G4Media.ro

Judecătorul român la CEDO, Iulia Motoc, pledoarie pentru prezenţa femeilor pe lista…

Sursa Foto: Facebook/ Iulia Motoc

Judecătorul român la CEDO, Iulia Motoc, pledoarie pentru prezenţa femeilor pe lista Guvernului privind succesorul ei la Curtea de la Strasbourg

Judecătorul român la CEDO, Iulia Motoc, a explicat pe Facebook că instanţa de la Strasbourg recomandă prezenţa femeilor pe lista Guvernului privind succesorul ei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Am datoria să clarific un subiect legat de prezentarea listei de 3 candidaţi pentru funcţia de judecator CEDO. Deși Convenția Europeană nu impune, în sine, statelor membre să prezinte o listă scurtă care sa includă cel puţin un candidat de fiecare sex a potențialilor numiți, Rezoluția 1366 (2004) a APCE prevede că „nu va lua în considerare liste de candidați în care lista nu include cel puțin un candidat de fiecare sex’. În practică, cel puţin începând cu anul 2012 niciun stat nu a mai prezentat o listă care să cuprindă cel puţin o femeie, sau cel puţin un bărbat. Mă refer la statele UE, dar şi la statele care nu sunt membre UE ca Turcia, Rusia, Armenia, Azerbajian, Georgia etc.

Aceasta reprezentare este un subiect extrem de sensibil şi important pentru CEDO şi ultima listă compusă doar de bărbaţi a fost aspru criticată. Panelul consultativ şi Comitetul pentru alegerea judecătorului pot respinge o astfel de listă”, a scris judecătoarea Motoc pe Facebook.

Pe lista Ministerului Justiţiei pentru postul de judecător la CEDO care îi revine României sunt Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu. Acesta din urmă a primit aviz negativ din partea Comisiilor juridică și pentru drepturile omului după ce, inițial, primise aviz pozitiv.

Potrivit unor surse G4media.ro, președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, ar fi susținut introducerea în lista de propuneri pentru CEDO a judecătoarei Claudia Jderu, invocând principiul egalității de gen, dat fiind că toate cele trei propuneri transmise de Ministerul Justiției sunt bărbați.

De notat că articolul 21 din Convenţie spune că primează reputaţia şi competenţa candidatului. „Judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputaţie morală şi să întrunească cerinţele exercitării unor înalte funcţii judiciare sau să fie jurisconsulţi cu o competenţă recunoscută”, este articolul 21 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de candidaţii statelor pentru postul de judecător la CEDO.

De precizat şi că judecătoarea Iulia Motoc a primit aviz negativ din partea Parlamentului României înainte să fie numită la CEDO.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Am datoria sa clarific: 80% dintre judecatorii romani sunt femei, cel mai mare procent din lume!

    • Și ce „justiție” adevărată avem…..

    • @H Budapesta – ce lagatura are? Comentariul meu nu era sexist, precum al tau, ci prezenta situatia de fapt.

    • Și ce.. Las’ să fie toate, ca Doamna!
      Printre altele, am urmărit maniera în care vota când era la cecere – deci e ok.
      Decât comuniști din paleolitic..

  2. la 3 sau 4 capete

    • A uitat doamna Motoc ce figura sinistra facea la CCR? S-a trezit din matoleala? Cucoana i-ati pastilele.

  3. In Romania, majoritatea judecatorilor sunt femei. A procurorilor la fel. Si justitia este stramba rau de tot, de aceea avem raport MCV. Spuneti voi este sau nu coruptie in justiti romaneasca.

    • MCV avem din cauza politicienilor, nu a magistratilor, postacule.

    • Citez de pe saitul UE: „Comisia continuă să evalueze evoluția Bulgariei și a României după aderare pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene. Criteriile de referință pentru România se referă la eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea corupției.”

      Politicienii nu sunt nici sisten JUDICIAR, nici sistem ADMINISTRATIV. Politiienii sunt efectiv irelevanti pentru MCV. Judecatorii, in schimb, sunt foarte relevanti.

      Nu stii ce vorbesti, stai jos.

    • @@Nicu
      Sigur ca da…legislatia gaunoasa e creatia sistemului judiciar…la fel si cu modalitatea de reglementare a institutiilor din sistem… E exclusiv raspunderea judecatorilor „foarte relevanti”. Poate faceti un efort de memorie sa va reamintiti cum a intervenit politicul ca sa schimbe jurisprudenta in materia restituirilor si cate condamnari au urmat apoi la CEDO…sau de condamnarile primite pentru ca Statul Roman nu binevoia sa procedeze la punerea in executare a hotararilor judecatoresti…sau de condamnarile pe lipsa de independenta a procurorului in conditiile in care legiuitorul roman se incapatana sa nu modifice legislatia…etc etc… Evident, nu incerc sa disculp sistemul judiciar, dar a-i plasa intreaga raspundere parca e cam mult… Apropo, prin anii 2010, au fost luate la numarat hotararile CEDO in care instanta europeana a retinut culpa judecatorului national, respectiv legislatia nationala contrara dreptului european…surpriza: raport de circa 80-20 in favoarea bravului legiuitor. Poate s-o mai fi schimbat situatia de cand cu ultimii specialisti din Parlament…

  4. Este de noapte mintii faptul ca sexul primeaza in fata competentelor, este de-a dreptul halucinant. Pot fi 100% femei, doar sa fie competente.

  5. Sexul sau competenta primeaza? S-ar parea ca femeile scot sexul la inaintare pentru o cariera facila,stai sa vezi cand le-o ajunge lgbt+++++++ din urma.

  6. Io propun un ielgibitist dea lui csolos, de exemplu pe bulai

  7. E penibil sa ai jumatate femei. In primul rand sunt meserii grele, in al doilea rand conteaza performanta individuala. Poate fi barbat, poate fi de ce nu femeie…

  8. Întrebare,știe cineva cite dosare ale românilor distruși de instanțele din Romania,au fost măcelărite de aceasta judecătoare la CEDO ????????????