Justin Trudeau: Canada își închide granițele pentru cetățenii străini, cu excepția celor americani / Măsurile luate de guvernul de la Ottawa / 325 de cazuri de infectare raportate în țară
Canada își va închide granițele pentru toți străinii care nu sunt cetățeni canadieni sau rezidenți permanenți, a anunțat luni premierul Justin Trudeau, care a precizat că această măsură menită să atenueze răspândirea coronavirusului în Canada nu include cetățenii americani. Decizia executivului de la Ottawa a fost luată în contextul în care țara nord-americană a raportat până luni la prânz circa 325 de infecții cu COVID-19, în toate cele 10 provincii.
Autoritățile canadiene, și în special primul-ministru Trudeau, au fost supuse în ultimele zile unor presiuni puternice pentru a lua măsuri agresive de stopare a infecțiilor, inclusiv prin închiderea aeroporturilor, a graniței cu Statele Unite și stoparea accesului în Canada a solicitanților de azil proveniți din țările unde există cazuri numeroase de persoane infectate.
Trudeau, care și-a ținut discursul în fața reședinței oficiale (premierul canadian se află în autoizolare acasă, după ce soția sa, Sophie Gregoire Trudeau, a fost confirmată pozitiv pentru COVID-19), a anunțat închiderea granițelor pentru cetățenii străini care nu sunt canadieni sau rezidenți permanenți. Regula nu se aplică însă cetățenilor americani, care pot continua să călătorească în Canada, precum și diplomaților și echipajelor de zbor.
În plus, operatorii aerieni vor fi „mandatați oficial” pentru a preveni călătorii care prezintă simptome să se îmbarce în avioanele către Canada, a spus Trudeau. Începând de miercuri, doar patru aeroporturi canadiene – cele din Montreal, Toronto, Calgary și Vancouver – vor accepta zborurile internaționale. Sunt scutite de la această restricție zborurile comerciale și de afaceri, precum și cele provenite din Statele Unite, Mexic, țările caraibiene, Saint Pierre și Miquelon.
„Pe măsură ce virusul continuă să se răspândească, am decis să luăm măsuri din ce în ce mai agresive pentru ca voi și familiile voastre să fiți în siguranță,” a declarat seful guvernului. Trudeau a spus că aceste măsuri „de anvergură” vor ajuta la salvarea de vieți. Premierul canadian a afirmat că i-a informat pe omologii săi din G7 de noile regula adoptare de Ottawa.
Trudeau a mai declarat că va exista un program de asistență implementat pentru canadieni asimptomatici aflață în străinătate, care să îi ajute să-și plătească zborul de întoarcere, dacă este nevoie, sau să îi ajute cu nevoile de bază în perioada în care așteaptă să ajungă înapoi în Canada. „Dacă sunteți în străinătate, este timpul să vă întoarceți acasă,” le-a transmis premierul canadienilor aflați în afara granițelor țării.
Săptămâna trecută, Canada le ceruse deja cetățenilor săi să evite toate călătoriile neesențiale și și-a îndemnat cetățenii să se întoarcă acasă, acolo unde este posibil. Toți canadienii care se întorc în țară sunt puși să se auto-izoleze timp de două săptămâni. „Atât cât e posibil, toți canadienii ar trebui să stea în casă,” a afirmat Trudeau.
Într-un material recent, am vorbit de dilema oficialilor canadieni legată de închiderea sau nu a graniței cu Statele Unite. Am explicat atunci de ce premierul Trudeau ezita să închidă granița comună, mai ales din considerente comerciale și economice. Luni, șeful executivului de la Ottawa a confirmat că cetățenii americani vor putea continua să intre în Canada fără restricții, iar traficul comercial și comerțul nu vor fi afectate de noile restricții de circulație.
Întrebat de ce cetățenii Statelor Unite au fost scutiți de ultimele măsuri adoptate de Ottawa, Trudeau a spus că guvernul său lucrează îndeaproape în eforturile sale anti-virus cu Statele Unite. „Granița Canada-SUA este foarte integrată cu comerț semnificativ și oameni care o traversează zilnic,” iar aceasta „pun SUA într-o categorie separată de restul lumii,” a afirmat premierul.
Presiunile asupra lui Trudeau de a închide granițele țării au fost uriașe. Trudeau – cunoscut pentru politica sa progresistă și permisivă în ceea ce privește primirea de imigranți și refugiați – a fost presat de lideri de afaceri, de politicieni, precum și de cetățeni obișnuiți să ia măsuri agresive în această perioadă, inclusiv prin stoparea accesului non-canadienilor. De exemplu, o petiție online care solicita închiderea completă a frontierelor a fost semnată, până luni, de peste 220.000 de canadieni.
Trudeau a spus că și-a schimbat opinia legată de restricționarea accesului străinilor din cauza evoluției rapide a bolii și că măsurile au fost luate la recomandarea oficialilor din domeniul sănătății.
COVID-19 în Canada
Pînă luni dimineața, Canada a înregistrat cel puțin 324 de cazuri confirmate de Covid-19 în toate cele 10 provincii. De asemenea, există încă 17 cazuri posibile.
Oficialii au raportat trei noi decese legate de virus, ceea ce face ca numărul total al victimelor să fie de patru, toate în provincia vestică Columbia Britanică.
Potrivit datelor Center for Systems Science and Engineering de la Johns Hopkins Whiting School of Engineering, care oferă statistici live legate de coronavirus, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus era luni după-amiaza de circa 179.165 la nivel mondial, în 155 de țări și regiuni de pe glob. Pandemia a provocat moartea a peste 7.113 de persoane pe glob, în timp ce, din cei infectați, circa 78.000 de persoane s-au vindecat. Centrul american pune numărul cazurilor de infectări din Canada la 415.
Unele provincii și orașe din Canada și-au pus în aplicare propriile măsuri pentru prevenirea contagiunii. O serie de provincii au închis temporar școlile publice, așa cum s-a întâmplat în Quebec, precum și în Teritoriile de Nord-Vest și Nunavut.
De asemenea, guvernul din Quebec – unde există până în acest moment aproximativ 50 de cazuri – a solicitat barurilor, cinematografelor, arenelor sportive și sălilor de sport să se închidă pentru o perioadă nedeterminată. Restaurantelor li s-a cerut să funcționeze cu o capacitate de 50%. Măsuri similare sunt prevăzute și în Ontario, unde șeful medical al provinciei a cerut ca restaurantele, barurile, cluburile de noapte și teatrele să fie închise începând de luni seara. Localurile care nu se confromează deciziei ar putea fi amendate. În plus, adunările cu peste 50 de persoane nu sunt recomandate.
În Montreal, care este cel mai mare oraș din Quebec, multe din străzile din centrul metropolei, până zilele trecute pline de localnici și turiști, sunt acum pustii. Închiderea școlilor, a colegiilor și universităților pentru două săptămâni a forțat mulți părinți să își ia liber de la locurile de muncă.
La fel ca în multe alte părți, locuitorii din Montreal s-au grăbit în ultima săptămână să își facă provizii de mâncare și de produse esențiale. Magazinele aparținând unor lanțuri comerciale mari (Costco, Walmart, Provigo, Metro) au fost luate cu asalt de oameni, îngrijorați că măsurile adoptate de autorități vor duce la epuizarea produselor alimentare. Multe rafturi sunt deja goale și este o cerere uriașă de produse de igienă, de hârtie igienică, dezinfectanți, materiale de curățat etc.
Sursă: CBC, Toronto Star, BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii