Jurnalista Andreea Pavel debutează cu prima carte lansată la Târgul Gaudeamus: ”Despre armeni”
Andreea Pavel, jurnalistă din Constanța, colaboratoare G4Media.ro, își lansează la Gaudeamus primul volum de proză – o carte cu interviuri care reconstituie istoria zbuciumată a armenilor.
Volumul ”Despre armeni, cu dor”, tipărit la Editura Cetatea de Scaun, este o carte în care sunt surprinse secvențe și amintiri din viețile familiilor de armeni care au supraviețuit masacrelor din 1915, din Imperiul Otoman. Autorul a făcut apel la memoria urmașilor armenilor care s-au refugiat în Constanța și, în cele 12 interviuri strânse în carte, a reconstruit imaginea orașului interbelic, ale cărui arhitectură și viață economică au fost puternic influențate de negustorii și întreprinzătorii armeni stabiliți acolo.
Poveștile, unele vesele, altele foarte triste, surprind deopotrivă viața comunității armene de la malul mării, astăzi cea mai mare după cea din București, cât și episoade de o cruzime înfiorătoare din timpul deportării și masacrării familiilor celor intervievați. Cartea începe cu o introspecție în copilăria și adolescența autorului, ambele marcate de amintirile cu armenii pe care i-a cunoscut încă din primii ani de viață și se încheie cu amintirea celor pe care i-a pierdut de-a lungul anilor.
”Un armean mi-a povestit cum, timp de jumătate de secol în care familia îl știa mort, unchiul său a stat ascuns în Germania, după ce și-a încheiat peripețiile de agent dublu, sovieto-german. O scriitoare armeancă mi-a povestit cum comuniștii i-au trimis tatăl în Siberia timp de 11 ani, apoi l-au mutat forțat în Armenia sovietică, episod în urma căruia familia i-a fost destrămată. Un inginer mi-a povestit că iubirea imposibilă dintre el și soția lui turcoaică a rezistat timpului chiar dacă, pentru asta, primul sacrificiu pe care l-a făcut a fost să accepte că părinții nu-i vor mai vorbi ani de zile. De la o altă doamnă din comunitate am primit rețetele pentru cele mai vechi și gustoase preparate tradiționale armenești. Cu o altă doamnă, de 95 de ani, am dialogat pe Skype tocmai în Brazilia, acolo unde și-a trăit povestea de dragoste cu un armean alături de care a fugit din calea comunismului care înghițea România. Apoi, mi s-a povestit despre o mamă pe picioarele căreia copiii și bărbatul i-au fost decapitați dar care, în urma acestei grozăvii, a reușit să fugă în România cu bebelușul care i-a fost cruțat și, în Constanța, a început altă viață. Din amintirile altcuiva am aflat de o mamă care a trebuit să aleagă între a-i fi omorât copilul de câteva luni și a-i da fiica adolescentă soldatului otoman care îi propusese târgul. Câțiva ani mai târziu, părinții și-au regăsit fiica. Era una dintre soțiile unui bărbat” – Andreea Pavel.
Despre autor:
Andreea Pavel s-a născut în Constanța, la 21 octombrie 1988. A absolvit Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”, specializarea matematică-informatică (2003-2007) și Facultatea de Istorie și Științe Politice (Universitatea ”Ovidius”, Constanța) și masteratul ”Relații Internaționale. Istorie și Diplomație în secolele XIX-XXI”, cu lucrarea ”Masacrele din 1915. Politicienii și urmașii supraviețuitorilor. Chestiunea armeană în Parlamentul României. 1991-2015”. În liceu a fost influențată profund de scriitorul Mircea Țuglea (14 aprilie 1974 – 19 august 2017), cel care i-a fost profesor de română în primul an, care coordona ”Cenaclul de Marți” și care înființase cercul de jurnalism din liceu. Andreea Pavel își găsește refugiul în scris și începe să lucreze în presă în clasa a XII-a. În 2012 și-a fondat propriul ziar, ”Info Sud-Est”, iar în 2014 a câștigat Tânărul Jurnalist al Anului, premiu acordat de Fundația Freedom House România. S-a format ca jurnalist de investigații și colaborează cu G4Media.ro, RISE Project și Libertatea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii