G4Media.ro

Jumătate din decesele cauzate de coronavirus în mai multe țări europene provin…

Jumătate din decesele cauzate de coronavirus în mai multe țări europene provin din azilurile de bătrâni

Cifrele din Italia, Spania, Franţa, Irlanda şi Belgia sugerează că este posibil ca Regatul Unit să subestimeze decesele din sectorul de asistenţă pentru vârstnici.

Aproximativ jumătate din decesele de Covid-19 par a proveni din căminele de îngrijire, în unele ţări europene, conform unor prime cifre compilate de universitari cu sediul în Regatul Unit care avertizează că în instituţiile de asistenţă trebuie depuse aceleaşi eforturi de combatere a virusului ca și în sistemul naţional de sănătate (NHS).

Cifre provenind din diverse surse oficiale arată că în Italia, Spania, Franţa, Irlanda şi Belgia, între 42% şi 57% din decesele din cauza coronavirusului au avut loc în cămine, conform raportului întocmit de universitarii de la London School of Economics (LSE).

Se presupune că datele oficiale publicate pentru instituţiile de îngrijire din Anglia şi Ţara Galilor subestimează semnificativ numărul morţilor din acest sector, Biroul naţional de statistică înregistrând doar 20 de decese având legătură cu coronavirusul în toate căminele, în săptămâna care s-a încheiat în 27 martie. Următoarele cifre sunt aşteptate marţi, dar este puţin probabil să fie actualizate.

Săptămâna trecută, organizaţia caritabilă de profil Care England a spus pentru The Guardian că cifra totală se apropie probabil de 1.000, decesele ajungând la zeci în numeroase cămine. În cursul weekendului au apărut detalii ale mai multor morţi, inclusiv a 13 rezidenţi din unitatea Stanley Park din County Durham, şi se relatează că au murit cinci persoane la Almond Court din Glasgow.

Săptămâna trecută, profesorul Chris Whitty, cea mai înaltă autoritate medicală a Angliei, a spus că doar puţin peste 9% din decesele înregistrate în instituţiile de îngrijire aveau legătură cu Covid-19. Dar răspândirea virusului şi letalitatea sa în căminele din cinci ţări din UE pare a fi mai mare, potrivit unor specialişti care fac apel la Regatul Unit să-şi îmbunătăţească sistemul de colectare a datelor şi să dea un răspuns mai urgent la criza din aziluri.

În prima lor revizuire a primelor date internaţionale, cercetătorii de la International Long Term Care Policy Network (LTCPN) constată că informaţiile cele mai robuste sunt disponibile în Irlanda, unde sâmbătă 54% din decesele de coronavirus au avut loc în cămine, conform cifrelor guvernamentale centralizate.

În Italia, un studiu al guvernului asupra deceselor din 10% din căminele din ţară a sugerat că 45% din morţii din această ţară ar putea proveni din instituţiile de îngrijire, iar datele de la guvernul central din Franţa evidenţiau la sfârşitul săptămânii aceeaşi proporţie, de 13.832 de decese în cămine. În Belgia, cifrele de la Ministerul Sănătăţii au arătat că 42% din decesele de Covid-19 au avut loc în instituţiile de îngrijire, iar în Spania, date scurse de la administraţia regională sugerează că 57% din bilanţul morţilor de aici, din 8 martie până în 8 aprilie, proveneau din cămine.

Cifrele provin din surse diverse şi cercetătorii subliniază că din cauza diferenţelor dintre disponibilitatea testării şi a politicilor şi abordării înregistrării deceselor, comparaţiile la nivel internaţional sunt dificile.

Dar unul din autorii raportului, Adelina Comas-Herrera, de la centrul de politică şi evaluare a asistenţei al LSE, spune că având în vedere situaţia în schimbare rapidă, „încercăm să o documentăm în timpul desfăşurării şi să transmitem datele. Dacă aşteptăm standardele de probe perfecte, va fi prea târziu pentru a mai conta”, spune ea. „Mie îmi arată că va trebui să atribuim resurse egale pentru combaterea Covid-19, pentru NHS şi sistemul de îngrijire socială. Căminele sunt locuri unde distanţarea socială este aproape imposibilă. Este ca o furtună perfectă: o populaţie sensibilă, care nu poate implementa măsurile, iar personalul nu este adecvat susţinut şi instruit. Mulţi din membrii personalului sunt asistenţi sociali cu cunoştinţe medicale foarte limitate.”(…)

Sursa: The Guardian / Autor: Robert Booth / Traducerea: Adriana Buzoianu (Rador)

Sursa foto: pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Parca la noi le-au închis….inacceptabil.

  2. Aici se vede incompetența crasă a tuturor politrucilor, din toate țările. Era clar de la început că orice boală e mai grava pentu bătrîni, în special viroza asta. Nici o măsură de protecție pentru ei, pentru cei ce lucrează cu bătrînii etc. Nici o facilitate pentru firmele care ar putea să îi aprovizioneze, protejeze etc. doar așa zisa distanțare socială, care nu a funcționat, că sunt pline casele de bătrîni și spitalele de virus. Tot ce am reușit a fost să aruncăm lumea în sărăcie, fără protecție reală pentru cei ce au nevoie, doar pentru că virusul să nu ajungă și la moșii besinosi și hedonisti care iau decizii politice…