G4Media.ro

Județul Alba anunță înființarea centrelor de evaluare pentru bolnavii de COVID /…

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Județul Alba anunță înființarea centrelor de evaluare pentru bolnavii de COVID / Ce trebuie să facă o persoană care este testată pozitiv

Direcția de Sănătate Publică Alba a anunțat, marți, înființarea a șapte centre de evaluare pentru bolnavii de COVID, care vor funcționa în spitalele din județ, iar în cinci dintre acestea va putea fi administrat și tratament cu anticorpi monoclonali.

  • UPDATE: Președintele CNAS a precizat că pacienții nu au nevoie de trimitere pentru a merge la centrele de evaluare. „Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”, a precizat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

„Pacienții diagnosticați pozitiv într-un centru autorizat (spital, labotator, Ambulanță, medic de familie) pot să se programeze în vederea evaluarii stării de sănatăte, la recomandarea medicului de familie, pe bază de trimitere. Medicii de familie sunt cei care efectuează monitorizarea pacienților pozitivi”, precizează DSP Alba într-un comunicat.

Evaluarea pacienților cuprinde recoltare analize de sânge precum și examinare CT sau radiografie pulmonară.

„În condițiile în care medicul specialist din centrul de evaluare unde se prezintă pacientul, urmare a evaluării consideră că se impune internarea, pacientul va fi transerat într-o secție destinată tratării pacienților COVID-19. Tododată, dacă medicul consideră că este necesară administarea anticorpilor monoclonali, pacienților le va fi administrat acest tratament, cu condiția rămânerii sub supraveghere medicală în centrul de evaluare pentru minimum 6 ore, conform metodologiei, după care aceștia pot să își continue tratamentul medicamentos la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie”, mai precizează sursa citată.

În județul Alba, centrele de evaluare vor funcționa la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, Spitalul Orășenesc Cugir, Spitalul Orășenesc Abrud, Spitalul Municipal Sebeș, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Aiud, ultimul din 17 ianuarie.

Înființarea la nivel local a acestor centre de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme ușoare și medii de COVID este prevăzută în planul de măsuri pentru gestionarea pandemiei prezentat de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la finalul anului 2021.

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In sfârșit, o măsură normală.
    Trebuie generalizată, sa nu mai ajungem cu oameni tinuti o luna si jumatate in spital, fara simptome dar testati PCR pozitiv.
    Cu un paracetamol pe zi si o aspirină sâmbăta.