G4Media.ro

Kârgâzstanul, aliat al Rusiei, susţine că respectă sancţiunile împotriva Moscovei, dar recunoaşte…

sursa foto: Pixabay

Kârgâzstanul, aliat al Rusiei, susţine că respectă sancţiunile împotriva Moscovei, dar recunoaşte „posibile” excepţii privind exportul de tehnologii utilizabile în scopuri militare

Kârgâzstanul, suspectat că exportă către Rusia tehnologii utilizabile în scopuri militare, s-a apărat joi de acuzaţia că ar ajuta Moscova să ocolească sancţiunile occidentale instituite după invadarea Ucrainei, recunoscând totuşi „posibila” implicare a unor companii private, relatează AFP, citată de Agerpres.

Serviciile de informaţii (GKNB), Ministerul Economiei şi prim-ministrul acestei ţări din Asia centrală au dezminţit exportul de bunuri vizate de sancţiuni către Rusia, care face parte din alianţe politice economice şi militare comune cu Kârgâzstanul.

La fel ca şi Kârgâzstanul, alte foste republici sovietice, dar şi Turcia, China sau Emiratele Arabe Unite sunt suspectate că importă, în special din Europa, apoi exportă către Rusia material sub embargo, în special componente electronice care pot fi reutilizate de către complexul militaro-industrial rus.

Într-un comunicat, GKNB „afirmă cu certitudine că nici statul kârgâz însuşi, nicio structură sau întreprindere de stat nu sunt implicate în încălcarea regimului de respectare a restricţiilor impuse de SUA şi de ţările occidentale Rusiei”.

Totuşi, serviciile „recunosc implicarea posibilă a întreprinderilor private” şi dau asigurări că „anchetează pentru a pune capăt” acestei practici, în timp ce exporturile globale ale Kârgâzstanului către Rusia au crescut cu 145% între 2021 şi 2022, potrivit serviciilor vamale kârgâze.

Ministerul Economiei a reacţionat la confiscarea recentă în Kazahstan, potrivit media locale, a 14 drone chineze DJI AGras T30 – model utilizat în agricultură – estimând că a fost vorba despre „singura încălcare în domeniul controlului exporturilor”.

În ceea ce-l priveşte pe prim-ministru, el a dat asigurări că „vor fi luate măsuri pentru ca produse sub sancţiuni să nu traverseze frontiera kârgâză şi să nu ajungă acolo unde există sancţiuni”.

În aceste ultime luni, mai mulţi reprezentanţi şi diplomaţi americani s-au deplasat în Asia centrală şi au făcut să planeze ameninţarea unor sancţiuni secundare, recunoscând totuşi poziţia delicată a acestor ţări faţă de Moscova, notează AFP.

Recent, o întreprindere din Kârgâzstan a fost sancţionată de Washington şi alte două cu sediul în Uzbekistan au fost plasate pe lista neagră a UE.

Creşterea puternică a exporturilor către republicile din Asia centrală de la începutul conflictului în Ucraina priveşte şi Franţa, cu o creştere de 46,5% între 2021 şi 2022 către Kârgâzstan şi aproape 85% către Kazahstan, potrivit datelor furnizate de serviciile vamale franceze, notează AFP.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...