G4Media.ro

Kârgâzstan: Preşedintele Japarov a cerut medierea lui Putin pentru demarcarea frontierelor cu…

Sursa foto: Kremlin.ru

Kârgâzstan: Preşedintele Japarov a cerut medierea lui Putin pentru demarcarea frontierelor cu Tadjikistanul: „Rusia este statul succesor al Uniunii Sovietice, documentele de arhivă şi hărţile sunt la Moscova”

Preşedintele kârgâz Sadîr Japarov i-a cerut omologului său rus Vladimir Putin să se implice în procesul de demarcare a frontierelor cu Tadjikistan, la o lună după o serie de confruntări soldate cu morţi, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Potrivit afirmaţiilor lui Marat Imankulov, secretar al Consiliului de securitate kârgâz, pentru postul de stat de radio Birinci, „preşedintele i s-a adresat lui Putin şi a cerut ajutorul Rusiei”, întrucât era „complicat pentru cele două părţi să ajungă la un acord”.

O porţiune de 970 de kilometri din frontiera comună a celor două ţări din Asia centrală este contestată de la prăbuşirea URSS, pe fondul tensiunilor pentru acces la resurse.

La jumătatea lui septembrie, confruntările din regiunea Batken, în sud-vestul Kârgâzstanului şi frontalieră cu Tadjikistanul, s-au soldat cu moartea a circa 100 de persoane, potrivit autorităţilor celor două ţări.

„Problemele frontaliere au izbucnit pentru că problemele de demarcare şi delimitare nu au fost rezolvate în epocă”, când cele două ţări făceau parte din Uniunea Sovietică, a argumentat Imankulov.

„Rusia este statul succesor al Uniunii Sovietice, documentele de arhivă şi hărţile sunt la Moscova”, a adăugat el, în contextul în care Kârgâzstanul şi Tadjikistanul sunt membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară în care Moscova deţine rolul dominant.

Vladimir Putin, Sadîr Japarov şi omologul lor tadjik Emomali Rahmon au avut o întrevedere pe 13 octombrie la Astana, în Kazahstan, în marja unui summit regional.

A fost prima întâlnire între Saparov şi Rahmon după confruntările soldate cu morţi din septembrie.

Preşedintele rus a dat atunci asigurări, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul întâlnirii, că Rusia „nu pretinde rolul de mediator” dar că ea „se uită la documente şi la hărţi” pentru a „căuta o soluţie”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...