G4Media.ro

Jumătate din copiii lumii sunt expuși unor riscuri ridicate din cauza schimbărilor…

sursa foto: UNICEF Africa

Jumătate din copiii lumii sunt expuși unor riscuri ridicate din cauza schimbărilor climatice, arată un studiu UNICEF/ SUA are același indice ca Peru și Surinam, Franța e la egalitate cu Kazahstan

UNICEF a clasat țările în funcție de un nou indice, cel al riscurilor climatice pentru copii. Aproximativ un miliard dintre ei trăiesc într-una din cele 33 de țări considerate „cu un risc foarte mare”. Franța este considerată a avea un risc „mediu spre mare”, transmite Rador.

  • „Spuneți că vă iubiți copiii mai mult decât orice, dar le distrugeți viitorul”. Greta Thunberg a devenit cunoscută în 2018 prin apelul la adresa politicienilor, reproșându-le inacțiunea în fața schimbărilor climatice. Cu ocazia celei de-a treia aniversări a grevei școlare lansate de tânăra activistă suedeză, UNICEF publică un raport care prezintă viitorul tinerei generații din punct de vedere climatic.

Aproape niciun copil din lume nu este scutit de una din consecințele degradării mediului și ale schimbărilor climatice, potrivit raportului organizației. Aproximativ 820 de milioane de copii, adică mai mult de o treime din total, sunt deja foarte expuși valurilor de căldură. Iar 100 de milioane dintre ei locuiesc într-o zonă cu risc ridicat de penurie de apă.

Unul din 4 copii este extrem de expus la boli transmise de animale, cum ar fi malaria și febra Dengue, unul din 7 este expus riscului de inundații fluviale și unul din 10 este expus riscului de inundații costiere, toate acestea fiind agravate de schimbările climatice. Poluarea aerului, agravată și ea de combustibilii fosili, afectează 90% dintre copii. Și din moment ce aceste zone de risc se suprapun, majoritatea copiilor sunt expuși la mai multe pericole simultan.

Africa și Asia Centrală sunt mai expuse riscului

Pentru a măsura mai bine aceste riscuri, UNICEF a elaborat un indice de risc climatic pentru copii (IRCE), care combină expunerea la aceste pericole și stresul de mediu cu „vulnerabilitatea” populației, adică accesul la igienă, educație, bună nutriție sau chiar protecție socială. Potrivit acestui indice, în jur de un miliard de copii din lume, aproape jumătate din total, trăiesc într-una din cele 33 de țări considerate „cu un risc foarte mare”. Majoritatea acestor țări se află în Africa subsahariană și în Asia Centrală. Astfel, copiii din Republica Centrafricană, Ciad, Nigeria, Guineea, Guineea-Bissau și Somalia sunt cei mai expuși riscului. Aceste 33 de țări emit împreună doar 9% din emisiile globale de CO2, subliniază raportul.

Franța, în aceeași situație precum Kazahstanul

Deși sunt mai puțin expuși riscurilor, copiii din țările dezvoltate nu vor fi nici ei cruțați. Statele Unite primesc același indice ca Surinam sau Peru. Franța se alătură categoriei țărilor cu risc „mediu spre mare”, având un indice identic cu Argentina, Italia, Kazahstan sau chiar Moldova și România. Expunerea Hexagonului la inundații de coastă și valuri de căldură cântărește în indicele său, chiar dacă copiii francezi au acces la serviciile de bază, ceea ce îi protejează destul de bine de riscurile schimbărilor climatice.

Indicele riscului climatic pentru copii este considerat „scăzut” în doar 9 țări din lume, inclusiv Irlanda, Luxemburg, țările din nordul Europei, Noua Zeelandă și Islanda.
„Schimbările climatice sunt profund inechitabile”, regretă directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „Copiii nu sunt cauza creșterii globale a temperaturilor. Cu toate acestea, ei vor plăti cel mai mare preț, în special în țările cel mai puțin responsabile /de poluare/”, a conchis Fore, subliniind urgența de a acționa.

sursa: Rador, Autor: Sophie Amsili, Traducerea: Ruxandra Lambru, sursa foto: UNICEF Africa

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar din cauza prostiei corectitudinii politice, a gândirii pe linie, nu sunt expuși la nimic?