Judecătorul român la CEDO, Iulia Motoc, pledoarie pentru prezenţa femeilor pe lista Guvernului privind succesorul ei la Curtea de la Strasbourg
Judecătorul român la CEDO, Iulia Motoc, a explicat pe Facebook că instanţa de la Strasbourg recomandă prezenţa femeilor pe lista Guvernului privind succesorul ei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Am datoria să clarific un subiect legat de prezentarea listei de 3 candidaţi pentru funcţia de judecator CEDO. Deși Convenția Europeană nu impune, în sine, statelor membre să prezinte o listă scurtă care sa includă cel puţin un candidat de fiecare sex a potențialilor numiți, Rezoluția 1366 (2004) a APCE prevede că „nu va lua în considerare liste de candidați în care lista nu include cel puțin un candidat de fiecare sex’. În practică, cel puţin începând cu anul 2012 niciun stat nu a mai prezentat o listă care să cuprindă cel puţin o femeie, sau cel puţin un bărbat. Mă refer la statele UE, dar şi la statele care nu sunt membre UE ca Turcia, Rusia, Armenia, Azerbajian, Georgia etc.
Aceasta reprezentare este un subiect extrem de sensibil şi important pentru CEDO şi ultima listă compusă doar de bărbaţi a fost aspru criticată. Panelul consultativ şi Comitetul pentru alegerea judecătorului pot respinge o astfel de listă”, a scris judecătoarea Motoc pe Facebook.
Pe lista Ministerului Justiţiei pentru postul de judecător la CEDO care îi revine României sunt Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu. Acesta din urmă a primit aviz negativ din partea Comisiilor juridică și pentru drepturile omului după ce, inițial, primise aviz pozitiv.
Potrivit unor surse G4media.ro, președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, ar fi susținut introducerea în lista de propuneri pentru CEDO a judecătoarei Claudia Jderu, invocând principiul egalității de gen, dat fiind că toate cele trei propuneri transmise de Ministerul Justiției sunt bărbați.
De notat că articolul 21 din Convenţie spune că primează reputaţia şi competenţa candidatului. „Judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputaţie morală şi să întrunească cerinţele exercitării unor înalte funcţii judiciare sau să fie jurisconsulţi cu o competenţă recunoscută”, este articolul 21 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de candidaţii statelor pentru postul de judecător la CEDO.
De precizat şi că judecătoarea Iulia Motoc a primit aviz negativ din partea Parlamentului României înainte să fie numită la CEDO.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii