Karl Nehammer: Analizele telefoanelor mobile ale migranților din Austria au arătat că cei mai mulți dintre ei nu au venit prin Croația, ci pe ruta Balcanilor de Est, prin Bulgaria, România și Ungaria
În vizita sa la Zagreb, în Croația, cancelarul Austriei Karl Nehammer a explicat motivele pentru care se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. El a spus că Austria sprijină Croația în procesul de aderare, dar nu și România și Bulgaria. „Criticile la adresa extinderii Schengen nu s-au referit la Croația, ci doar la România și Bulgaria. Croația își îndeplinește în mod evident obligațiile foarte precis”, a comentat Nehammer într-o conferință de presă, adăugând că: analizele telefoanelor mobile ale migranților din Austria au arătat că cei mai mulți dintre ei nu au venit prin Croația, ci pe ruta Balcanilor de Est, prin Bulgaria, România și Ungaria.
Nehammer a criticat Comisia Europeană pentru că în Austria au fost deja depuse 95.000 de cereri de azil în acest an și au sosit 75.000 de persoane care nu fuseseră înregistrate anterior în nicio țară din UE.
„Din acest motiv, extinderea Schengen nu va putea avea loc. Însă Croația nu este acoperită de criticile noastre. Bulgaria și România vor fi votate separat. Aceste două state au o problemă. Alte state UE, cum ar fi Olanda, sunt de asemenea împotriva aderării Bulgariei și României”, a precizat el. El a subliniat că aderarea Bulgariei și a României va fi votată „separat”. Aceste două state aveau o problemă. Alte state UE, cum ar fi Olanda, sunt de asemenea împotriva aderării Bulgariei și României”, a precizat Nehammer, citat de derstandard.de
Cancelarul austriac solicită o directivă UE privind returnarea, care ar permite ca migranții care nu au nicio șansă de azil să fie trimiși mai repede acasă.
Klaus Johannis, a luat miercuri, pentru prima dată, o poziție față de amenințarea cu veto a guvernului austriac ÖVP-Verde împotriva demersului României de a adera la spațiul Schengen. „În România nu există și nu a existat niciodată un aflux necontrolat de migranți”, a declarat Johannis în marja unei vizite de stat în Letonia.
Președintele român a subliniat că Bucureștiul știe foarte bine „de unde vin migranții și pe ce rute” – și că ar fi bucuros să pună la dispoziția autorităților austriece propriile date și constatări. „România nu a fost niciodată o parte centrală a rutei balcanice prin care migranții călătoresc spre Europa Centrală și de Vest, dar România are „atât potențialul, cât și capacitatea de a ajuta Austria să oprească fluxul de migranți”.
Și ministrul Afacerilor de Interne Lucian Bode a efectuat o vizită în Austria, precizând că a primit asigurări că declarațiile oficialilor austrieci nu sunt îndreptate împotriva României, reflectând nevoia de acțiune pentru gestionarea migranților.
„Omologul meu austriac m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”, a spus Bode. Austria a pirmit aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an, a mai spus Bode.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii