Jurnalista australiană Cheng Lei, în fața judecătorilor din China/ Riscă închisoarea pe viață
Cheng Lei, o jurnalistă australiană, a apărut joi în faţa justiţiei chineze pentru „dezvăluire de secrete de stat în străinătate”, o soartă neaşteptată pentru o fostă prezentatoare de la televiziunea din Beijing, comentează AFP, citată de Agerpres. Ea riscă închisoare pe viaţă.
După 18 luni de detenţie, inclusiv primele şapte la secret, soarta acestei mame a doi copii se conjugă cu evoluţia relaţiilor dintre Beijing şi Canberra, la cel mai scăzut nivel în ultimii ani.
Procesul său pentru „activităţi criminale care pun în pericol siguranţa naţională” urma să înceapă dimineaţa în faţa Curţii intermediare populare numărul doi din Beijing.
La poarta tribunalului, ambasadorul australian, Graham Fletcher, a denunţat în faţa jurnaliştilor un proces „ţinut în secret”.
„Ni s-a refuzat accesul la audiere. Este profund îngrijorător, nesatisfăcător şi foarte regretabil”, a spus el. „Nu poate exista încredere în validitatea unui proces judiciar desfăşurat în secret”, a subliniat diplomatul.
Graham Fletcher a explicat că autorităţile au invocat „siguranţa naţională” pentru a-i interzice accesul la tribunal. „Dar acordurile noastre consulare prevăd că trebuie să putem participa la orice tip de proces”, a protestat el.
Ambasadorul a indicat că nu are informaţii despre acuzaţiile împotriva lui Cheng Lei.
„Aceasta este parţial la originea îngrijorării noastre: nimic nu ne permite să înţelegem de ce este în detenţie”, a ţinut el să menţioneze.
Născută în China în 1975, Cheng Lei a emigrat în Australia când era copil, înainte de a se întoarce în ţara ei de naştere şi de a fi angajată de televiziunea de stat chineză în 2012.
Stilul său direct a putut juca împotriva ei, într-o ţară în care partidul comunist la putere nu tolerează contestarea.
„Punctul forte al educaţiei australiene (…) este că nu te învaţă doar să respecţi ordinele”, a spus ea într-un portret difuzat de canalul ei unde a oficiat în engleză.
Această biografie şi emisiunile ei au dispărut, de la arestarea sa, de pe site-ul canalului CGTN, care difuzează în străinătate punctul de vedere al Beijingului.
O figură binecunoscută a postului de televiziune, Cheng Lei a realizat în special interviuri cu lideri de afaceri din întreaga lume.
Reţinerea jurnalistei a marcat o nouă etapă în deteriorarea relaţiilor dintre China şi Australia, văzută de Beijing ca un pion al Statelor Unite în regiunea Asia-Pacific.
Legăturile s-au tensionat în mod deosebit atunci când Canberra a reclamat o investigaţie internaţională asupra originii coronavirusului, detectat pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019.
Arestarea lui Cheng Lei a provocat plecarea grăbită şi neobişnuită din China a doi jurnalişti australieni temându-se la rândul lor să fie arestaţi.
Bill Birtles, pe atunci corespondent la Beijing pentru canalul de televiziune australian ABC, şi Michael Smith, fost corespondent la Shanghai pentru Australian Financial Review, s-au refugiat câteva zile în localuri diplomatice înainte de a părăsi China însoţiţi de diplomaţi din ţara lor.
Câteva luni mai târziu, o angajată chineză a agenţiei financiare Bloomberg, Haze Fan, a fost la rândul său plasată în detenţie, suspectată de „ameninţare la adresa siguranţei naţionale”. Ea nu a fost eliberată, iar angajatorul ei nu are informaţii despre soarta ei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii