G4Media.ro

Jurnaliștii de la publicația de investigații Sistema au publicat primele propuneri ale…

Photo by Roman PILIPEY / AFP

Jurnaliștii de la publicația de investigații Sistema au publicat primele propuneri ale Rusiei pentru un tratat de pace cu Ucraina. Moscova le-a trimis Kievului la scurt timp după începerea invaziei

Un document obținut de publicația Sistema (parte a Radio Liberty, declarată „agent străin”), a fost înmânat părții ucrainene de către delegația rusă în timpul negocierilor din Belarus, la începutul lunii martie 2022, transmite BBC.

Cerințele stabilite de Rusia arată clar ce fel de țară dorea Kremlinul să fie Ucraina atunci când a început un război major, consideră autorii investigației. Documentul le-a fost arătat de o sursă ucraineană, iar autenticitatea sa a fost confirmată de o sursă din Rusia.

Încă de la primele negocieri, delegația rusă a oferit în esență Kievului o capitulare totală. În special, Rusia a cerut ca armata ucraineană să fie redusă la 50.000 de oameni (de cinci ori mai puțin decât avea Ucraina înainte de 2022).

Proiectul de document presupunea că armata ar mai avea doar patru nave, 55 de elicoptere și 300 de tancuri – mai puțin decât armata Belarusului vecin.

Un alt punct presupunea că Ucraina va recunoaște independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk în interiorul granițelor administrative ale regiunilor Donețk și Luhansk și își va asuma responsabilitatea compensării pagubelor cauzate de luptele care au avut loc începând cu 2014.

În plus, Rusia cerea ca Ucraina să recunoască limba rusă ca limbă de stat și să ridice interdicția asupra simbolurilor asociate în țară „cu victoria asupra nazismului”. După cum scrie Sistema, acest lucru a însemnat efectiv că Moscova a cerut ca simbolurile erei sovietice să fie legalizate din nou în Ucraina, în ciuda politicii de decomunizare a Kievului.

Moscova a cerut, de asemenea, ridicarea tuturor sancțiunilor – atât ucrainene, cât și internaționale – și retragerea tuturor proceselor internaționale intentate începând cu 2014.

Cererile de la discuțiile de la Istanbul, la începutul lunii aprilie a aceluiași an, au devenit mult mai blânde – acest lucru s-a întâmplat în același timp în care a devenit clar că armata rusă nu va obține o victorie rapidă. Dar părțile nu au ajuns la un acord atunci.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nimic despre Nato ? Nici un cuvânt despre UE ? Ciudat. Putin a motivat public atacarea Ucrainei pentru că dorește să devină în viitor membru Nato și în UE. Un BS înghițit de mari experți ( Mersheimer de ex. )