G4Media.ro

Juncker rămâne inflexibil față de cererile lui Boris Johnson: ”Acordul de ieșire…

Facebook

Juncker rămâne inflexibil față de cererile lui Boris Johnson: ”Acordul de ieșire este singurul posibil pentru UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a transmis din nou joi premierului britanic Boris Johnson că acordul de ieşire încheiat cu Londra este singurul posibil pentru Uniunea Europeană, a spus purtătoarea sa de cuvânt, potrivit AFP.

„Preşedintele Juncker a discutat la telefon cu premierul Boris Johnson şi, după ce l-a ascultat, i-a spus că acordul de ieşire este cel mai bun şi singurul posibil pentru Uniunea Europeană”, a declarat Boris Johnson.

„El i-a oferit de asemenea asigurări că executivul european este pregătit să lucreze cu Regatul Unit pentru a completa declaraţia politică (anexată acordului de ieşire) şi pentru a analiza toate propunerile sale, cu condiţia ca ele să fie compatibile cu acordul de ieşire”, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt.

„Cei doi lideri au făcut schimb de numerele de telefon mobil şi au convenit să rămână în contact”, a precizat ea.

„Comisia rămâne disponibilă în cursul următoarelor săptămâni dacă Marea Britanie vrea să organizeze discuţii şi să îşi clarifice poziţia mai detaliat”, a mai anunţat ea.

De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson a spus că noul premier britanic i-a transmis lui Juncker, în convorbirea telefonică pe care au avut-o, că aşa-numita ‘plasă de siguranţă’ nord-irlandeză trebuie eliminată pentru a se evita un Brexit fără acord, relatează Reuters.

Johnson i-a mai spus lui Juncker că acordul de retragere convenit de fostul premier britanic Theresa May şi UE nu va trece de parlament în forma actuală, a mai precizat purtătorul său de cuvânt.

Anterior joi, Johnson a declarat că acordul este „inacceptabil” şi a cerut ca Uniunea Europeană să redeschidă negocierile.

Cererile de modificare a acordului formulate de premierul britanic sunt „inacceptabile”, iar UE trebuie să se pregătească de o ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar fără acord, a avertizat tot joi negociatorul UE, Michel Barnier.

Sursa: Agerpres

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. E o greșeală în ultimul paragraf : „ieşire a UE din blocul comunitar”

  2. Moșu’ tot cu băutura in nas… hai tataie, mai ia una mică și du-te ușor ..

  3. Juncker confunda democratia cu autocratia. Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu…

  4. Iar dl. iohannis ne anunta pe toti ca romanii din MB nu vor fi afectati de Brexit… desigur, daca MB incheie un acord de iesire din UE … atentie la nuanta: daca MB incheie!

    Mesajul lui Johnson e foarte clar si foarte direct: „…în convorbirea telefonică pe care au avut-o, ca aşa-numita ‘plasă de siguranţă’ nord-irlandeză trebuie eliminată pentru a se evita un Brexit fără acord, relatează Reuters”.

    In lipsa unui acord de iesire, va fi dreptul MB sa stabileasca ce face cu „fostii cetateni europeni”, originari din alte state membre UE, cu afacerile si capitalurile UE in MB, cu marfurile UE de pe pietele MB, cu executarea in MB a hotararilor judecatoresti defintiive date de jusitia statelor membre UE, cu accesul la baze de date, cu coordonarea si strategiile in plan militar etc.
    Dupa Brexit-ul fara acord vor fi si alte state membre UE care isi vor reconsidera pozitia si vor iesi … cred ca Germania si Franta nu vor avea niciun motiv sa accepte mofturile altor state si, daca nu vor obtine o UE cu „doua viteze”, va fi foarte simplu pentru ele.

