 18 mai 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte a menținut sancțiunea aplicată de Secția pentru judecători a CSM (dominată de gruparea Savonea) privind diminuarea salariului lui Danileț cu 5%, timp de două luni. Totodată, ca urmare a faptului că a fost sancționat disciplinar, Danileț și-a pierdut dreptul de a avansa în funcție timp de 3 ani.

Judecătorul a fost sancționat pentru abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera a) din legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Cristi Danileţ a fost găsit vinovat pentru că ar fi știrbit prestigiul justiției în urma unor postări pe pagina sa de Facebook din 9 ianuarie 2019.

  • <<Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor>>, scria judecătorul Cristi Danileţ în ianuarie 2019.
  • În România nu se recunoaște ca magistrații au libertate de exprimare. Au fost urmăriți procurori pentru proteste, judecători pentru interviuri, magistrați pentru postări în social media privind profesia sau viața privată. Vreau ca CEDO să spună clar care sunt limitele libertății de exprimare pentru judecătorii români pentru a se să evita acțiuni șicanatorii și orice forme de hărțuire, cum s-a întâmplat în Ungaria, Polonia, Bulgaria. Magistrații sunt oameni înainte de toate și au drepturi ca orice alți cetățeni”, a declarat acum judecătorul Cristi Danileț pentru G4media.ro.

CEDO a cerut guvernului României să răspundă la următoarele întrebări:

”1. A existat o ingerință în libertatea de exprimare a reclamantului, în sensul articolului 10 § 1 din Convenție, din cauza sancțiunii disciplinare aplicate acestuia?

2. Dacă da, a fost ingerința prevăzută de lege și necesară în sensul articolului 10 § 2?

3. A existat o încălcare a dreptului reclamantului la respectarea vieții sale private, în sensul articolului 8 din Convenție, din cauza sancțiunii disciplinare care i-a fost aplicată?”, a întrebat CEDO Guvernul de la București.

Judecătorul Danileț este reprezentat în acest proces la CEDO de avocata Nicoleta Popescu. Aceasta a câștigat în fața Curții de la Strasbourg procesele deschise de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, și de judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, la 10 ani de detenție cu executare.

Context

În decembrie 2021, judecătorul Cristi Danileț a fost sancționat pentru a doua oară de Secția pentru judecători a CSM, de această dată cu excluderea din magistratură.

El a fost sancționat tot pentru abaterea disciplinară privind manifestări care știrbesc prestigiul justiției după mai multe postări video pe Tik Tok în care făcea karate, curăța piscina sau tundea gardul viu din curte. Danileț este promotorul educației juridice în școli și încerca să devină simpatic copiilor și adolescenților pe această platformă socială.

După decizia CSM de excludere din magistratură, ca urmare a unei prevederi introduse în lege de majoritatea PSD-ALDE-UDMR în 2018, pe vremea lui Dragnea și a fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, Danileț a fost suspendat din magistratură. Prin urmare, nu mai poate merge la serviciu și nu mai primește salariu.

Înainte de Crăciun, peste 500 de magistrați din întreaga țară au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită abrogarea prevederilor privind abaterile disciplinare pentru care Cristi Danileț a fost exclus din magistratură, iar 5 judecători de la Curtea de Apel Constanța au fost, de asemenea, sancționați disciplinar.

Tot înainte de Crăciun, judecătorul Danileț a anunțat că este vizat de încă o cercetare disciplinară a Inspecției judiciare pentru că face parte din mai multe ong-uri calificate drept ”politice” de inspectori.

În plus, alături de alți judecători, printre care Dragoș Călin de la Asociația Forumul Judecătorilor, Danileț a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecția judiciară și este din nou la mâna Secției pentru judecători a CSM (dominată de gruparea Savonea) pentru că au discutat liber pe un grup profesional, închis, de Facebook. Discuțiile magistraților au apărut în presă și sunt considerate, de asemenea, de către Inspecția judiciară ca având caracter politic și defăimător la adresa unor instituții precum Curtea Constituțională.

Precedentul Baka contra Ungariei privind libertatea de exprimare a magistraților. Pe 23 iunie 2016, CEDO de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză fostului președinte al Curții Supreme a Ungariei, Andras Baka, Baka şi a condamnat țara vecină la plata către acesta a unor despăgubiri de 100.000 de euro.

Judecătorul Baka s-a plâns că a fost înlocuit din funcţie la mijlocul mandatului, în 2012, din pricina atitudinii sale critice față de reforma Justiției din Ungaria după revizuirea Constituţiei de către partidul lui Viktor Orban, FIDESZ.

Curtea de la Strasbourg a constatat că judecătorii din Ungaria, inclusiv preşedintele Curţii supreme, nu sunt excluşi de la dreptul de acces la un tribunal. Legea maghiară stabileşte dreptul magistraţilor şefi de a contesta în faţa unei instanţe o eventuală înlocuire din funcţie, însă CEDO a constatat că preşedintele Curţii Supreme a Ungariei, Andras Baka, nu a avut posibilitatea de a-şi apăra mandatul în faţa unei instanţe. Prin urmare, CEDO a considerat că guvernul lui Viktor Orban i-a încălcat judecătorului Baka dreptul la un proces echitabil, prevăzut de articolul 6 din Convenţia drepturilor omului.

Curtea a constatat şi că statutul de preşedinte al Curţii Supreme nu îl priva pe Baka de protecţia articolului 10 din Convenţie privind dreptul la liberă exprimare. CEDO a arătat că judecătorii nu pot fi împiedicaţi să se implice în dezbaterea politică privind reforma Justiţiei, aşa cum s-a arătat şi în practica anterioară a Curţii. Mai mult, Curtea de la Strasbourg a apreciat că nu era vorba doar un drept, ci şi o obligaţie, ca preşedinte al Curţii Supreme, să exprime opinii în legătură cu reforma sistemului judiciar, după o consultare a celorlalte instanţe din Ungaria.

Curtea a amintit că teama de sancţiuni poate avea un efect descurajator pentru judecători în a-şi exprima punctele de vedere cu privire la alte instituţii publice sau politici publice. Acest efect descurajator are consecinţe în detrimentul societăţii, a arătat CEDO. Curtea a considerat că imixtiunea în libertatea de exprimare a reclamantului nu a fost una necesară într-o societate democratică şi, pe cale de consecinţă, s-a constatat existenţa unei încălcări a articolului 10 din Convenţie. Vezi detalii aici.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la știrile TVR. 

sursa foto: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

60 comentarii

  1. Degeaba, pană se pronunță CEDO, gașca de banditi bolșevici USL-PCR ne scoate din Europa.

  2. #REZIST-ul ăsta trebuie priponit cam pînă o face 70 de ani. Și pus să dea țării bulgări de sare. Sau stuf. Ori uraniu pentru centrale nucleare.

    • @Vasiliu Fanel-vezi ca ai uitat sa-ti iei pastilele si aberezi!

    • Nu abereaza, toaşu Barbu e mereu pe mesaj indiferent de ce alt nick cacaniu isi mai creeaza.
      N-a fost el chiar premiantul clasei de trollaj dar e printre cei mai sârguinciosi si multilateral dezvoltati in materie de antioricenism.

    • @fitil,
      Ești obsedat de stăpânul tău, Barbu, din ce se vede.
      Chiar așa și-a bătut joc de tine? Așa a râs de tine încât vezi în orice om normal și sănătos un „Barbu”?

    • Bine mă, m-ai descoperit. Chiar sunt Barbu Gh .
      Belemistul!

    • S-a spart vreo țeavă la haznale de ne-am umplut de (ne)voi aici ?

    • au primit serviciile bani in plus la rectificarea bugetara si acum s-a umplut interneata de postaci uselisti

  3. Perfect…bolsevicii merita batuti cu parul

  4. Dacă după prima sancțiune curtea suprema a menținut decizia CSM, la fel ne așteptăm și după cea de a 2-a sancțiune.
    Dacă după alegerile din 2022 pentru CSM nu vor veni judecători și procurori mai progresist, atunci vom avea aceeași restaurație

    • Desemnarea membrilor CSM se face prin votul magistraților, fiecare votează în funcție de gradul profesional pe care îl are…Danilet a avut mandat din partea judecătorilor cu rang de judecătoria, adică debutanți în magistratură, însă Vasilică al nostru a vrut revoluție….singurul lui atu profesional a fost ca, în calitate de consilier al Monicăi Macovei, a sustras documente din arhiva SIPA și a vrut să le folosească în ascensiunea profesională, dar fraierul, si-a atras dușmani grei, plus ca fudulia lui pe rețelele sociale l-a făcut antipatic tuturor,…dacă vrea revoluție, sa se implice in politica, pe fata, nu prin jocuri de culise..

    • @Ariel, mananci ca*cat … prea multe desene Disney fecioras

    • @ Alin … Ariel are dreptate.
      Ce spune el este istoria de acum 15 ani, nu sunt desene, sunt fapte reale a lui Băsescu si Macovei ce erau la putere (da, era si Dănileț pe acolo!) si scriau ei „noile legi ale justitiei” transpuse in coduri … si care coduri au trecut prin parlament fara dezbateri, prin asumarea raspunderii de guvernul de la acel moment, Emil Boc …
      Da, Dănileț era acolo „mufat” la dorintele ministrului justiției, Macovei.
      Alin, ar fi trebuit sa ai cel putin 18-20 de ani, la vremea aceea, asta ca sa pricepi ceva din politica …

  5. Asta scrii când te uiți mult la zombii aia de la rtv!

  6. Bine a facut! Problema e ca o sa platim noi toti, iar Netejoru, Savonea&co or sa-si faca de cap in continuare, spre satisfactia Varanului.

  7. Sper sa ramana si fara pensia speciala!

  8. CEDO se pronunta degeaba cata vreme judecatorii CCR ciulesc din urechi ca magarii precum in cazul linsajul sefei DNA.

  9. Un circar penibil.

  10. Sunt convins ca judecătorul Danilet va fi repus în drepturi. Excluderea din magistratura este o pedeapsa extrema iar faptele ce i se imputa nu justifica în nici un caz o asemenea pedeapsa. E doar răzbunarea cuiva.

    • CSM al PSD, adica gruparea Savonea-Mateescu, nu suporta oamenii cinstiti.

  11. Partea proasta este că tot noi „Prostimea ” vom plăti despăgubirile. Să trăiască Pensiile Speciale că oricum noi nu contăm.

  12. titul corect era „fostul judecator”….actualmente clown!

  13. Ati votat pentru asta. 30% PSD, 25% PNL, 9% AUR = 64% din votanti asta au vrut, belarusizarea Romaniei.

  14. am fi un popor normal, ne-am alege singuri Avocatul Poporului. Acest msgistrat ar avea mari sanse. Din pacate, mafia judecatoreasca nu ii lasa pe cei tineri sa rezolve gravele probleme ale tarii!

  15. Bravo, il faceti erou pe acest Danilet, un neica-nimeni de pe Tik Tok 🤣🤣🤣

  16. Trebuia sa ramana angajat la ONG face mahala. Oare s-a dus la bustul gol la CEDO? Vreau sa vad un judecator de la CEDO sa se comporte cum se comporta pshiopatul asta!

  17. Bravo, il faceti erou pe acest Danilet, un neic.a-nime.ni de pe Tik Tok 🤣🤣🤣

  18. Maine se da Muuuu…ie la PSD….va asteptam cu drag!

  19. Poimaine se da liber la vanatoarea de japitze comuniste! Pot fi vanate cu ciomagul, cu toporul sau cu coasa! Nu ratati ocazia! Oricum cei ce scapa sunt pe mana Omicron!

  20. Comunisti din toate tarile….nu va vaccinati! Infectarea cu Omicron va fi benefica pentru voi! Sau pentru noi !!!

  21. AUR clica comunista creata de minti bolsevive sub obladuirea borfasilor rosii PSD! Voua comunistilor va e tare firce de ceva ce incepe cu U si se termina cu SR!

    • Se pare ca ia rămas blocat în 2019, lockdownul a fost fatal pentru tine, USR pe care îl știam noi a dispărut, UM+ la preluat cu totul, sau oi fi vreun plusica woke?

  22. Un personaj cu mari probleme de comportament
    Trebuie consultat de un psihiatru , nu este de râs .
    Doamne ferește să fi judecat de un așa personaj .
    Funcția pe care el o deține te obliga la multa decentă și seriozitate .
    Păcat de el .

    • Suntem satui de javre comuniste ca tine!

    • Ati scris 20 articole despre dl. Danilet, nu era mai bine sa asteptati motivarea, sa vedeti care sunt motivele acelei decizii, inainte sa va aruncati cu capul inainte ca berbecii? Acelasi CSM, in aceeasi componenta a adoptat atatea decizii pe care le-ati laudat acum cateva luni? Dubla masura este evidenta. Cand sunt decizii bune, pac ce buni sunt, cand sunt decizii care nu ne convin, sunt rai. Penibil. Asa v-ati grabit si in cazul Cameliei Bogdan, ati criticat decizia CSM care s a dovedita legala si temeinica, fiind consfintita de Inalta Curte. Poate v-a scapat dar fostul judecator Danilet mai are o actiune disciplinara deschisa, este recidivist. Cat priveste comentariul legat de faptul ca noi platim la CEDO, asa e, noi platim deja pentru sutele de cazuri de abuzuri in justitie infaptuite in perioada de trista amintire, de catre Portocala, Onea, Deca, Man, Ardelean sub atenta indrumare a Zeitei. Si cate vor mai fi de platit…

  23. A fost exclus târziu acest măscărici

  24. Poate ar fi bine ca CEDO sa judece si daca e normal ca magistratii sa aiba pensii mai mari ca salariul precum si daca e legal faptul ca si-au dat decizii judecatoresti intre ei pentru ca statul sa le dea nu stiu ce banii de sporuri si asa au ajuns la venituri de 100 de mii de euro pe an!
    Asta e ca si cum parlamentarii si-ar face ei o lege prin care sa isi dea salariu de 10 mii de euro pe luna!

  25. Si uite asa o sa plateasca iar statul roman daune dar din banii nostri si nu a judecatorilor… Ei? Cu pensie speciala…

  26. Le ai scris ălora și cum ai dus documente clasificate acasă?! Acasă la ,,prieteni”… Cel puțin așa susțin guri rele și nimeni nu dezminte…
    Aoleu…speram că nu e adevărat cristinel…🤕🤔

  27. ALERTA cu rugamintea de a da share in toate grupurile pe toate retele sociale:profitand ca romanii sunt ocupati cu sarbatorile si nu sunt atenti la ceea ce se mai intampla Cancerul Cartel Mafia Media isi planteaza pionii mafiei în institutiile cheie de la varful justitiei:judecatoarea care l-a eliberat din puscarie pe infractorul puscarias tiran Dragnea va fi numita vicepresdinta Curtii de Apel Bucuresti pt a proteja urmatorii infractori si hoti ale caror procese sunt pe rol iar la sefia CSM un mason judecator apropiat de mafia PSD si un aprig contestatar al celor de la DNA-sursa site comisarul

    • Da ce infractiune a facut Dragnea ma ?
      A inscenat dosar cuiva pentru a fi trimis la inchisoare?
      A dat declarstii mincinoase ca martor sub acoperire ca cineva nevinovat sa poata fi inchis ?
      A fabricat acte fictive ca in baza lor cineva nevinovat sa poata fi inchis ?

    • Nu judecătoarea l-a eliberat din închisoare ci drepturile oricărui deținut care își execută pedeapsa, în cazul acesta, numele a fost Dragnea dar sunt și mulți alții care au dreptul acesta.

  28. Eu nu aș vrea să fiu judecat de un altfel de om. Eu vreau dreptate nu ce vrea Monica Macovei.

  29. Un stat esuat dar spurcat.

  30. au primit serviciile bani in plus la rectificarea bugetara si acum s-a umplut interneata de postaci uselisti

  31. Cu asa judecator, mi-e rusine de justitia din Romania !

  32. Sunt sustinut de rusi, chinezi si trol al lor, bineinteles.
    Bai pacaliciule, tu esti judecator? rAD si currrrcile de tine.
    Bai maaaiimuuutoiuleee daca esti un om ca oricare atunci de CE tu si tOti ai tai aveti pensii speciale si iesiti la pensie atat de devreme?
    De salariu nu mai vorbesc, vorbeste piscina Iar de cum iti indeplinesti rolul de judecator nici atat. Dar ceilalti judecatori? Cand si cum raspund la ordinele politice? TOtiromani care au trecut prin mana voastra ar trebui sa faca apel la CEDO.
    Fara pensii speciale!!!
    Mi-e scarba de clasa mamagistratilor!!!

  33. Mafia care a capturat statul dupa 1989 vrea justitia sub papucul sau…cu orice pret ..poate fi si iesirea din UE. Importanta e conservarea averilor si nescotocirea praduielilor de 30 ani. Baroni locali doar inlaturati temporar cu milioane de euro din ciordeli decenii nederanjati….. si se mai intreaba unii de ce milioane vor parasi definitiv aceasta tara ….

  34. Un tiriplici cu ceva tigle lipsa.