Judecătorul Cristi Dănileţ despre OUG pe Justiție: ”CSM ar trebui să ceară Avocatului Poporului să conteste imediat la CCR. Mai există soluția ca președintele să invoce un conflict între autorități”
Judecătorul Cristi Dănileț a criticat ordonanța de urgență pe justiție publicată azi în Monitorul Oficial și a cerut intervenția CSM, a Avocatului Poporului sau a președintelui României. Dănileț a declarat pentru G4Media.ro că ”ordonanța încalcă principiul stabilității procurorilor pentru că nu este admisibil ca puterea executivă să intervină în cariera procurorilor și să mute procurorii din parchete prin voința Guvernului”.
Declarația integrală a lui Cristi Dănileț pentru G4Media.ro:
„Ordonanța de urgenţă a mărit vechimea necesară pentru procurorii de la DNA și DIICOT. Ea se aplică inclusiv pentru procurorii care astăzi sunt în funcție la cele două structuri. Aceasta înseamnă că, joi, data când ordonanța va intra în vigoare, se va analiza care procurori au vechimea minimă de 10 la DNA și DIICOT, care nu au această vechime minimă necesară vor trebui să se întoarcă înapoi la parchetele de unde au provenit.
Cu siguranță, ordonanța se aplică pentru procurorii care urmează de acum încolo să intre în DNA și DIICOT, însă ordonanța conține o dispoziție specială pentru procurorii care astăzi sunt în funcție la DNA și DIICOT. Ordonanța spune în mod expres că aceștia pot fi menținuți în funcție numai dacă îndeplinesc noile condiții de vechime. Prin urmare, se va analiza situația fiecărui procuror în parte și va fi menținut la DNA și DIICOT doar dacă îndeplinește aceasta condiție cu minim 10 ani, dacă nu, va trebui sa se întoarcă la parchetul de unde provine fiecare.
Cu siguranță, ordonanța încalcă principiul stabilității procurorilor pentru că nu este admisibil ca puterea executivă să intervină în cariera procurorilor și să mute procurorii din parchete prin voința Guvernului. În mod normal, orice luare a unui dosar de la procuror sau orice îndepărtare a unui procuror de la dosar reprezintă o imixtiune in activitatea sa. Or, în momentul în care această imixtiune se comite pe plan legislativ, aveam de a face cu o intruziune a Politicului în treburile Justiției. Practic, în momentul de faţă, procurorii sunt puşi cu cariera în subordinea ministrului sau a Guvernului; or, așa ceva din 2004 încoace România nu a mai avut.
În primul rând, ar trebui o reacție fermă din partea CSM pentru că acesta este garantul independenţei Justiției. În al doilea rând, CSM-ul ar trebui să ceară Avocatului Poporului, dacă acesta nu s-a sesizat din oficiu, să conteste imediat la CCR această ordonanță. Mai e o soluție și anume ca Președintele statului să invoce un conflict între autorități și sa solicite CCR intervenția pentru că Guvernul intervine în momentul de faţă în cariera procurorilor”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii