G4Media.ro

Julianne Moore, în „mare șoc” după ce Donald Trump i-a interzis cartea…

Foto: Instagram Julianne Moore

Julianne Moore, în „mare șoc” după ce Donald Trump i-a interzis cartea pentru copii „Freckleface Strawberry” din școli: „Nu pot să nu mă întreb ce este atât de controversat”

Administrația Trump a interzis cartea pentru copii „Freckleface Strawberry – Căpșună cu față pistruiată”, scrisă de Julianne Moore în 2007, în școlile administrate de Departamentul Apărării, a transmis vedeta filmului „Far from Heaven – Departe de Rai” pe Instagram duminică dimineață, citată de Variety.

„Este un mare șoc pentru mine să aflu că prima mea carte, „Freckleface Strawberry”, a fost interzisă de Administrația Trump din școlile administrate de Departamentul Apărării”, a scris Moore. „’Freckleface Strawberry’ este o poveste semi-autobiografică despre o fetiță de șapte ani căreia nu-i plac pistruii ei, dar care în cele din urmă învață să trăiască cu ei când își dă seama că este diferită ‘la fel ca toată lumea’. Este o carte pe care am scris-o pentru copiii mei și pentru alți copii, pentru a le aminti că toți ne luptăm, dar suntem uniți de umanitatea și comunitatea noastră.”

Sinopsisul oficial pentru „Freckleface Strawberry” sună astfel: „Dacă ai pistrui, poți încerca aceste lucruri: 1) Fă-i să dispară. Doar dacă frecarea nu funcționează. 2) Să-i acoperi. Cu excepția cazului în care mama ta țipă la tine pentru că ai folosit un marker. 3) Dispari. Ăăă, unde ai dispărut? Oh, aici erai. Mai e un lucru pe care îl poți face: 4) TRĂIEȘTE CU ELE! Pentru că, la urma urmei, lucrurile care te fac diferit te fac, de asemenea, TU. De la aclamata actriță Julianne Moore și ilustratorul premiat LeUyen Pham vine o poveste încântătoare a unei fetițe care este diferită… la fel ca toți ceilalți.”

Moore, absolventă a liceului American Frankfurt administrat de Departamentul Apărării, și fiica unui veteran din Vietnam, a adăugat că este deosebit de întristată de faptul că „copii ca mine, care cresc cu un părinte în armată și care frecventează o școală [a Departamentului Apărării], nu vor avea acces la o carte scrisă de cineva a cărui experiență de viață este atât de asemănătoare cu a lor”.

„Nu pot să nu mă întreb ce este atât de controversat în legătură cu această carte ilustrată încât a determinat interzicerea ei de către guvernul SUA”, a continuat Moore. „Sunt cu adevărat întristată și nu am crezut niciodată că voi vedea acest lucru într-o țară în care libertatea de exprimare și de exprimare este un drept constituțional.”

Moore a creditat grupul activist literar non-profit Pen America pentru că i-a adus la cunoștință interdicția. În postarea sa de pe Instagram, Pen America a menționat că cartea ilustrată a lui Kathleen Krull Ruth Bader Ginsburg „No Truth Without Ruth – Niciun adevăr fără Ruth” și cartea lui Ellis Nutt „Becoming Nicole – Devenind Nicole” au fost puse sub embargo, împreună cu „Freckleface Strawberry”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Trump se ocupa de lucruri importante, se vede. Si Musk, un „absolutist” al libertatii de exprimare, interzice tot ce nu ii convine. Astia is bolnavi.

  2. De ce cartea acestei actrițe ar fi mai bună decât cartea altora? De ce lamentarea acestei simpatizante a democraților nu ar trebui interzisă așa cum ei au interzis cărțile conservatorilor…Sunt cimitirele pline de eroi care nu ajută cu bani nu sunt autori ai unor fapte de bravură, nu sunt exemple sau deschizători de drumuri
    dar cred că vorbele lor „luminează și purifică”

    • Ceea ce faceți dumneavoastră se numește whataboutism, din varietatea „ba pe-a mă-tii!”. Deci cartea lui Julianne Moore (pe care bănuiesc că n-ați citit-o și măcar n-ați auzit de ea) trebuie interzisă pentru că și „ei” au interzis cărți (care cărți?), ca răzbunare? Julianne Moore este fiica unui veteran al războiului din Afganistan (acolo unde Trump nu a luptat, deși avea vârsta de incorporrare), ajuns la gradul de colonel și devenit judecător în instanțe militare. Cartea este adresată copiilor din instituțiile de învățământ pentru copiii cadrelelor militare și a fost publicată în 2007, deci a fost în circulație și sub președintele George W Bush și sub președintele Donald Trump în primul mandat. Asta a propos de acuzațiile vicepreședintelui JD Vance că în Europa se limitează libertatea de exprimare. Nu vi se pare că miroase a ipocrizie? Sau v-ați simțit obligat să vă dați cu părerea practicând cu această ocazie sportul național românesc, vorbitul după ureche?

  3. Trump a făcut într-o luna mai mulți pași în escaladarea cultului personalității decât Ceașcă în 5 ani. E drept, că el e constrâns de termenul de 4 ani impus de actuala Constituție, dar se pare că are niște planuri și-n privința asta. E la mare concurență cu colegii de aspirații Putin, Kim și Xi.

  4. asa incepe sfarsitul. cu jumatati de adevar care imbraca absurdități… mai erau unii care ardeau carti si isi incalzeau bratul drept ridicat la caldura focului lor… singura invatatura e ca oame ii nu invata niciodata! NEVER Forget…