G4Media.ro

Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost asasinată în timp ce investiga…

sursa foto: Facebook

Jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost asasinată în timp ce investiga proiectul unei centrale electrice condus de bărbatul acuzat că a comandat uciderea jurnalistei

Daphne Caruana Galizia a fost asasinată în timp ce investiga proiectul unei centrale electrice condus de bărbatul acuzat că a comandat uciderea jurnalistei, a depus mărturie joi la tribunal fiul ei, relatează dpa.

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi au fost acuzaţi de plasarea bombei şi de detonarea ei, în timp ce omul de afaceri Yorgen Fenech este acuzat că a comandat crima. El neagă acuzaţiile care i se aduc.

Matthew Caruana Galizia a declarat în faţa instanţei că el şi mama sa au petrecut mare parte din 2017 investigând corupţia legată de o centrală electrică construită de Electrogas, un consorţiu în care Fenech era acţionar.

Jurnalista a primit documente de la un denunţător în cadrul investigaţiei. Printre acestea erau e-mailuri care indicau că Fenech conducea acest consorţiu.

„Deciziile erau luate de el. De fiecare dată când aveau nevoie de o favoare de la (ministrul energiei) Konrad Mizzi sau de la prim-ministru, întotdeauna mergeau la Yorgen… Aşa că mama şi cu mine ne-am îndreptat investigaţiile către această persoană cheie”, a mai precizat fiul jurnalistei ucise.

El a mai spus că mama lui voia să publice un prim material despre proiectul centralei electrice înainte de sfâşitul anului, „dar a fost ucisă înainte de a putea face acest lucru”.

Yorgen Fenech a fost arestat în noiembrie 2019 şi acuzat de complicitate la asasinarea Daphnei Caruana Galicia.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Cui pe cui se scoate.

  2. „Niște” / Adevărați Eroi, alții trebuie să ducă mai departe munca în numele acestei Eroine o Natalie Cardonne cu bebele la piept și kalashnikova în spate

  3. UE a finantat si dezvoltat cea mai temuta mafie din Europa.

    • da, ba, iar micul kgb-ist e inconjurat de usi de biserica si-si conduce poporul spre pace, democratie si bunastare..

    • Coreea de Nord te așteaptă, acolo nu e mafie.

    • Nu te mai obosi .
      Am vazut ce-ati facut in Regat .
      Ulciorul nu merge de multe ori la apa .