G4Media.ro

Judecătorul Cristi Dănileț, o abordare juridică a romanului ”Ion”: ”Azi, dacă George…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Judecătorul Cristi Dănileț, o abordare juridică a romanului ”Ion”: ”Azi, dacă George ar depune plângere în termen de trei luni de la comiterea faptei, lui Ion i s-ar face dosar penal”

Judecătorul clujean Cristi Dănileț a făcut un rezumat ”juridic” în 22 de puncte al romanului ”Ion” de L. Rebreanu în contextul în care acesta a fost unul din subiectele de la examenul de bacalaureat din acest an.

”Azi, am așteptat la ușa unei școli să iasă tinerii de la Bac. Toți erau cu telefoanele în mână și majoritatea povesteau afară cum și-au ales la subiectul trei opera „Ion”. Am zâmbit: de câțiva ani tinerii aceia lucrează online, folosesc A.I., urmăresc nave cosmice care aterizează în direct sau miliardari care fac implozie în adâncuri, văd războaie la TV, cumpăra cryptomonede de pe net și droguri din darkweb, iar ei au avut de scris la Bac despre Ion care acum 100 de ani o iubea pe Florica, dar o ia de soție pe Ana pentru pământ, după care Ana se sinucide, iar Ion e omorât de soțul înșelat al Floricăi.

Dincolo de povestea dramatică cu accente de thriller pe care și eu am fost obligat sa o învăț acum trei decenii, din „Ion” putem rămâne și cu ceva util în zilele noastre, dar spus altfel: o lecție de educație juridică”, a scris judecătorul pe blogul său.

Primele 3 puncte sesizate de Cristi Dănileț:

  1. La începutul și la finalul romanului sătenii joacă o horă în curtea casei ce aparține tatălui Floricăi – Azi, un astfel de eveniment nu poate să tulbure liniștea publică, indiferent la ce ore se desfășoară, căci ar fi contravenţie;
  2. La acea horă, Ion dansează cu Ana, cu care se întâlnește apoi într-un loc ferit. E văzut de fratele de cruce al lui George – Azi, Codul civil ne învață că nu mai există frați de cruce, ci că frații sunt de sânge sau vitregi, numiți cosanguini (același tată) sau couterini (aceeași mamă);
  3. Ana era promisă lui George, iar tatăl ei nu îl dorește ca ginere pe Ion – Azi, Constituția și Codul civil ne învață că pentru căsătorie e nevoie doar de consimțământul celor doi miri ajunși la vârsta nubilă, care în România este 18 ani. Părinții nu mai au niciun cuvânt de spus, pețitul e doar o tradiție învechită;

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. daca asta are aspect si tinuta de JUDECATOR … vai si amar!

    • Luati lia savonea pe paine, are „aspect si tinuta” pe gustul dvs.! Faptul ca magistratii, toata viata lor activa, sunt obligati la o anumita tinuta si la un anumit aspect cat mai sobru indiferent de varsta si dorinta lor, faptul ca nu au voie sa-si completeze veniturile cu absolut nimic, nici cu al doilea loc de munca (exceptand munca pedagogica) nici cu joc la LOTO sau bursa (asa cum noi toti putem, daca vrem mai mult), sunt doar cateva dintre „neajunsurile” meseriei stiute si nestiute de marele public. Nu sunt singurele. Averi facute prin venit salarial sunt doar la varfuri si acolitii lor,(la fel si mita, nu oricine are constiinta „elastica”), stiu despre ce vorbesc, am 2 copii magistrati de Tribunal, au intrat in sistem cu dorinta de dreptate si justitie pentru toti, muncesc pe branci, sunt supusi la presiuni savoniste, au albit de tineri, s-au blazat si resemnat, si au credite la banci pentru apartamente de 4 camere. Cam asta e cu „aspectul si tinuta” domnului judecator Cristi Danilet, nu c-ar fi el ingeras, dar…..

    • @Adriana Negureanu, oricine poate sa se apuce de altceva. Nu stiau la ce se inhama? Sau pur si simplu vroiau sa scrie pe usa apartamentului de PATRU camere „jud ……..”. Blazat si resemnat -asta e tinuta justitiei in romania, as spune si indidolenta. In ultimii ani realizarile notabile alel lui danilet sunt like-urile, in rest…. scuze ca nu prea am auzit.
      PS: daca LOTO si bursa sunt acelasi lucru… la loto iti trebuie un bilet(sansele matematic sunt infime). La bursa ai nevoie si de multe informatii si cap sa le corelezi. Inteleg acum de ce judecator si nu avocat.

  2. Se observa caterinca si zeflemeaua atat de specifica romanului, atat pe pagina de Fb a lui Danilet cat si in comentariile care insotesc articolele de presa respective. Doamne fereste sa ne deschidem mintile si sa incercam perspective noi asupra textelor „sacre”. Ce, nu e bine asa cum e acum, cu tineret analfabet functional in procente cu 2 cifre pentru care e suficienta memorarea unui comentariu literar facut de altul ?

  3. judecatorul asta ne arata ca, cine are in mina un ciocan, vede numai cuie peste tot.

  4. Nici ars cu fierul incins nu ar comenta despre dezastrul din justiție. Nu mai mușcă mâna care îi dă salariu dolofan si pensie specială. Dar cum nu poate sta departe de atenția publicului, ne procopsim cu așa ceva.