Julian Assange încearcă să obțină un ultim recurs împotriva extrădării
Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, încearcă, începând de marți, să obțină un ultim recurs din partea instanțelor britanice împotriva extrădării sale în Statele Unite, care vor să îl judece pentru o scurgere masivă de documente.
În perioada premergătoare audierii, susținătorii săi au avertizat asupra riscurilor la adresa vieții australianului în vârstă de 52 de ani, care este deținut de aproape cinci ani în Marea Britanie, într-un caz care a ajuns să simbolizeze amenințările la adresa libertății presei, potrivit AFP.
Marți și miercuri, justiția britanică trebuie să examineze refuzul de a-i permite lui Julian Assange să facă apel împotriva extrădării sale în Statele Unite, acceptată în iunie 2022 de guvernul britanic.
„Dacă pierde, nu mai există nicio posibilitate de a face apel” în Marea Britanie, a declarat luni pentru BBC soția sa, Stella Assange, cu care a avut doi copii în perioada în care a fost izolat în ambasada Ecuadorului din capitala britanică.
„Sperăm să avem timp să ducem cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului” pentru a interveni la timp, a subliniat ea. Dacă va fi extrădat, „va muri”, a declarat ea săptămâna trecută.
În ianuarie 2021, justiția britanică se pronunțase inițial în favoarea fondatorului Wikileaks. Invocând un risc de sinucidere din partea fondatorului Wikileaks, judecătoarea Vanessa Baraitser a refuzat să dea undă verde extrădării. Cu toate acestea, această decizie a fost ulterior anulată.
“Alcatrazul din Munții Stâncoși”
În încercarea de a liniști opinia publică cu privire la tratamentul său, Statele Unite au declarat că nu va fi încarcerat în închisoarea de ultra înaltă securitate ADX din Florence (Colorado), supranumită „Alcatrazul Munților Stâncoși”, și că va beneficia de îngrijirile clinice și psihologice necesare. Americanii au evocat, de asemenea, posibilitatea ca el să ceară să își ispășească pedeapsa în Australia.
Aceste garanții au convins justiția britanică, dar nu și pe susținătorii lui Julian Assange, care denunță un proces politic.
Julian Assange riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare. El este urmărit penal pentru publicarea a peste 700.000 de documente confidențiale privind activitățile militare și diplomatice americane, în special în Irak și Afganistan, începând din 2010.
Printre acestea se numără o înregistrare video care arată civili, printre care doi jurnaliști Reuters, uciși de focul unui elicopter de luptă american în Irak în iulie 2007.
Aceste documente au fost obținute grație soldatului american Chelsea Manning. Condamnată în august 2013 la 35 de ani de închisoare de către o curte marțială, ea a fost eliberată după șapte ani grație unei pedepse comutate de Barack Obama.
În ultimele zile, au existat numeroase manifestări de susținere pentru Julian Assange, care se bucură de sprijinul a numeroase organizații de jurnaliști.
“Destul e destul”
Prim-ministrul australian Anthony Albanese a criticat dur urmărirea penală a fondatorului Wikileaks de către SUA, iar săptămâna trecută Parlamentul australian a adoptat o moțiune prin care se cere încetarea acesteia.
„Acest caz nu poate continua la nesfârșit”, a declarat Albanese în fața parlamentului, adăugând că australienii de toate convingerile au fost de acord că „destul este destul”.
Albanese a declarat că a ridicat cazul lui Assange „la cel mai înalt nivel” în Marea Britanie și în SUA.
Fondatorul Wikileaks a fost arestat de poliția britanică în 2019, după șapte ani în care s-a ascuns în ambasada ecuadoriană din Londra pentru a evita extrădarea în Suedia, în cadrul unei anchete de viol care a fost abandonată în 2019. El este în prezent deținut la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din estul Londrei.
La începutul lunii februarie, raportorul special al ONU pentru tortură, expertul independent Alice Jill Edwards, a cerut guvernului britanic să suspende procesul de extrădare: „Julian Assange are un istoric îndelungat de tulburări depresive periodice. El a fost evaluat ca fiind în pericol de sinucidere”.
În opinia sa, „riscul ca acesta să fie plasat în regim de izolare prelungită, în ciuda stării sale precare de sănătate mintală, și că pedeapsa ar putea fi disproporționată, ridică problema dacă extrădarea dlui Assange în Statele Unite ar fi compatibilă cu obligațiile internaționale ale Regatului Unit în materie de drepturile omului”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank