G4Media.ro

Județul Covasna are nevoie de forță de muncă, deși numărul de șomeri…

Sursa foto: Pixabay

Județul Covasna are nevoie de forță de muncă, deși numărul de șomeri crește: ”Mulți tineri capabili să muncească stau acasă, în șomaj” / Se caută ospătari și muncitori în construcții

Județul Covasna are nevoie de forță de muncă, în prezent fiind vacante peste 1.500 de locuri, deși numărul șomerilor crește, anunță RadioWe Sfântu Gheorghe.

600 de locuri sunt disponibile în domeniul HoReCa, unde ar fi nevoie, printre altele, de 105 ospătari, 156 de muncitori necalificați, 136 de muncitori de întreținere și 70 de femei de serviciu.

De asemenea, în sectorul construcțiilor sunt aproape 450 de locuri de muncă vacante, peste 220 sunt în confecții, 190 sunt în industria alimentară și alte aproape 100 în sectorul colectării deșeurilor nepericuloase.

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, susține că rata șomajului, care în prezent este de 4,5%, va crește semnificativ în viitorul apropiat din cauza numărului mare de tineri care au absolvit recent liceul.

Prefectul este de părere că acest procent este destul de mare, în condițiile în care în județul Covasna „ar fi locuri de muncă din belșug”, însă admite că multe dintre acestea sunt plătite aproape de salariul minim, motiv pentru care tinerii nu sunt motivați să se angajeze.

„Faptul că mulți tineri capabili să muncească stau acasă, în șomaj sau beneficiază de asistență socială, adesea cu ajutorul părinților, nu este o soluție. Este adevărat că în multe locuri se oferă salariul minim, dar regulile pieței sunt că salariile încep să crească după ce populația activă lucrează, iar antreprenorul trebuie să ofere mai mulți bani pentru a convinge oamenii să se angajeze la el. Din păcate, nu suntem încă în punctul în care lipsa forței de muncă să provoace creșteri salariale”, a spus prefectul, adăugând că piața este subminată și de faptul că mulți dintre cei care primesc ajutor de șomaj lucrează la negru.

Ráduly István a mai precizat și că în ciuda informațiilor vehiculate în spațiul public, până în prezent niciun cetățean străin nu a fost angajat în județ prin intermediul AJOFM, însă statisticile ITM Covasna includ câteva zeci de persoane străine, fără ca cifra să depășească 50.

Majoritatea străinilor care lucrează în județul Covasna vin din Republica Moldova, însă există și cetățeni nepalezi și vietnamezi angajați în special industria lemnului și a construcțiilor, iar câțiva muncitori chinezi sunt vânzători în magazine.

sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Extraordinar! Cine dom’ne? Astia care se saluta cu mit dolgosz in loc de buna ziua? Harnicii nostri unguri,care mereu vor sa dea impresia ca tat timpu’ lucra ceva.Am si io un coleg care atata-i de harnic in preajma sefilor de oau!!!Pana pleaca aia.Dupa,freaca feisbucul de numa’.Numa’ gura-i de ei !!!

  2. Pare ca e ceva in neregula cu ajutoarele sociale … sau sa nu vorbim despre asta?! 💡

  3. Nu contează ce sunt honvezi din Salaj sau români din restul țării, treaba este generalizată stai tată pe bani frumoși acasă și nu faci nimic. Banii sunt ai noștri, din impozite și taxe, nu vedeți că mai multe drepturi și ajutoare au leneșii ăștia decât unul cu minim pe economie, mulțumim politicienilor, altă specie de lipitori și hoți.

  4. dar nu mi-e rusine nici cu „oferta”… gunoieri, femei de serviciu…si tot la salarii minim si probabil cu ifose de patron ajuns peste noapte. Mai bine stai cuminte, ca nu merita timpul si nervii sa sclavaresti aiurea in ziua de azi cand ai optiuni.
    Eu zic asa: decat gunoier la rumuni pe 1000 de lei mai bine gunoier in vest pe 1000+ euro.

  5. Atata timp cât statul prin ministerul muncii nu vrea să întocmească o situație clară a adevăratelor persoane cu venituri mici, se vor da ajutoare sociale și celor care au venituri mari din diverse surse albe și negre din tara și străinătate,luând drept criteriu doar mărimea pensiei. Tot mai mult auzi oameni care spun că doar cei prosti cotizează la pensie și sănătate, pentru că oricum, când vor ajunge la vârsta de pensionare,statul trebuie sa legea

  6. Sa munceasca in constructii aia care nu au unde sa stea, ca e interesul lor. In curand nu va mai munci nimeni in constructii, nici pe 5000€. Ca e prea grea munca. Sa-si faca case la imprimanta 3D.

  7. Statul e devina ptr situația asta. Le da șomaj, ajutoare sociale, ajutoare hrana, case cu chirie la stat de 40lei pe luna. Pai cum sa mai muncești cu atâtea privilegii?România e asistata social de la revoluție pana prezent. Legislația muncii încurajează statul degeaba.

  8. Ei, asteptati putin, ca porneste tov. orban un program de angajari in Ungaria, unde curge lapte si miere. Cu bratele deschise vor fi primiti, acolo!

  9. Haideti sa stam cu totii!!!sa lase totul balta toti,inclusiv,armata administratia,politia ,sa nu mai 0lateasca nimeni taxe!!!sa vedem ce iese!!?nu sunteticuriosi???