G4Media.ro

Jurnal de festival. Ziua 7: Parcă mai multe filme ca niciodată (Parteneriat)

Jurnal de festival. Ziua 7: Parcă mai multe filme ca niciodată (Parteneriat)

Programul zilei a șaptea a culminat cu decernarea premiilor, într-o Gală desfășurată la Sala Thalia. Păstrăm suspansul pentru finalul articolului, precizând însă că două regizoare din România se regăsesc printre câștigători. Ziua a debutat cu o lansare de carte despre istoria de 30 de ani a festivalului („Filmele care vorbesc despre tine. Trei decenii de Astra Film Festival”, de Bogdan Brătescu și Călin Hera) și o discuție despre filmul documentar și rolul AFF în promovarea acestuia, au urmat filmele realizate de jurnaliștii de televiziune și alte producții și dezbateri.

Anchete jurnalistice la cinematografele din Sibiu

Trei anchete jurnalistice au fost difuzate, sâmbătă, pe ecranele cinematografelor și au fost urmate de dezbateri aprinse la care au participat autorii și alți jurnaliști, într-un programul special, „Focus Investigație”, lansat de Festivalul Astra Film de la Sibiu.

„Țara lui lasă-mă să te las”, o altă anchetă a echipei de la „România, te iubesc!”, difuzată de PRO TV datorată lui Paul Angelescu, prezintă mai multe cazuri   de lucrări de drumuri și de construire a rețelei de apă. Atribuite unor firme apropiate de politicieni locali și deja plătite, în cadrul programului de investiții publice de 60 de milarde de lei denumit de guvern ,Anghel Saligny”, lucrările au deja rezulltate vizibile dezarmante: asfaltul  a crăpat pe o distanță de kilometri, fără ca drumul să fie dat încă în folosință, din cauza utilizării unor materiale, mai ieftine și de proastă calitate. Apa introdusă în rețea e  gălbuie și tulbure, imposibil de consumat.

Despre corupție și incompetență este vorba în investigația Recorder „Reciclarea în România”, semnată de Isabela Pop. Jurnalista dovedește că nu există nici o legătură între statisticile oficiale privind reciclarea și realitatea din teren.

În „Rețeaua Albanezu”, realizat tot pentru „România, te iubesc!”, Cosmin Savu a pornit, pe urmele unor, teoretic, importanți oameni de afaceri. Cu toții dețin firme prin care trec  milioane de euro. 

I-a descoperit și i-a filmat, în Lezhe și în alte orășele de lângă capitala Tirana. Sunt paznici de noapte, mecanici, șomeri,  oameni cu o condiție materială modestă. Sunt interfața unor firme înregistrate în România, cu datorii la buget, în principal pentru neplata TVA-ului, de sute de mii de euro. Racolați pentru scurte vizite în România, ai au semnat, la notariat, acte care îi fac, scriptic,  patronii unor companii cu mari datorii, înainte ca acestea să fie dizolvate. E o rețea care funcționează nestingherit de ani de zile, și ale cărei fire duc la un politician low profile, dar cu mare influență, președintele Consilului județean Prahova și prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu. 

„Porecla în partid al lui Dumitrescu este Albabezul. El controlează toate direcțiile din ANAF care se ocupă de evaziune, unde își numește oamenii de încredere” a spus Cosmin Savu, la dezbaterea de după proiecție, moderată de jurnalistul Răzvan Chiruță.

La dezbatere a participat și realizatorul DiGi 24 Florin Negruțiu. Pentru acesta, tema evaziunii fiscale nu este deloc abstractă. O treime din veniturile din TVA care ar trebui să intre la buget se pierd anual din cauza evaziunii. „E vorba de 7 miliarde de lei. Cu acești bani s-ar fi putut construi o autostradă care-mi permită să nu mai fac de la  București la Sibiu, pe Valea Oltului, vreo 7 ore”, a spus jurnalistul DIGI 24. 

Povestea unui homless român din Franța câștigă cel mai așteptat premiu al Festivalului Astra Film

Regizorul francez Gautier Gumpper a primit, sâmbătă, pe scena sălii Thalia din Sibiu, cel mai așteptat premiu al Festivalului Astra Film, după ce documentarul său, „Dulcele sărut al pământului”, a fost votat în unanimitate de juriu cel mai bun film din competiția România.

Filmul spune povestea lui Ștefan Hladiuc, un pensionar român care trăiește de mai multă vreme sub un pod din Strasbourg. El și-a pierdut locuința din România în urma unei decizii judecătorești și a ajuns la Strasbourg  pentru a-și căuta dreptatea, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Hladiuc i-a uimit pe localnici, după ce a transformat parcela de pământ plină de gunoaie din fața locuinței sale improvizate de de sub pod intr-într o grădină cu flori, pe care o îngrijește cu pasiune în fiecare zi.

Prezent la Gala de premiere AFF de sâmbătă seara, Gautier Gumpper s-a declarat onorat de alegerea juriului, căruia i-a mulțumit și în numele protagonistului filmului „Ștefan Hladiuc e foarte mândru că acest film despre el sa a ajuns să fie văzut aici, la Festivalul de la Sibiu”, a spus regizorul francez. 

Povestea lui Hladiuc este filmată într-un loc familiar lui Gautier. Regizor, producător și director de imagine, Gautier Gumpper este născut la Strasbourg. El a realizat mai multe mai multe scurtmetrje de ficțiune, înainte de a se dedica exclusiv filmului documentar. Gumpper a debutat în lungmetrajul documentar în 2013 cu „O viață în teatru”. 

Competiția România a mai avut un câștigător. Diana Gavra a primit premiul pentru regia documentarului „Amar”, una din cele mai aplaudate producții din festival, o incursiune șocantă în lumea hoților de buzunare, filmată pe parcursul unui an, în București, Londra sau Madrid. Diana Gavra a dedicat premiul protagonistului filmului, Răducanu Amar, aflat în închisoare la București. Avocat, profesor de științele comunicării la SNSPA, regizor și producător de film, Diana Gavra a debutat cu scurtmetrajul de ficțiune „Vintage”, în 2017 și a realizat în 2019 lungmetrajul documentar „Casa cu lacăt”.

Călătoria lui Sergio Guataquira Sarmiento în lumea amerindienilor Cacuas din Columbia i-a adus regizorului, el însuși de origine amerindiană, al documentarului „Locul unde nimeni nu zice te iubesc” premiul pentru cel mai bun film din competiția „Voci emergente”. A fost, de asemenea, o decizie unanimă. „Un film pitoresc, emoționant, cu multe substraturi”, a apreciat juriul Astra Film în motivarea deciziei.

„Vântul Schimbării”, de Nikoloz Bezhanishivili, un documentar despre bătălia dusă de mai mulți localnici din Gori, orașul de baștină al lui Stalin, pentru repunerea pe soclu a statuii acestuia, demolată de autorități, a primit premiul pentru cel mai bun film din competiția Europa Centrală și de Est. 

Alte trei premii au fost decernate în competiția studențească. „Dansez și eu la nunta părinților mei”, de Andreea Chiper, e marele câștigător, fiind desemnat cel mai bun documentar al acestei secțiuni. Poloneza Alina Maksimennko a fost recompensată cu un premiu pentru premiul pentru regia documentarului „Ptitsa”, iar o germanul Andreas Boschmann a primit o mențiune specială pentru „Scrisori către Orsk”.

Toate filmele câștigătoare vor vor rula din nou azi pentru publicul de la Sibiu, în ultima zi a ediției aniversare a Festivalului Astra Film.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează