Katz îi răspunde lui Cîțu de Ziua Holocaustului din România: Așteptăm măsuri împotriva antisemiților și a negaționiștilor care în România se simt în largul lor
Directorul organizației Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA) în România, Maximilian Marco Katz, a răspuns prim ministrului Florin Cîțu, care a publicat un mesaj cu prilejul Zilei Naționale ce Comemorare a Victimelor Holocaustului.
“Salut mesajul transmis de Prim Ministrul Florin Cîțu cu ocazia Zilei Holocaustului în Romania. Este un mesaj politic decent care se înscrie în seria de mesaje emise, în ultimii 15 ani, de Guvernul României cu astfel de ocazii. Este un mesaj necesar care sper că va fi urmat de efecte vizibile pe teren. De peste 20 de ani fiecare guvern a evidențiat, în mesajele de acest gen, importanta educației. Din păcate spiritul mesajelor nu a fost transpus în acțiuni care să fi produs schimbări a realității. Așa că urmărim cu atenție modul în care apariția reprezentantului special al guvernului pentru antisemitism și a mult anunțatei strategii vor influența lipsa de acțiune împotriva antisemiților și a negaționiștilor care în România se simt în largul lor.” a spus directorul MCA într-o declarație pentru G4Media.
În declarația sa, premierul Cîțu spunea: “Avem nevoie astăzi de mai multă coordonare și consolidare instituțională, dar și de noi instrumente pentru a stimula educația despre Holocaust. Astfel, în scopul de a proteja memoria victimelor Holocaustului și a lupta împotriva fenomenelor care au la bază ura, am numit în ultimul an un Reprezentant Special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului, iar Executivul a adoptat în luna mai prima Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură pentru perioada 2021 – 2023. Începând din aceste zile un nou comitet interministerial format din reprezentanți din instituții și organizații ale societății civile va începe să lucreze pentru punerea în aplicare a strategiei pentru a educa generația tânără despre pericolul antisemitismului și xenofobiei, pentru a promova toleranța față de alții, și pentru a preveni ori sancționa actele de antisemitism, xenofobie, sau cele asociate cu radicalizarea și discursul instigator la ură.”
În fiecare an sunt comemorate victimele Holocaustului din România pe 9 octombrie, data la care a început în 1941 deportarea în masă a evreilor din Bucovina înspre Transnistria la ordinul Conducătorului auto-proclamat al României la acea vreme, Ion Antonescu.
Potrivit Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” statul român este responsabil de moartea în perioada 1940 – 1944 a 280.000 – 380.000 de evrei și 11.000 de romi, majoritatea în Basarabia, Bucovina și Transnistria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii