Județele din Transilvania și Banat sunt pe un trend descrescător sau stabil al epidemiei de Covid. Nouă județe din celelalte regiuni sunt pe trend crescător și doar trei înregistrează scăderi – analiză de Valentin Pârvu
O analiză publicată de statisticianul Valentin Pârvu pe Graphs.ro arată că, în prezent, epidemia de Covid are un trend crescător în 9 județe, stabil în 17 și descrescător în celelalte 16. În plus, cea mai afectată zonă din valul epidemic din această toamnă a fost Transilvania-Banat, însă acum aceste județe sunt pe un trend descendent, iar creșteri se înregistrează în județele din sudul și estul țării.
„În primavara 2020 primul focar mare regional SARS-COV2 din Romania a aparut in zona de nord-est a Romaniei, centrat in Suceava. In vara 2020, un focar mare s-a dezvoltat treptat in zona de centru-sud, in judetele Brasov-Arges, urmate indeaproape de celelalte judete din sudul Romaniei.
In aceasta toamna, focarul Transilvania/Banat a crescut de la sfarsitul lunii Septembrie, cu centrul pe axa Salaj-Alba-Sibiu, extinzandu-se apoi la toate orasele mari din zona.
Daca includem Valcea si Gorj (care au legaturi stranse cu zona Sibiu-Hunedoara) ca parte a focarului Transilvania/Banat, avem un total de 18 judete. Dintre aceste judete 0 sunt pe trend crescator, 5 pe trend stabil, si 13 pe trend descrescator. Dintre celelalte 24 judete ale Romaniei, 9 sunt pe trend crescator, 12 pe trend stabil, si doar 3 pe trend descrescator.
Multe zone din focarul Transilvania/Banat se afla inca la nivele ridicate de incidenta; desi masurile de carantina nu sunt dure precum cele luate in primavara, ele par eficiente”, scrie Valetin Pârvu.
În opinia sa, „lipsa de transparenta in privinta nivelului de testare si a deceselor la nivel de judet, ascunde publicului adevaratul impact al epidemiei in fiecare zona. Cazurile noi raportate si incidenta pe judet poate fi insa folosita pentru a arata directia in fiecare judet”.
Citește analiza integrală pe Graphs.ro
Foto sus: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.