G4Media.ro

Jumătate dintre tinerii adulți din Marea Britanie sunt în favoarea pedepsei cu…

Sursa foto: Pixabay

Jumătate dintre tinerii adulți din Marea Britanie sunt în favoarea pedepsei cu închisoarea pentru îndepărtarea prezervativului în timpul actului sexual, potrivit unui nou sondaj

Îndepărtarea unui prezervativ fără consimțământul cuiva, cunoscută sub numele de „stealthing”, a apărut ca o „tendință sexuală”. Recent, a fost pedepsită ca o formă de viol în Marea Britanie, relatează Euronews.

Aproape toți tinerii din Regatul Unit care au luat parte la un nou sondaj sunt de acord că îndepărtarea unui prezervativ fără consimțământul partenerului în timpul actului sexual este greșită și aproape nouă din zece spun că este o agresiune sexuală.

Un număr mai mic de persoane – aproximativ jumătate – au susținut pedeapsa cu închisoarea pentru îndepărtarea fără consimțământ a prezervativului, respondenții fiind mai predispuși să susțină o astfel de pedeapsă în cazul în care partenera a rămas însărcinată ulterior.

Noul sondaj publicat în revista PLOS One este primul din țară privind atitudinile față de practica pe care unii o numesc „tendință sexuală”.

Cunoscută sub numele de „stealthing”, îndepărtarea unui prezervativ înainte sau în timpul actului sexual fără permisiunea celeilalte persoane este considerată viol în Anglia și Țara Galilor și a condus la condamnări la închisoare de trei ori în Regatul Unit.

Primul astfel de caz a fost în 2019, când un bărbat din Bournemouth a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru că a îndepărtat un prezervativ în timpul actului sexual cu o lucrătoare sexuală. Au existat, de asemenea, cazuri în care furtul a condus la condamnări la închisoare în țări precum Germania sau Țările de Jos.

La noul sondaj au participat peste 1 700 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, cărora li s-au prezentat diferite scenarii de stealthing și li s-a cerut părerea cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

„Nu știam ce vom găsi. Am fost foarte încântată să văd că majoritatea oamenilor au considerat că este o încălcare a consimțământului și că au crezut că este greșit. Acest lucru a fost foarte liniștitor [de văzut] în rândul populației”, a declarat pentru Euronews Health Dr. Geraldine Barrett, autor principal și cercetător în științe sociale la Institutul pentru Sănătatea Femeilor din cadrul University College London.

Sondajul s-a axat pe tineri „deoarece aceștia sunt cei mai susceptibili de a folosi prezervative și… majoritatea nu doresc să rămână însărcinați”, a adăugat ea.

Consecințele negative influențează modul în care oamenii văd stealthing-ul?

Respondenților le-au fost prezentate diferite scenarii. Într-unul dintre exemple, doi parteneri se aflau într-o relație sexuală pe termen lung când bărbatul a îndepărtat prezervativul în timpul actului sexual cu o femeie.

Existau două rezultate potențiale – femeia rămânea însărcinată sau era deprimată.

Atunci când rezultatul îndepărtării prezervativului a dus la o sarcină neplanificată, mai mult de jumătate dintre respondenții la sondaj (52%) au considerat că bărbatul ar trebui să facă închisoare, în timp ce atunci când rezultatul a fost depresia, mai puțin de jumătate (42%) au considerat că bărbatul ar trebui să facă închisoare.

În cazurile în care victimele nu descoperă că au fost păcălite, sănătatea lor reproductivă este compromisă.

„Nu este o diferență mare, dar este o mică diferență”, a declarat Barrett, explicând că cercetătorii au dorit să analizeze ce factori pot influența modul în care oamenii au judecat gravitatea acesteia.

„În cazurile în care victimele nu descoperă că au fost tâlhărite, sănătatea lor reproductivă este compromisă, deoarece nu pot procura contracepție de urgență și, prin urmare, sunt expuse unui risc mai mare de sarcină neplanificată”, au explicat autorii.

Prezervativele sunt utilizate și pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală.

Într-un alt scenariu, cercetătorii au comparat opiniile oamenilor în funcție de statutul relației cuplului fictiv, ca fiind fie o întâlnire ocazională, fie o întâlnire de lungă durată.

Mai multe persoane au considerat că bărbatul ar trebui să facă închisoare pentru că a îndepărtat prezervativul (54%) atunci când a fost vorba de o întâlnire ocazională decât atunci când cuplul se întâlnea de mult timp (47%).

Erodarea fundamentală a consimțământului

Ciara Bergman, CEO al Rape Crisis England and Wales, a declarat într-o declarație furnizată Euronews Health că lucrarea a furnizat „date importante” care arată că tinerii recunosc că furtul „erodează fundamental consimțământul”.

„Este esențial să ne amintim că legea recunoaște acest lucru ca o formă de viol”, a spus ea.

Atunci când oamenii își dau consimțământul pe baza utilizării unei anumite forme de contracepție, cum ar fi prezervativul, „înseamnă că, dacă vă scoateți prezervativul fără știrea unei persoane, atunci încălcați în mod activ termenii consimțământului său și, ca atare, ați comis o infracțiune sexuală”, a adăugat ea.

Respondenții de sex feminin, LGBTQ sau născuți în Regatul Unit au fost mai predispuși să considere îndepărtarea fără consimțământ a prezervativului drept agresiune sexuală. Respondenții de sex feminin au fost, de asemenea, mai predispuși decât respondenții de sex masculin să susțină pedeapsa cu închisoarea pentru furtișag.

Studiul a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că eșantionul sondajului a fost alcătuit din studenți universitari și utilizatori Instagram și nu poate fi generalizat la populația mai largă. Majoritatea participanților au fost, de asemenea, albi și cisgender.

„Aceasta este o primă privire, și a fost vorba despre atitudini. Cred că următorul pas ar fi, probabil, să ne uităm la cei care experimentează de fapt acest lucru și să înțelegem mai bine acest lucru”, a spus Barrett.

Un astfel de sondaj realizat în Australia în 2018 a constatat că o treime dintre femei și aproape unul din cinci bărbați care fac sex cu bărbați au experimentat-o anterior.

„Nu este o diferență mare, dar este o ușoară diferență”, a spus Barrett, explicând că cercetătorii au dorit să analizeze ce factori pot influența modul în care oamenii au judecat gravitatea acesteia.

„În cazurile în care victimele nu descoperă că au fost păcălite, sănătatea lor reproductivă este compromisă, deoarece nu pot procura contracepție de urgență și, prin urmare, sunt expuse unui risc mai mare de sarcină neplanificată”, au explicat autorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...