Kamala Harris ajunge în Polonia pe fondul unor dileme legate de riposta NATO în Ucraina
Miercuri, vicepreședinta Kamala Harris începe un turneu de trei zile în Polonia și în România, având în vedere că Statele Unite și aliații lor din cadrul NATO încearcă să găsească modalități prin care să ajute Ucraina să se apere fără ca ei să fie atrași într-un război de amploare împotriva Rusiei, transmite The New York Times, citată de Rador.
Începând din 24 februarie, atunci când a început invazia rusească, statele membre ale NATO au trimis în Ucraina rachete antitanc, rachete sol-aer și alte tipuri de armament. Chiar dacă nici măcar un singur soldat al NATO nu a intrat vreodată în Ucraina, demersul ar fi riscant din cauză că livrările de armament ar putea fi considerate de Kremlin drept o intervenție nu prea disimulată în război.
Statele NATO au respins deja eventualitatea unei intervenții directe împotriva forțelor ruse, respingând inclusiv stabilirea unei zone de interdicție a zborurilor în spațiul aerian al Ucrainei. Ele încă mai cântăresc eventualitatea trimiterii în țară a unor avioane de război datând din perioada sovietică, așa cum a cerut președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Totuși, Statele Unite și Polonia au chiar și public disensiuni pe tema modalităților în care s-ar putea face acest lucru.
Duminică, secretarul de stat Antony J. Blinken afirmase că SUA examinează ideea trimiterii unor avioane în Polonia, dacă Varșovia va hotărî să-și trimită propriile avioane în Ucraina vecină. Dar premierul Poloniei, Mateusz Marawiecki, a spus că țara sa nu va trimite avioane în Ucraina, deși ea acordă „un ajutor substanțial în alte privințe”, conform unu mesaj de pe Twitter al biroului său.
Marți, Ministerul de Externe al Poloniei a declarat că țara este gata să trimită niște avioane MiG-29, datând din epoca sovietică, la o bază americană din Germania și a cerut ca și alte țări membre NATO care dețin asemenea avioane „să procedeze la fel”.
Dar, în cursul unei audieri pe tema Ucrainei, Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru probleme politice, le-a declarat congresmenilor că propunerea poloneză a luat-o prin surprindere. Pentagonul a spus și el că o asemenea propunere ‚nu stă în picioare’.
Casa Albă a anunțat vizita dnei Harris în Polonia și în România săptămâna trecută, înainte ca oficialii americani și polonezi să își fi făcut public dezacordul pe tema avioanelor de război.
Potrivit anunțului, dna Horris plănuia să discute cu liderii din Polonia și din România despre asistența în probleme de securitate, economică și umanitară care ar putea fi acordată Ucrainei. Dar anunțul a fost succint și nu a pomenit în niciun fel asistența militară.
Chiar dacă niciun avion de război nu va fi trimis în Ucraina, Polonia rămâne un punct sensibil în eforturile NATO de a veni în ajutorul Ucrainei și de a respinge Rusia. Țara este o importantă gazdă a celor care fug de război, ea găzduind totodată și mii de soldați americani.
Marți, Pentagonul anunțase că va trimite în Polonia două baterii antirachetă de tip Patriot din alte zone ale Europei, demersul fiind o modalitate de a preveni ”orice eventuală amenințare la adresa SUA și a forțelor aliate sau a teritoriului NATO”.
Dar tot Pentagonul a avut grijă să adauge că aceste sisteme au fost de ani de zile folosite pentru a-i apăra pe militarii americani din Orientul Mijlociu și „nu vor sprijini în niciun caz vreo ofensivă”.
Traducerea Rador: Alexandru Danga / sursa foto: Facebook/ Kamala Harris
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii