Jurnalul lui 66. Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv, a scris o carte despre tragedia din 30 octombrie 2015/ Alexandra: Să înțelegeți că am fost mințiți atunci când ni s-a spus că ”avem tot ce ne trebuie“
Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din Club Colectiv, a scris o carte despre tragedia din 30 noiembrie 2015, în urma căreia 65 de persoane și-au pierdut viața. ”Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” va apărea curând la Editura Humanitas.
Alexandra Furnea a scris constant despre tragedia trăită și a semnalat grave probleme din sistemul sanitar românesc, de la modul în care sunt tratați pacienții cu arsuri grave la procedurile medicale la care apelează cadrele medicale (spre exemplu, modul în care sunt spălați marii arși din România, comparativ cu spitalele din Occident).
Tânăra, care avea 27 de ani în momentul incendiului, a spus că ”Jurnalul lui 66” a apărut ”din dorința și nevoia de a spune adevărul despre incendiul din clubul Colectiv” și ca o mărturie despre celebra sintagmă ”avem tot ce ne trebuie” replicată de fostul ministrul al Sănătății Nicolae Bănicioiu jurnaliștilor care l-au întrebat de ce nu sunt transferați în străinătate victimele din Colectiv.
Alexandra Furnea, pentru Humanitas:
- „Jurnalul lui 66 s-a născut din dorința și nevoia de a spune adevărul despre incendiul din clubul Colectiv și despre ceea ce i-a urmat. Am vrut să vă ajut să înțelegeți că am fost – și ați fost – mințiți atunci când ni s-a spus că „avem tot ce ne trebuie“. Mi-am dorit să știți de ce atât de mulți dintre noi au murit în spitalele nevindecării. Am încercat să descriu felul în care am fost abandonați de sistemul medical după ce am scăpat din acele sălașuri ale suferinței. Am ținut să vă am alături în drumul anevoios, niciodată încheiat, spre recuperare. Căci viața nu a mers înainte după tragedie, ci s-a oprit acolo, în cenușa din container, și a fost înlocuită cu o altă existență, într-un alt trup, dependent pentru totdeauna de proceduri medicale și operații. Am sperat că voi izbuti să vă fac să trăiți alături de mine toate acestea pentru că doar împreună putem să dăm sens și coerență ororilor din acele zile și din anii care le-au urmat. Și, nu în ultimul rând, nădăjduiesc că vă veți regăsi în patimile mele, ca victime ale corupției, din cauza căreia aproape fiecare român are un Colectiv al său. Dincolo de a fi confesiunea mea despre ce s-a petrecut în noaptea de 30 octombrie 2015 și după aceea, jurnalul este un testament indelebil pe care îl las României, în speranța că, într-o zi, asemenea tragedii nu vor mai fi posibile”, a transmis tânăra într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas.
În 30 octombrie 2015, un incendiu violent a izbucnit în Club Colectiv din Capitală, iar în urma tragediei 64 de persoane și-au pierdut viața pe loc, din cauza arsurilor sau a intoxicației cu fum, ori în spital, starea lor de sănătate agravându-se din cauza infecțiilor nozocomiale. Al 65-lea tânăr s-a sinucis la aproape doi ani de la tragedie, după ce nu și-a putut salva iubita din incendiu.
În 12 mai Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu, potrivit sentinței definitive a Curții de Apel București. Totodată, Piedone nu va putea fi ales în funcții publice timp de 5 ani. În același dosar au fost condamnați la închisoare cei trei patroni ai clubului la pedepse de peste 6 ani de închisoare.
De asemenea, instanța a dispus plata unor despăgubiri de zeci de milioane de euro pentru familiile victimelor din clubul Colectiv. Despăgubirile trebuie plătite în solidar de Primăria Sector 4 (condusă la momentul incendiului de primarul Cristian Popescu Piedone), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta ”Dealu Spirii” Bucuresti-Ilfov, firmele SC Colectiv Club SRL, Sc Golden Ideas Fireworks Artists SRL patronii Colectiv – Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul Cătălin și pirotehniștii Moise Marian și Zaharia Viorel. Pedepsele pentru patronii clubului Colectiv au fost: George Alin Anastasescu a fost codamnat la 11 ani si 8 luni inchisoare, Costin Mincu a fost condamnat la 8 ani închisoare, Paul Gancea a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare, pirotehnistul Viorel Zaharia – 6 ani și 10 luni închisoare, pirotehnistul Marian Moise – 6 ani și 10 luni închisoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii