G4Media.ro

Justiţia europeană a interzis Danemarcei să comerializeze brânză „feta”

Sursa foto: Pixabay

Justiţia europeană a interzis Danemarcei să comerializeze brânză „feta”

Grecia a obţinut joi o victorie importantă în lupta sa pentru protejarea termenului „feta”, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a criticat Danemarca pentru că nu a blocat companiile locale să utilizeze acest teren pentru brânzeturile vândute în afara Uniunii Europene, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Grecia susţine că brânza „feta” face parte din moştenirea sa culturală pentru că este produsă de peste 6.000 de ani din lapte de oaie şi capră.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a declarat joi de acord cu acest punct de vedere.

„Prin eşecul de a opri utilizarea denumirii «Feta» pentru brânza destinată a fi exportată în ţările terţe, Danemarca a eşuat în îndeplinirea obligaţiilor care îi revin conform legislaţiei UE”, au decis judecătorii de la CJUE.

Comisia Europeană, susţinută de Cipru, a dat în judecată Danemarca în 2019 pentru că nu a reuşit să împiedice companiile locale să producă şi să exporte în afara UE o brânză de culoare albă denumită „feta”. În replică, Danemarca a susţinut că interzicerea exporturilor ar fi putut fi considerată ca un obstacol în calea schimburilor comerciale.

„Feta” a fost desemnată produs tradiţional grecesc de către Executivul comunitar încă din 2002, ceea ce îi conferă protecţie legală în cele 27 de state membre UE.

Acest subiect este mai mult decât o problemă de mândrie naţională pentru Grecia, care produce anual aproximativ 120.000 de tone de feta.

În luna martie 2021, Ciprul a reuşit să înscrie brânza „halloumi” în registrul produselor care beneficiază de Denumire de Origine Protejată (DOP).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Telemeaua de oaie e diferita de feta prin faptul ca nu are lapte de capra. De ce nu o inregistram ?

  2. Si cand te gandesti ca dupa revolutie, prima feta care a ajuns la noi era tocmai din Danemarca. Avea si o vacuta pe cutie!

  3. Felicitari Grecia!👍Asteptam de acolo cu inscriptia originala branza Feta. Vanzare buna!ps. Ce facem, mai cumparam sau nu branza Feta, indiferent de unde provine?….intreb pentru un prieten.

    • Daca are 70% oaie si 30% capra atunci da, prezenta acizilor grasi de lant mediu si lipsa cazeinei face brânza mult mai ușor de asimilat si sănătoasă decat variantele din lapte de vacă.

    • @argus și pe lângă cele menționate, datorita acidului sialic conținut in branza de capră este si mult mai pro inflamatorie, agravând toate afecțiunile cronice spre deosebire de brânza de vaci!

  4. “…nu a blocat companiile sa utilizeze acest teren…”. Aha, acum inteleg care e problema. M-am dumirit!

  5. E articol tradus cu google translate? Că are porțiuni cam alambicate in exprimare.

  6. Ok. O sa ii zica DanFeta sau ceva. De fapt si asa erau marci distincte, cel putin pe la mine. E Danish Feta, si e Greek Feta. Nu sunt expert precum colegii de mai sus, dar asa, ca amator si consumator, stiu o treaba – pt o salata, sau o placinta, optezi pt cea greceasca, e mai faramicioasa si cu un gust mai intens. Pt un sandwich de exemplu, cea daneza, e mai cremoasa si se intinde mai bine. Basca, sunt curios daca ii loveste si pe bulgari, ca si aia vand pe aici feta. In cutii patriotic colorate in culorile steagului national. Daca o fac, in locul bulgarilor i-as schimba numele in “branza macedoneana din Bulgaria”. Asa, sa se inece gretili cu uzo de nervi, ca prea ne asasineaza pe toti cu fitzele de primadona.