Jurnaliști în închisoare: China ocupă primul loc, Turcia al doilea. În total, cel puțin 250 de jurnaliști din întreaga lume sunt închiși din cauza profesiei lor
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a calculat că anul acesta, China se află pe primul loc între țările cu cei mai mulți ziariști închiși, cu cel puțin 48 de persoane, în creștere față de anul trecut. Urmează Turcia cu 47, însă cu un declin semnificativ față de cei 68 din 2018, potrivit publicației italiene La Stampa, preluată de Rador.
Arabia Saudită și Egiptul, ambele cu 26 de jurnaliști în închisoare, se plasează pe locul trei în acest clasament negativ. În total, cel puțin 250 de ziariști din întreaga lume sunt închiși din cauza profesiei lor. Cu un an în urmă, CPJ documentase 255 de cazuri.
În ultimii patru ani, Turcia s-a aflat pe primul loc al clasamentului, înainte de scăderea accentuată din 2019, o îmbunătățire care, potrivit ONG-ului, nu reflectă „succesul eforturilor guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan de a eradica jurnalismul independent și critic”.
Dacă Orientul Mijlociu rămâne regiunea critică, situația se agravează şi în China. Creșterea numărului reporterilor închiși este legată mai ales de represiunea în curs de desfășurare din Xinjiang, regiunea autonomă în care trăieşte minoritatea turcofonă și musulmană a uigurilor.
Potrivit CPJ, „numărul jurnaliștilor arestați a crescut constant sub președinția lui Xi Jinping și a consolidării puterii sale în țară”, în timp ce represiunea din Xinjiang „a dus la arestarea a zeci de reporteri”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, a răspuns însă că „instituțiile din SUA nu au credibilitate”, iar China „este o țară bazată pe statul de drept, unde nimeni nu este mai presus de lege” .
Printre celelalte țări în care libertatea presei este limitată, se numără Eritrea, cu 16 jurnaliști închiși, apoi Vietnamul, cu 12 jurnalişti şi Iranul cu 11.
Raportul subliniază cum „autoritarismul, instabilitatea, protestele” au dus la o creștere a arestărilor în Orientul Mijlociu.
Din cei 250 de reporteri aflați în închisoare, „8 la sută sunt femei”, în scădere față de procentul de 13 la sută de anul trecut. Majoritatea jurnaliştilor au fost arestați pentru articolele lor pe teme precum „drepturile omului și corupția”.
Raportul nu-i include pe reporterii sechestraţi de entități non-statale, cum ar fi miliții și grupări teroriste.
Articol de Giordano Stabile / Traducerea: Cătălina Păunel
Photo by Trinity Kubassek from Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu