Juriști: Protestele din 10 august se încadrează la situații speciale/ Se impunea întrunirea Centrului de decizie sub conducerea ministrului de interne
Protestele din 10 august se încadrează la situații speciale, conform Hotărârii de Guvern 1152 din 23 decembrie 2014 privind organizarea, funcţionarea şi compunerea Centrului Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică, au declarat pentru G4Media.ro juriști din cadrul ministerului. Ministrul de interne, Carmen Dan, a declarat marți că n-a fost convocat Centrul, pentru că potrivit HG-ului ”ar fi fost obligatoriu să avem o situație de risc și de pericol în mai multe unități administrativ teritoriale, nu doar în București.”
Potrivit articolului 2 din HG, situația specială este definită drept ”situaţii generate de acele acţiuni/evenimente, care, direct sau în mod gradual, pot avea impact major asupra climatului de ordine publică şi siguranţei cetăţeanului şi pentru care sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse specializate şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate”.
”Se impunea întrunirea Centrului de decizie sub conducerea ministrului de interne. Centrul de decizie avea obligația de a asigura executarea misiunilor, managementul integrat și de a înștiința Președintele României , primul – ministru și CSAT asupra măsurilor stabilite și evoluția situației speciale”, au precizat juriștii consultați de G4Media.ro.
Potrivit surselor citate, ministrul de interne avea de asemenea obligația de a solicita sprijinul cooperarea și a celorlalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
În data de 10 august toate informațiile vehiculate în spațiul public prefigurau faptul că mitingul ce urma sa se desfăsoare în P-ța Victoriei, va fi unul de amploare cu participarea a sute de mii de persoane.
Existau informatii despre escaladarea situatiei, atat din partea participantilor căt si a fortelor de ordine.
”Locul de desfășurare a manifestației, respectiv în imediata apropiere a sediului Guvernului crea riscul apariției unei situații speciale care să necesite luarea unor măsuri suplimentare. Dacă nu exista o situație specială nu se justifică intervenția în forță a organelor de ordine”, au subliniat specialiștii consultați de G4Media.ro.
Context. Ministrul de Interne, Carmen Dan a recunoscut marți, în fața comisiei de apărare a Camerei Deputaților, că în noapte de 10 spre 11 august a stat până la ora 3:00 la minister, susținând însă că nu s-a implicat deloc în reprimarea violentă a protestului, ci și-a dorit doar să împărtășească cu oamenii din teren ”propriile lor trăiri”.
Carmen Dan a susținut că n-a fost o ședință operativă, ci una ”de informare”. Ministrul a susținut că n-a putut fi convocat Centrul Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică deoarece, potrivit legii, ar fi trebuit să existe o situație de risc în mai multe județe, nu doar în București.
”Referitor la convocarea Centrului Național de Conducere a Acțiunilor de Ordine Publică, cred că oricine se poate uita într-un HG și poate realiza care sunt condițiile. Ar fi fost obligatoriu să avem o situație de risc și de pericol în mai multe unități administrativ teritoriale, nu doar în București. Ar fi fost nevoie să avem indicii că avem de-a face cu un atac la ordinea de drept constituționale, cu un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice”, a declarat ministrul de interne.
Atribuţii specifice componentelor Centrului Naţional (Vezi aici HG-ul din 2014)
Art. 9 Centrul de decizie îndeplineşte următoarele atribuţii:
c) propune Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prin viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, măsuri pentru ridicarea graduală a capacităţii operaţionale a forţelor şi asigură aplicarea acestor măsuri, în vederea înlăturării efectelor situaţiilor speciale şi contracarării acţiunilor îndreptate împotriva ordinii constituţionale;
d) asigură executarea misiunilor specifice de către structurile ministerului, conform competenţelor şi planurilor de acţiune întocmite în acest sens;
e) asigură managementul integrat în situaţii speciale şi de criză potrivit domeniului de competenţă, inclusiv aprobarea concepţiei, standardelor operaţionale şi măsurilor de răspuns la criză, precum şi a planurilor de intervenţie şi restabilire a stării de normalitate, potrivit legii;
f) solicită, în cadrul cooperării, participarea la gestionarea situaţiilor speciale şi de criză în domeniul ordinii publice a instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi a altor instituţii şi autorităţi publice, potrivit atribuţiilor stabilite pentru acestea prin lege;
h) informează, prin viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, prim-ministrul, Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Parlamentul asupra stadiului realizării măsurilor stabilite şi a principalelor evoluţii, pe timpul stării de urgenţă şi în situaţii speciale şi de criză;
Art. 17 În vederea reglementării modului de îndeplinire a unor atribuţii prevăzute de lege pentru gestionarea situaţiilor speciale şi de criză, pe timpul instituirii stării de urgenţă, Centrul Naţional elaborează „Planul de cooperare pentru îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor ce revin autorităţilor de ordine publică, civile şi militare pe timpul instituirii stării de urgenţă”, care se aprobă prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, precum şi metodologii şi standarde/proceduri operaţionale, care se aprobă prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne.
(Sursa FOTO: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii