Jumătate din copiii din Guatemala sunt subnutriți cronic, iar țara se confruntă cu una din cele mai grave perioade de foamete din cauza COVID-19 și a două uragane care au distrus culturile, anunță autoritățile
Majoritatea locuitorilor flămânzi, copii care mor din cauza foamei: dezastrele climatice şi pandemia de COVID-19 au aruncat Guatemala într-una din cele mai grave situaţii de insecuritate alimentară cunoscute vreodată, a avertizat sâmbătă apărătorul local al drepturilor omului, notează AFP.
Cea mai înaltă autoritate în domeniu în această ţară săracă din America Centrală, Jordan Rodas, a participat la o manifestaţie cu ocazia Zilei mondiale a alimentaţiei, organizată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
„Perspectivele sunt sumbre în Guatemala când vine vorba despre Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, în special obiectivul de a pune capăt foametei” şi de a reduce sărăcia până în 2030, a spus Jordan Rodas.
Datele pe care le-a citat vorbesc de la sine: 16% din cei aproximativ 17 milioane de locuitori suferă de malnutriţie; insecuritatea alimentară afectează grav 18% dintre locuitori şi 45% mai moderat.
Potrivit statisticilor ONU, aproape 50% dintre copiii sub 5 ani sunt subnutriţi cronic, cea mai gravă rată din America Latină, iar 39 de copii sub 5 ani au murit de malnutriţie din ianuarie.
„Este una dintre cele mai mari crize alimentare şi nutriţionale, cauzate de COVID-19 şi fenomenele climatice ca uraganele Eta şi Iota” care au făcut zeci de morţi anul trecut, au distrus culturile de subzistenţă şi au deteriorat numeroase infrastructuri, a adăugat el.
Jordan Rodas a făcut apel la preşedintele guatemalez Alejandro Giammattei să ia „măsuri agresive şi eficiente pentru a garanta dreptul populaţiei de a se hrăni”.
sursa: News.ro, sursa foto: Pexels/ Saulo Zayas
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii