G4Media.ro

Jumătate de milion de lire sterline, bani de buzunar la Londra pentru…

Jumătate de milion de lire sterline, bani de buzunar la Londra pentru băiatul fostului premier Vlad Filat, vor fi returnați Republicii Moldova de către Marea Britanie

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, a declarat într-un interviu publicat, luni, de postul Europa Liberă Moldova că aproape jumătate de milion de lire sterline va fi restuit Republicii Moldova, după ce banii au fost confiscați de la Luca Filat, fiul fostului premier moldovean, Vlad Filat, închis patru ani și jumătate pentru fapte de corupție.

Banii iliciți au fost depistați de către autoritățile britanice, pentru că dl Luca Filat a avut cheltuieli care nu au putut fi explicate, având în vedere statutul lui de student acolo. Deci, a folosit banii într-un mod nejustificat și a atras atenția autorităților. După aceasta, oamenii legii au făcut ceea ce trebuia de făcut, tribunalul britanic a examinat cazul și au calificat banii drept avere ilicită. Și în acest caz, banii pot fi recuperați, conform legii britanice”, a spus Steven Fisher.

Diplomatul britanic a precizat că recuperarea banilor s-a făcut conform legislației britanice, fără o cooperare prealabilă cu Chișinăul, dar că Londra este dispusă să conlucreze cu autoritățile moldovenești pe orice fel de solicitări de colaborare pentru a recuperara bani negri.

Dacă autoritățile respective ale Republicii Moldova ne informează despre suspiciunile lor rezonabile în mod formal, vom acționa cât de repede posibil”, asigurat Steven Fisher. Diplomatul a mai precizat că banii vor fi înapoiați la Chișinău după consumarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

În urmă cu câteva luni, președintele Maia Sandu afirma că banii din Marea Britanie vor fi folosiți pentru a sprijini Agenția Națională pentru Asistență Socială și că aceștia vor ajunge la persoanele cu dizabilități.

Bentley, coliere și chirii extravagante

În 2019, autoritățile britanice au confiscat suma de 458.000 de lire sterline din trei conturi bancare ale HSBC deschise pe numele lui Luca Filat. În mai 2021, autoritățile britanice au dezvăluit că Luca Filat a primit multiple plăți în numerar pe cele trei conturi prin intermediul Hawala, un sistem informal de transfer bancar folosit în special în Orientul Mijlociu, dar care funcționează în toată lumea.

Luca Filat a încercat să justifice aceste sume cum că aceste plăți din Irak, Turcia și Insulele Cayman, inclusiv împrumuturi în numerar de 5,5 milioane de dolari de la o companie irakiană, ar fi fost cadouri de la prieteni.

Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a constat că aceste sume provin cumva la companii conectate la tatăl său, fostul premier Vlad Filat, scria anticoruptie.md

Vlad Filat a spus într-un interviu pentru Pro TV Chișinău că acești bani nu au legătură cu el și cu Republica Moldova. „Nu pot să vă răspund de unde și cum provin. Eu nu știu care sunt activitățile lui, pentru că nu comunicăm”, a spus el.

Luca Filat s-a stabilit la Londra în 2016, la 21 de ani, pentru a studia. În schimb, Filat jr s-a făcut remarcat prin petreceri extravagante și bunuri de lux, precum un autoturism Bentley de circa 200.000 de lire sterline.

Fiul lui Vlad Filat trăia la Londra o viață de lux, plătind 400.000 de lire sterline pentru chiria unui apartament situat pe una dintre cele mai scumpe străzi din Londra și a cheltuit 50.000 de lire sterline pentru un colier.

Foto: Luca Filat, fiului fostului premier Vlad Filat, într-o scenă dintr-un film britanic. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. D-aia iubim noi coruptia aici in Est. Mai trimitem si noi cate un om bogat in West ca sa zica lumea ca avem si noi bogatii nostri. Asa zice… „ia uite ce romani bogati „, „moldoveni bogati ” samd.
    Ne mandrim cu ei si in Mexic si in Anglia

  2. „Banii iliciți au fost depistați de către autoritățile britanice…”. Pe cand se va intampla asta si in Romania?

  3. Englezii nu au nevoie de bani murdari . Englezii nu au nevoie de popoare murdare. De asta au plecat din UE.
    Cand se va implementa in Romania sau Moldova sau alte tari balcanice o lege de confiscare a banilor nejustificati ? Niciodata !!
    Votam hotii si mincinosii si impostorii pentru ca ne place sa fim slugi dar sa primim si noi farimituri