G4Media.ro

Judecătorul mason Marian Budă a fost ales preşedinte al Consiliului Superior al…

sursa foto: Captură video CSM

Judecătorul mason Marian Budă a fost ales preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. El este membru într-o asociație anti-reformistă

Judecătorul Marian Budă a fost ales, joi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Agerpres. Decizia a fost luată cu 10 voturi „Da”, cinci „Nu” şi două voturi „Nule”. Marian Budă a fost validat în luna ianuarie de Plenul Senatului în calitate de membru interimar al CSM, până la alegerea unui nou membru, ca urmare a pensionării judecătorului Mariana Ghena, care deţinea această funcţie.

Cine este Marian Budă: Mason și membru al unei asociații anti-reformiste

Judecătorul Marian Budă este originar din Dolj, din comuna Leu, unde potrivit declarației de avere, deține o vilă și terenuri. Potrivit declarației de interese din 2021, judecătorul Marian Budă este membru al Asociației Magistraților din România, o asociație anti-reformistă, vocală împotriva DNA.

Judecătorul Budă a declarat că este și membru al asociației L.R. Constantin Brâncoveanu Craiova. Într-o declarație de interese din 2016, judecătorul arăta că este membru al asociației L.R. Cetatea Băniei Craiova. Inițialele L.R. provin de la Loja regulară. Loja Regulară Cetatea Băniei se află pe lista lojelor masonice din România. Potrivit unei decizii CSM din 2013, magistrații au dreptul să facă parte din masonerie, dar trebuie să declare acest lucru.

Judecătorul Marian Budă a fost numit șef al Secției a II-a Civile de la ÎCCJ în ianuarie 2020 pentru un mandat de 3 ani de către Secția de judecători a CSM controlată de judecătoarea Lia Savonea.

Potrivit gsp.ro, în octombrie anul trecut, patronul FC U Craiova 1948, Adrian Mititelu, l-a acuzat pe judecătorul Marian Budă de la Înalta Curte de legături cu afaceristul Mihai Rotaru, patronul rivalei CS Universitatea Craiova. Magistratul a judecat un litigiu privind palmaresul Universității Craiova. Rotaru este unul dintre samsarii de drepturi litigioase anchetați de DNA. El a primit însă clasare în două dosare legate de retrocedări frauduloase. Contactat de Gazeta Sporturilor, judecătorul Marian Budă a refuzat să facă orice fel de comentarii.

Context. Pe 16 decembrie anul trecut, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului, a fost votat interimar în această funcţie, după ce Secţia pentru judecători a CSM a respins candidaturile depuse de Gabriela Baltag şi Andrea Chiş.

Mai mulţi membri ai Consiliului au contestat decizia lui Bogdan Mateescu prin care s-a propus interimar la şefia CSM, judecătoarele Gabriela Baltag şi Andrea Chiş cerându-i demisia.

La aceeaşi dată, procurorul Nicolae Solomon a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers. (sursa foto: Captură video CSM)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Justitia la Buda…

    • Iohanis ia-ti gasca csm ccr licu scantei savonea predoiu bode psd ciolacu dincu firea chesnoiu budai rafila aur ciuca plagiator caciu citu grindeanu udmrhunor budá etc si
      du-teeee bre ca tara asta are treaba sa faca reforme.ne stai in cale bre de 7 ani basca ailalti 23 de ani.

  2. iar infrant MARELE FICUS GALBEN GRIVCO zis si ROMANICA EDUCATA , peeeeseeedeeeeul .. desi asta pare pe gustul USL GRIVCO .. deci a tuturor

    si bienenteles cu altfel de oameni cum sa vrei ca UE sa aiba un cuvant mai important de spus

    abia astept sa ii platesc PENSIA SPECIALA

  3. Romania inapoiata. Plecati cat mai puteti.

  4. PSD controleaza si CSM, mai pe scurt.

    CCR, CSM…si sectia SPECIALA plus inspectia deci justitia e sub controlul PSD

    • Si vor modifica si Constitutia ca presedintele cu toate preorgativele de acum sa fie ales de Parlament! Cum ar arata Romania cu un presdinte tip Dorneanu?

    • Din analizele si informatiile din interior publicate in presa, nu Psd controleaza CSM. Gruparea Savonea care controleaza CSM are agenda proprie, diferita de cea a partidelor.

    • Ca ungaria cu orban.

    • Toata ‘acea enumerare’ e sub controlul UE. Baietii destepti primesc ordinele si legile in plic de acolo (netraduse; asa se explica aberatiile morfologice din textele de lege, ex: Actiuni de descurajare al NATO – corect trebuia sa sune asa: Actiuni ale NATO de descurajare al unor elemente ostile – probabil trebuia sa numeasca Rusia acolo sau a amenintarilor rusesti)

  5. aveau nevoie de un ex-inginer Aro 🙂

  6. Alta coada de topor.
    Daca va cadea aceasta justitie si acest stat acaparat in mana vreunui lider gen Dragnea nu va fi de bine. Macar astia de acum sunt ocupati numai cu furatul. Apropo, se fura cel mai mult din ultimii 30 de ani. Nu vad momentan vreunul si interesat, si capabil de instaurarea unei autocratii. Insa este momentul prielnic, iar in 2 ani pana la alegeri se poate intampla orice.

  7. – Cum faci cea mai dubioasă numire din „justiţie” din ultimii 32 de ani?

    – Simplu! Lansezi o fumigenă cu Dosarul Colectiv să aibe prostimea să comenteze orice altceva. Până se trezesc la realitate, treaba e rezolvată. Olteanul Ciordache a inventat „Noaptea ca hoţii”, acum avem „Ziua, ca fraţii de lojă.”

    Judeţul Dolj.. renumit pentru cinstea impecabilă a magistraţilor doljeni… De aceea dreptatea în Dolj se face cu sabia ninja! – De prea multă onoare ce au magistraţii doljeni. Parcă acolo era şi beizadeaua Covei, cel cu 5000 de dosare penale muşamalizate de justiţia doljeană..

  8. Cucuveaua Savonea și a plantat „slugoiul” în fruntea CSM!

  9. E fix ce ați votat, 55% PSDNL. Vă meritați soarta.

  10. Jos masoneria, aceasta organizatie bazata pe o doctrina profund eronata este o plaga asupra societatii, demnitatii si prosperitatii umane! Jos numirile politice la Curtea Constitutionala! Romania nu este un stat de drept pentru ca nu avem separatia puterilor in stat: puterea politica controleaza puterea juridica!

  11. Cele mai vinovate persoane în funcție!

  12. Rămânem în aceeași paradigmă cu care deja suntem obișnuiți : „suntem pe cont propriu, scapă cine poate!”

  13. Ciuma rosie