    Ce uita „cetatenii europeni” este urmatorul fapt: Statele Unite ale Americii au rezultat din razboaiele purtate intre statele care le-au compus, iar in final s-a ajuns la ceea ce stim azi. Statele Unite ale Europei (UE), pentru a ajunge in situatia SUA, au nevoie de acelasi lucru, pentru ca altfel e imposibila, in mod natural, o coeziune intre diferitele culturi si traditii ale popoarelor europene. E imposibil sa-l faci pe un roman sa fie in aceeasi parametri cu un neamt, cum la fel de imposibil sa-l faci pe un francez, pe un italian sau pe un spaniol sa fie precum un belgian, olandez, luxemburghez sau suedez. Ce s-a incercat cu comunitatea economica a carbunelui si otelului a fost o simpla naivitate; tratatul de la Maastricht e un esec complet, pentru ca „valorile” afirmate acolo sunt contrare realitatii unor popoare europene. Ce a incercat Napoleon un sfert de secol prin forta razboiului nu avea cum sa le iasa celor care au gandit o Europa unita dupa al doilea razboi mondial… istoria ne arata chiar ca Europa a fost sambure de galceava chiar pentru doua razboaie mondiale (intai sarbii si austriecii, iar a doua oara nemtii si rusii – pactul Ribbentrop-Molotov/Hitler-Stalin din 23.08.1939 impartea in doua continentul).

    Temerea mea este ca, din cauza unui numar foarte mare de locuitori ai continentului, eventuala desfiintare a UE va atrage in mod natura un razboi, pentru ca in mod inevitabil unele state membre vor fi pur si simplu intr-o stare economica atat de grava incat nu vor putea sa asigure supravietuirea propriei populatii.

    • Sa nu exageram.
      Nu sint specialist in geopolitica dar pentru mine cel putin este evident ca Uniunea Europeana se va descurca foarte bine si fara Marea Britanie. Sigur ca contributiile financiare a 65 de milioane de locuitori nu sint de neglijat, dar nici de neinlocuit.

      In schimb, Londra este pusa prin atitudinea ei in fata unei alternative sumbre. Deja Nicola Sturgeon, premierul Scotiei, a declarat ca Scotia nu are de ales si va continua pregatirile pentru un al doilea referendum privind independenta Scotiei. Iar rezultatul acestuia este usor de intuit, dupa ce Scotia a votat in favoarea ramanerii in UE.
      Cu un asemenea precedent, si Irlanda de Nord va face pasii necesari pentru reintegrarea cu Irlanda. Si ceea ce mai ramane din Marea Britanie nu prea are cum sa se opuna, pentru principalele baze miltare sint … in Scotia.
      Asa ca n-ar fi imposibil ca Marea Britanie sa ajunga … Mica Anglie in urmatorii zece ani … timp in care oameni ca David Cameron, Boris Johnson si Nigel Farange care au stat la originea acestui dezastru isi vor vedea linistiti de vietile lor particulare bine platite…

    • Problema razboiului in Europa se va pune (daca UE se rupe )prin contestarea actualelor granite si atunci incepe dezastrul .

  5. Daca Marea Britanie iese fara sa incheie un acord cu UE ,atunci este foarte clar , ca ea nu recunoaste UE ca forma de asociere intre statele membre si va dori fara doar si poate ,intelegeri unilaterale, cu fiecare din statele componente , ajutata fiind in acest demers de America .Problema este astfel pasata de MB celor 27 de state membre si nu UE, ca un bloc unitar . Daca UE reusesete sa obtina din nou un acord comun al tuturor membrilor componeti ,atunci MB este perdanta si se supune riscului unei divizari teritoriale, devenind doar Anglia si nu MB .Jocul este pe muchie de cutit ,dar alegera lui Boris ca prim ministru induce deja posibilitatea unor tradari din partea unor membri actuali UE. Trebuie insa ca fiecare stat component sa inteleaga urmarile viitoare unei decizii similare cu cea a M. Britanii si sa inteleaga daca este posibila o astfel de actiune politica ,dar care trebuie supusa unui referendum si al carei cost este fara doar si poate, nu doar economic ci social si politic , in perspectiva in care aproape tote tarile sau exprimat deja pro UE.

    • Intelege sau stie cineva , ce probleme juridice , economice si militare, decurg din atitudinea (deocamdata ) lui Boris Johnson . Care ar fi ele ?