Juriștii din Serbia își suspendă activitatea timp de o lună în sprijinul protestelor anti-corupție și anti-Vucic
După un sfârșit de săptămână plin de blocade și de mitimguri pe întreg teritoriul Serbiei, juriștii au renunțat timp de o lună la orice activitate în sprijinul protestelor antiguvernamentale, blocând efectiv întregul sistem judiciar, scrie Balkan Insight, citat de Rador.
Juriștii din Serbia și-au încetat activitatea timp de 30 de zile în sprijinul protestelor studențești care zguduie țara de peste două luni, ele fiind provocate de prăbușirea soldată cu morți a plafonului gării din Novi Sad și în urma agresivei riposte a Partidului Progresist, de guvernământ, la tentativele populației de comemorare a celor 15 victime.
Greva urmează să dureze până pe 4 martie.
În tot acest timp, membrii Asociației Barourilor din Serbia și avocații „nu vor mai intra și nu vor mai fi prezenți în tribunale, în procuraturi, în secțiile de poliție și în birouri ale administrației… nu vor mai asista la audieri și la procesele din instanță, nu vor mai compărea în anchetele procuraturii și în procedurile vizând negocierile juriidice (respectiv, amânarea punerilor sub acuzare) sau acordurile pe tema obiectului pledoariilor și nu vor compărea în fața poliției la procedurile premergătoare proceselor”.
Asta înseamnă că avocații nu vor lucra nici în cazul acuzaților arestați și că, practic, întregul sistem juridic din Serbia va fi blocat.
Denis Beciric, unul dintre delegații Asociației Barourilor, care a participat la votul exprimat duminică, a declarat că s-ar putea ca asemenea presiuni să se dovedească eficiente. „Presiunile tuturor participanților din cadrul tuturor acestor sectoarei se vor extinde, practic,… la nivelul întregului stat, așa că, în opinia mea, asta va avea un efect”, a declarat Beciric pentru BIRN (Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Balcani, n. red.)
„Este vorba doar de protestele din cadrul unei singure profesiuni, iar atunci când și alții care încă nu s-au alăturat (își vor opri activitatea), iar alții care protestează (din partea altor profesii) vor face acest lucru, eu cred că toate astea vor exercita presiuni serioase asupra statului”, a mai adăugat el.
Duminică, Asociația a mai precizat că juriștii vor cere demisia sau demiterea miniștrilor justiției și de interne, a președinților Curții Constituționale și Curții Supreme, demisia procurorului general, precum și pe cea a președinților Consiliului Juridic Suprem și al Consiliului Suprem al Procuraturii.
Juriștii și-au încetat activitatea și în săptămânile anterioare, dar pentru o perioadă mai scurtă.
Studenții protestatari au patru doleanțe: publicarea tuturor documentelor legate de renovarea gării din Novi Sad – gară prăbușită parțial pe data de 1 noiembrie, incidentul fiind soldat cu 15 morți – punerea sub acuzare a tuturor celor implicați în atacurile la adresa studenților și profesorilor care protestau în urma dezastrului, demiterea, cu dovezi, a funcționarilor publici, încetarea proceselor intentate studenților arestați în cursul protestelor și o majorare cu 20% a bugetului alocat învățământului superior.
La sfârșitul săptămânii trecute, pe teritoriul țării s-a semnalat un nou val de proteste și de baraje. În afara blocării Podului Libertății din Novi Sad – care a durat 27 de ore și în timpul căruia studenții din Novi Sad și-au întâmpinat și colegii din Belgrad, dar și cetățeni din alte regiuni ale țării – proteste similare s-au mai semnalat și la Nis și Cacak.
Alte proteste s-au organizat și în orașe mai mici, precum Surdulica, Bojnik, Merosina, Smedervka, Palanka, Krupanj și altele.
Zeci de școli și-au încetat activitatea, atât elevii, cât și protesorii suspendându-și cursurile în sprijinul doleanțelor exprmate de studenți.
Prăbușirea plafonului gării a survenit după niște lucrări de reovare începute în 2021, ele înscriindu-se în procesul de modernizare a căilor ferate sârbești, gestionat în principal de chinezi.
Lucrările au fost anunțate în cursul campaniei electorale din 2022, dar renovările au continuat până în iulie 2024, când autoritățile au declarat că gara a fost renovată „în conformitate cu standardele europene”.
Traducerea Rador: Alexandru Danga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.