G4Media.ro

Kasparov și Hodorkovski, oponenți ai regimului de la Kremlin, atrag atenția asupra…

sursa foto: Facebook\ Garry Kasparov

Kasparov și Hodorkovski, oponenți ai regimului de la Kremlin, atrag atenția asupra interdicției generale de vize UE pentru cetățenii ruși

Doi dintre cei mai cunoscuţi oponenţi ruşi ai regimului de la Kremlin, fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi fostul campion de şah Garri Kasparov, au atenţionat joi Uniunea Europeană în legătură cu o interdicţie generală de intrare în blocul comunitar pentru cetăţenii ruşi, în timp ce Moscova a criticat decizia UE de a suspenda acordul privind facilitarea vizelor, relatează Agerpres, conform DPA.

Oprirea totală a emiterii de vize turistice le-ar închide uşa şi ruşilor care nu sprijină războiul din Ucraina, au spus cei doi opozanţi din exil într-o conferinţă de presă la Vilnius, capitala Lituaniei, conform agenţiei de presă BNS.

Hodorkovski a declarat că această chestiune va determina de asemenea şi direcţia Rusiei după ce se va încheia conducerea lui Vladimir Putin.

„Acest lucru va depinde în mare măsură de ce exemplu va vedea generaţia tânără de ruşi. Pentru ca acest exemplu să fie european, trebuie să lucrăm cu această generaţie tânără”, a spus fostul oligarh, care a ieşit din graţiile Kremlinului.

„Trebuie să rămânem în contact cu aceşti ruşi. Nu putem să îi împingem la o parte, pentru că tot ce se va întâmpla mâine pe continentul nostru european comun depinde de ei”, a adăugat el.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat decizia Uniunii Europene, spunând că este una „contradictorie”, la fel ca „o serie de alte absurdităţi de acest tip”, potrivit agenţiei ruse Interfax.

O ieşire din acordul care datează din 2007 va face de asemenea ca situaţia să fie mai dificilă şi pentru europeni, a mai afirmat Peskov, fără alte explicaţii.

UE a decis miercuri să suspende un acord de facilitare a vizelor cu Moscova, ca parte a sancţiunilor adoptate în urma războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Decizia face ca procesul de vize pentru UE să fie mai complicat, mai scump şi mai birocratic şi va creşte timpul de aşteptare pentru aprobare, însă nu reprezintă o interdicţie completă.

Măsura vine după săptămâni de presiuni din partea ţărilor din UE de la graniţa cu Rusia de a opri intrarea cetăţenilor ruşi în blocul comunitar cu vize Schengen emise de unele state membre ale UE.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Lăsați! Rușii care omoară copii în Ucraina sunt toți sub 30 de ani. Nu vreau să mai aud limba rusă vreodată!

    • Ti-au spalat creierul cu „rusii care omoara copii”. Sunt sigur ca nu e singura minciuna pe care ai inghitit-o in acesti ani.

  2. Rusii anti Putin pot ramane in Rusia. Ar fi de asteptat ca numarul lor sa devina majoritar in urma esecurilor lui Putin. Iar apoi poate isi fac un pustiu de bine lor (si noua) dandu-l jos pe dictator, daca vor sa isi recapete drepturile.

    • Asta e si parerea mea. Sa rezolve problemele la care sunt părtași si după sa-i primim in lumea mult mai civilizata ca a lor.

  3. Cum zice ardeleanul, doamne ajuta dar nu chiar asa de mult!

    Interdicția generala a acordării vizelor cetățenilor rusi e o pedeapsa colectiva departe de pretențiile democratice ale ue

  4. Nu se vede sa fie deranjati acasa rusii, asa ca sa stea cu Putin pe capul lor pana se satura de el.

  5. Spania este plina de turiști rusi. Principala realizare a UE este sortarea deșeurilor pe categorii. Atât. Asta e tot.

  6. Cu jumatati de masura nu poti f* * e. E aiurea! Vize doar pt azil politic sau urgente medicale,punct! Fara excursionisti!

  7. Si ce bine era pana in 2007 in Europa. Fara amenintari si razboaie la granitele UE. Eu de cand m-am nascut la fiecare 10 ani aud cuceriri teritoriale prin razboaie duse de Rusia. Noi astia din UE cei mai fraieri. Platim dupa ajutoare umanitare pentru ce distrug altii si dupa tot cu aia care duc la distrugeri facem afaceri. Ori coruptie ori exista niste probleme grave cu serviciile secrete in Europa.

  8. În Rusia, soldatul rus, mai ales după al-2lea război mondial, estemai prețuit decât Isus Cristos. Și asta pentru că rusul de rând nu se poate ridica mai sus de condiția de creștin ortodox. Fiecare trăiește după nivelul lui de conștiință. Ii poți face program lui Dumnezeu, El îți respectă libertatea, în sensul că poți trăi de capul tău ca individ, dar ca popor e deja mai complicat. Comunismul a vrut să ne facă pe toți ortodocși, dar a eșuat. Rusia ar trebui să învețe din lecția asta, care a costat Europa milioane de vieți, mult mai mult decât toți rușii care au murit în războiul amintit mai sus. O țară, e mare nu pentru că e mai întinsă ca altele, ci pentru că are o inimă mare.